Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hrozně příšerná nebo příšerně hrozná pohádka? Těžko říci... 1) Námět není špatný, romantický Křivoklát to jistí, herci jsou vybraní dobře a hrají většinou přiměřeně, i když Hlaváčová potřebuje logopeda či tak něco. 2) Příšerně hrozný je scénář dlouholetého funkcionáře Asociace režisérů a scénáristů Miroslava Adamce. Dialogy jako z pomocné školy (z nižších ročníků), žádná charakteristika postav, za uši tahající pražština (a to jsem Pražák). Zvláštní zmínku si zaslouží trapné poznámky o pravdě a lásce. Ostatně uvedený scénárista se podepsal pod jiným propadákem - seriálem Proč bychom se netopili s podobně "živým" a "přirozeným" jazykem. 3) Až tragikomicky zní režisérova slova: V dětství jsem studiové pohádky obrečel, těšil jsem se na ně, ale pak jsem byl zoufalý, na co se koukám, takže jsem si řekl, že tohle utrpení se děckám pokusím nečinit. Reály, myslím, k pohádce patří." Musím po pravdě podotknout, že lokace jsou snad jediným kladem filmu. 4) Nemohu se nezmínit o tom, že to Matoušovi Rumlovi moc sluší. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Nic objevného, ale vydržela jsem dívat se do konce a ani se moc nenudit. Viděla jsem i dáááleko horší pohádky (a to jsem na tento žánr opravdu zatížená :)) Matouš Ruml v roli prince se mi líbil moc, u Sarah jsem si musela dost zvykat na ten její hlas. Nevím, jestli hrála tak mizerně nebo opravdu tak výborně, že ta její zmatenost až koktavost když mluvila se svým "pobočníkem" byla hodně věrohodná :) Trošku mi vadila podobnost s předchozí Vávrovou pohádkou Čert ví proč ať už se jednalo o spoustu stejných tváří tak i o nápad, že princ i princezna se považují navzájem za "chudé" a princezna je "pravou rukou" bylinkářky... ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela povedené dílko, které dokázalo zaujmout, aniž bych se výrazněji nudil nebo se mi otevírala kudla v kapse při sledování hereckých výkonů. Jsou totiž herci, které nesnáším a na které dívat se delší dobu je pro mě značné utrpení, takovým hercem je například Jiří Mádl, díky kterému jsem odmítl sledovat pohádku Peklo s princeznou. Tato nová česká pohádka z dílny České televize nemá ani nudný či neatraktivní děj a v hlavních rolích nabízí neokoukané a sympatické herce, především Matoušovi Rumlovi role prince výborně sedla a tento herec mě velmi příjemně překvapil, je to sympaťák a především díky němu byla tato pohádka stravitelnou záležitostí. Sarah Hlaváčová v roli princezny už taková trefa do černého nebyla, vadila mi její mluva (těžko říci, jestli to bylo nervozitou, nebo prostě jen špatně mluví) a vzhledově bych si taky představoval princeznu trochu jinak, ale jak už jsem napsal, jsem vděčný za obsazení neznámých herců, takže se v tom nebudu rýpat. Další příjemné překvapení bylo, že Pavel Liška konečně dostal nějakou normální roli, kde vypadá a tváří se jako normální člověk, a za to jsem tvůrcům velmi vděčný. Ostatní herci taktéž potěšili a své role zvládli s přehledem a námět samotný vnímám jako značně neotřelý a úžasně originální. V tomto případě uděluji lepší tři hvězdy a říkám jen tak dál, pokud Česká televize bude častěji produkovat takto zajímavé a koukatelné pohádky, tak zřejmě změním svůj nepříliš valný názor na novější české pohádky. ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Mám rád české pohádky, vždycky měly kouzlo, většinou i nějaký ten humor se objevil. To, co jsem prožil při koukání na tuhle mršinu, se nedá slovy popsat. Tak děsnou nudu jsem už dlouho nezažil. Nevím jestli zmatenost princezny byla plánovaná nebo omezený rozpočet nedovolil přetáčet scény. O jejím přízvuku pomlčím. Člověk by řekl, že dvojice král a rádce v podání Lábuse a Čtvrtníčka vyčaruje něco jiného, rozumějte lepšího, vtipnějšího. Opak byl pravdou. Jediný, kdo skutečně hrál byl Liška, ale ten dostal tak malý prostor, že to nezachrání nic. Celou dobu jsem uvažoval nad odpadem, jenže jak jsem říkal na začátku - mám rád české pohádky - takže těžce vydřená jedna hvězdička. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Vcelku neotřelý námět ze školou princů je trestuhodně nevyužit. Hlavním problémem není herecké obsazení, neboť jak princ v podání M. Rumla, tak princezna S. Haváčková dokáží zaujmout, ale i vedlejší postavy nejsou špatně vybrány, ale zde je kámen úrazu, scenář jim nevnáší do úst zapamatovatelné věty a třeba i jen pouhá slova. Překvapí i trestuhodné nevyužití P. Čtrvtníčka v roli rádce i P. Liška jako pobočník se též jen vyskytuje a nemá co hrát...V překrásných kulisách Křivoklátu se rozehraje příběh, v němž se herci snaží z hovna uplést bič... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • V poslední části pohádky (cca od 1:07:00) je kuchař vidět hned na několika místech. Nejprve v kuchyni, pak o patro výše (hází lístky) a následně dole na nádvoří s vojákem. (vera35713)
  • V pohádce si zahrál i filmový kritik Pavel Taussig, a to sice soudce. (M.B)
  • Natáčení probíhalo na Křivoklátě, na zřícenině Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce, kde se odehrával děj filmu Smrt krásných srnců (1986). (rakovnik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno