Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

freddy 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela povedené dílko, které dokázalo zaujmout, aniž bych se výrazněji nudil nebo se mi otevírala kudla v kapse při sledování hereckých výkonů. Jsou totiž herci, které nesnáším a na které dívat se delší dobu je pro mě značné utrpení, takovým hercem je například Jiří Mádl, díky kterému jsem odmítl sledovat pohádku Peklo s princeznou. Tato nová česká pohádka z dílny České televize nemá ani nudný či neatraktivní děj a v hlavních rolích nabízí neokoukané a sympatické herce, především Matoušovi Rumlovi role prince výborně sedla a tento herec mě velmi příjemně překvapil, je to sympaťák a především díky němu byla tato pohádka stravitelnou záležitostí. Sarah Hlaváčová v roli princezny už taková trefa do černého nebyla, vadila mi její mluva (těžko říci, jestli to bylo nervozitou, nebo prostě jen špatně mluví) a vzhledově bych si taky představoval princeznu trochu jinak, ale jak už jsem napsal, jsem vděčný za obsazení neznámých herců, takže se v tom nebudu rýpat. Další příjemné překvapení bylo, že Pavel Liška konečně dostal nějakou normální roli, kde vypadá a tváří se jako normální člověk, a za to jsem tvůrcům velmi vděčný. Ostatní herci taktéž potěšili a své role zvládli s přehledem a námět samotný vnímám jako značně neotřelý a úžasně originální. V tomto případě uděluji lepší tři hvězdy a říkám jen tak dál, pokud Česká televize bude častěji produkovat takto zajímavé a koukatelné pohádky, tak zřejmě změním svůj nepříliš valný názor na novější české pohádky. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Celkem pozapomenutá pohádka s tématem školy princů, kde ten pravý ( Matouš Ruml) potká pod jinou identitou princeznu ( Sarah Hlaváčová), která má také skrytou identitu, aby vše skončilo šťastně. Není to originální, ani nijak technicky dokonalé a způsob vyprávění má trhliny, ale kupodivu se mi to zdálo mezi těmi tv pohádkami posledních let maličko nadprůměr. Na Princeznu a písaře to nemá, když už to srovnám s jinou uprchlickou Rumlovou pohádkou. ()

Reklama

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Jediným příjemným překvapením je Matouš Ruml. Haváčová mluví příšerně - to už dnes není pro herce nutné umět pracovat s češtinou? - a navíc působí spíš jako pradlena, kostým nekostým. Dialogy jsou vůbec jakoby odposlouchané z ulice, čekala jsem, kdy se princ s princeznou začnou oslovovat voevoe. Ani za mák poezie - tu tady obstarává jedině Křivoklát. ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

Princezna zaplatila školné.....jedna z mála hlášek z této pohádky, která mě rozesmála. Je to takový průměr. Ale co musím tedy rozhodně ohodnotit kladně, je postava princova pobočníka, kterého hrál Pavel Liška. KONEČNĚ jsem ho viděla v roli, kdy nehraje idiota, pitomce atd. A myslím, že mu to svědčí! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušná kamera, slušné herecké výkony, sem tam povedený vtip, námět v podobě prvotní myšlenky neotřelý, ale v konkrétním provedení velmi klišoidní. Dialigy jsou vskutku otřesné, ale na druhou stranu, historická (ne)stylizace je problém televizních a filmových pohádek obecně. Natočit historicky věrnou podádku je totiž v zásadě nonsens, přičemž čím věrněji se snaží tvářit výprava, tím trapněji v důsledku celý příběh působí. Jedinou rozumnou cestou je buďto opuštění pohádkového žánru (čímž se z podádky stává historický film a tím se i výrazně mění "divácké zacílení") nebo výrazně větší nadsázka (IMHO asi jediné rozumné řešení daného problému ;o) ... Celkový dojem: 50% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo na Křivoklátě, na zřícenině Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce, kde se odehrával děj filmu Smrt krásných srnců (1986). (rakovnik)
  • V poslední části pohádky (cca od 1:07:00) je kuchař vidět hned na několika místech. Nejprve v kuchyni, pak o patro výše (hází lístky) a následně dole na nádvoří s vojákem. (vera35713)
  • V pohádce si zahrál i filmový kritik Pavel Taussig, a to sice soudce. (M.B)

Reklama

Reklama