Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 2

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 848)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

To dáme na letáky - počítáme s tím, že občas někoho sežerou! Jejdanánku ježkovy voči - vykradli nám Spielberga! I s Johnem Williamsem. Zábavný dobrodružný blockbuster, který vytvořil několik historických kasovních rekordů a fanoušky původního Jurského parku zasáhl silnou vlnou nostalgie. Řekl bych, že snímek z roku 1993 měl o trochu košatější příběh, který je zde prakticky kopírován, s tím, že  zatraktivnit ho má nový zmutovaný tyranosaurus, který je o něco větší, nebezpečnější a mění barvy. Dočkáme se i několika dalších příšer, jinak film nepřináší nic extra nového. Co se triků týče - zdá se mi, že je zde zbytečně používáno modré pozadí a to i ve scénách, v nichž dinosauři vůbec nejsou. JURSKÝ SVĚT je i přes pár výše zmíněných neduhů kvalitní podívanou, kde se do sebe v závěru pustí několik dávno vyhynulých druhů. V podstatě je to slastně zábavný film. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ano, několikrát v první polovině filmu z plátna zavanula taková nostalgie a oldschool dobrodružství, že jsem měl silnou chuť se přihlásit hned v ty momenty na csfd a hodit tam pětku. Práce s Williamsem, tričko, starý park, prostě krásné. Navíc to mělo podobně silné a sympatické protagonisty jako jednička, v některých ohledech možná i zajímavější a okouzlující zrzka Bryce znovu neudělala svému taťkovi ostudu. Christ Pratt dál buduje své image nového hrdiny bez bázně a Hana (a Indiana) bych mu hodil teď už bez váhání. Celý film je navíc jak jsem napsal, oldschool, což se projevuje i v tom, že se nebojí docela drastického zacházení s důležitými postavami a pořádnou ukázkou dinosauřího řádění. Co se týče dětského faktoru, zábavné bylo, že starší kluk byl o dost otravnější než ten mladší, jakého ze scénáristů napadlo, aby tomu staršímu dali jedinou charakteristiku očumování všeho v sukni takovým tím až nepříjemným způsobem, to fakt netuším. Bylo by možná zajímavé, kdyby tam místo toho dali klasickou variaci na kluk si najde novou lásku, i když je to otřepané. Ale dodalo by to novou dynamiku. Hlavní antagonista je naprosto dokonalý. Jak jsem měl po těch prvních děsivých zprávách o naklonovaných inteligentních dinosaurech strach, Indominus Rex byl nakonec inteligentní jen tím děsivým, ale zcela uvěřitelným způsobem. A lehce jeden z nejlepších záporáků tohoto roku. V některých scénách s ním jsem měl skoro až strach o postavy a cítil jsem se na chvíli přesně na tom místě potravinového řetězce, kde bych nechtěl být. A i ti raptoři, kterých jsem se bál snad ještě víc, byli až do 3/4 filmu použití snesitelně (jakkoliv ten důraz na ně už trochu otravuje, jo, jsou inteligentní, jo, jsou cool, popojedem?), ale v té poslední 1/4 došlo k tomu, čeho jsem se obával a to finále jsem už jen nervózně poposedával a čekal, zda se odněkud nevynoří ještě i ten King Kong nebo rovnou Godzilla. Použití dalšího ikonického dinosaura bylo samozřejmě logické, ale použití všech dohromady už ne. To mi přišlo dokonce až směšné, o tom slow-motion záběru ani nemluvě. A úplně mě to vytrhlo ze skvělého zážitku, takže proto jen 4. Jinak ale parádní, modernizované, vysoce zábavné podání dinosaurů pro novou generaci, další díl chci. PS: Kéž by, kéž by takto působilo nové Star Wars. Jako perfektně funkční směs nostalgie a nového. Jenže Disney jsou banda kreténů. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se celý Jurský svět odkazuje na starý dobrý Jurský park. Neskrývá v sobě onen odkaz a nepokouší se o další trapný remake. Naopak rozšiřuje celý dinosauří svět a to je vlastně docela dobře. A i když je hlavní příběhová linka o jednom přerostlém a zmutovaném dinosaurovi, což je vlastně docela nic moc motiv na celý film, tak se na to pořád docela hezky kouká. Tvůrci tu totiž parádně trefili filmové obsazení. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je přesně to, proč jsem si film tak nádherně užil. Chris Pratt hraje svého standardního frajera, kterej působí, jak kdyby zrovna vylezl z pralesa a uměl komunikovat s každým savcem na planetě a Bryce Dallas Howard je tu tak krásná, že o té její ofině se mi asi bude ještě pár měsíců zdát. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Původně jsem přemýšlel, že bych sem také naverboval nesmyslnou armádu zbytečných vykřičníků s úmyslem se za každou cenu oduševněle vyjádřit, ale nakonec jsem si řekl mrdat, já jsem dítě mainstreamu!, takže se pěkně trapně postaru vyjádřím i k filmu, stejně jako zbytek ovcí. Ačkoliv trailery nepokrytě predikovaly blátivý etalon průměrnosti a fádní šedivosti, tak měly naprostou pravdu. Původně jsem si říkal, že Spielberg si z toho určitě atleticky zarotuje v hrobě, ale ten starý pamrd s výzorem ergonomicky svraštělých varlat prý ještě žije a dokonce to i produkoval! To jsou mi věci. Každopádně nečekejte žádnou revoluci, ani evoluci, ba ani poluci, spíš se smiřte s velmi chabou ucí a místo přerostlých ještěrek si tam mrdněte klidně Transformátory, Hobity, Evendžry, Mohameda, nebo jinou z těch fiktivních nesmyslných postaviček, protože to je jak prašť a vyhoď. Postavy mě sraly snad všechny, máme tu nabouchaného chlápka, co si v poloplesnivé chatrči leští svoji motorku a bicáky, říká jenom moudra a to ještě ke všemu pravdivá moudra, pak upocenou kozatou garáž na ptáky, která je tam jen jako protipól k Testosteron-manovi a dvě naprosto nesnesitelná děcka, jeden umaštěnej panic co vypadá jak maskot autistických ústavů a druhej ubulenej chodící květák. Člověk si nevybere. Ale jinak to odsejpá, pár nanosekund je i napínavých, takže proč ne. Docela je mi líto těch jednačtyřiceti lidí, kteří si dali film do top ten, protože se tím dobrovolně odsoudili k životu na hovno. Co když za dvacet let znova vstane Ježíš Nazaretský z mrtvých, očistí všechny lidské bytosti od hříchů a na nebi spustí holografickou projekci mapující jeho cestopisné toulky po Jeruzalému? Kam si zařadí tohle, když v žebříčku toho kurevsky nejlepšího, co kdy viděli, budou mít Jurský svět s Chrisem Prattem?! No dobře, vole, nezbývá mi, než to zakončit nějak epicky, chápej - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Edit: Abych nebyl nařčen z demence, tak pan Blůdy Čtyřicetivykřičník svůj komentář smazal, protože si díky mně uvědomil, že i když je mu teprve třicet, tak takové komentáře na databázi nepatří, aneb příběh o tom, kterak RedAK udělal z ČSFD hezčí místo. HOME, pošli mi složenkou do Kokotova dvacet korun, dík! ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Další veliká popcornová trefa! Upřímně nemám Jurský park za nějakou obří modlu a trailery třetího pokračování moc velkou parádu neslibovaly. O to víc jsem se ale divil tomu, co Trevorrow dotlačil do kin. Velká porce jedničky, špetka Vetřelců, trocha jonesovského dobrodružství a voila, výsledkem je našlapaná akční jízda, která nezpomaluje a v poslední třetině vyloženě rve plyn až k podlaze. Jistě, postavám jako tradičně chybí pud sebezáchovy a telefony jim nefungují jen ve chvílích, kdy se to scenáristovi zrovna hodí do krámu. I tak ale Jurský svět nabízí opulentní podívanou pro celou rodinu, která nedisponuje extrémní krotkostí z ranku Transformerů nebo Pirátů a brousí vítanou PG-13kovou „brutalitu“. V překladu to znamená, že se budou dospělí bavit stejně dobře jako mladší ročníky (možná i více). A jelikož Trevorrow vedle nostalgického pomrkávání zvládá i stání na vlastních nohách, odcházel jsem z kina vyloženě nadšený. Kéž by pátý Terminátor dopadl z půlky tak dobře… (9/10) ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Keď film videl Zdeněk Troška, vyjadril pobavenie, ako dokáže "krasavice inteligentníBryce Dallas Howard utekať pred Tyranosaurom Rexom na vysokých podpätkoch. Doslova sa vyjadril: „Cupitala, cupitala pred tým dinosaurom a on nie a nie ju dohoniť. Tak veľmi som si prial, aby ju zožral. (Tvrdolín Veliký)
  • Koncept žraloků, používaných jako krmivo pro větší dravce, byl nápadem režiséra Colina Trevorrowa, který se se tím přátelsky navezl do filmu Čelisti (1975), považovaného za otce moderního blockbusteru. Jeho tvůrce Steven Spielberg samozřejmě také natočil první Jurský park (1993) a byl i jedním z producentů tohoto snímku, takže o tomto rýpnutí věděl. (Maulincio)
  • Ide o prvý film v histórii, ktorého tržby počas otváracieho víkendu pokorili celosvetovo hranicu pol miliardy amerických dolárov. Dalej potom vytvoril rekord za najrýchlejšie zarobenú miliardu dolárov z kín. Trvalo mu to presne 10 dní. (kacer4)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama