Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Fontána 1 mě příjemně překvapila. Atmosféra letních prázdnin na panelovém sídlišti v nevinně komunistické Bratislavě, běžné problémy náctiletých, teror důchodců, pohodové obsazení... Nostalgie jak bejk. A jak jsem alergickej na Vašo Patejdla, tak sem se ten jeho soundtrack hodil. Kdyby tak chudák Zuzana tušila, kam její život šílený scénárista zavede v dalších dílech :) ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Ne zas taková tragédie. Prosťounký příběh má své kouzlo. Příjemné obsazení. Hezké kozičky, promočená trička a neoholená podpaží, klasické osmdesátky. Některé písně jsou povedené. Ale co mě nejvíc ubíjí, tak je tragické zpracování. A tím myslím vizuál, podivné čachrování s kamerou, neskutečně odpuzující rozmazané okraje (rádoby umělecké) a lens frameů tu je ještě více než u Abramse. Takže negativa nakonec převažují, ale film jako takový zas tak špatný není! [40%] ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez tých pesničiek by to nebolo ono. Lenže ten film je hlavne o tých pesničkách, alebo tak z polovice, zvyšok sú pubertálne lásky-nelásky a samozrejme aj také trápnejšie vložky ako Grigorov-motorkár, štyria Česi v hlavných úlohách predabovaní, alebo Bábek spieva hlasom Patejdla, čo vyznieva pomaly tak zle, ako keď Hrušinský mal neskôr hlas Michala Davida v Diskopříběhu. Ale treba brať do úvahy rok výroby. Na ten čas to bol proste hit a kiná praskali vo švíkoch. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Dušan Rapoš nie je dobrý režisér a je dosť smutné, že film je označovaný v našich končinách ako kultový. Niektoré časti filmu sú natočené zaujímavo, ale sú krátke a ako celok film nefunguje. Je dosť zbrklo natočený. Ako keby bol len zlepencom viac - ale častokrát menej vydarených scén. Hudba je dobrá, ale piesne sa častokrát opakujú. Síce má prvá Fontána pre Zuzanu zaujímavú myšlienku prvej lásky, ale pozerať sa to už v dnešnej dobe nedá. Jednoducho okrem hudby a peknej Vejmělkovej tu nič nie je. P.S.: Fontána pre Zuzanu 2 má lepšiu hudbu a mám ju preto radšej. Inak sú to sračky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slovenský muzikál z paneláku na způsob Takmer ružového príbehu. Pokračování jsou fascinující zážitky ze sekce filmů pro otrlé diváky. Spojení Vejmělkové a Rapoše se nicméně ukázalo jako fatální a první Fontánu lze hodnotit pozitivně zejména ve srovnání s českým Discopříběhem. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Autor hudby Vašo Patejdl nemá na film veľmi príjemné spomienky, lebo tesne pred začatím natáčania hudobného filmu v roku 1985 sa nepohodol z frontmanom skupiny Elán Jožom Rážom a z kapely ako jej zakladajúci člen po 17 rokoch odišiel. Do skupiny Elán sa Vašo vrátil až po 11 rokoch a hrá v nej dodnes. (Raccoon.city)
  • Fontána z filmu stojí na Kupeckého ulici v Bratislave. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama