Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zub času ďábelsky zahlodal a díky tomu je tohle cosi ve výsledku nekonečně nudné a propagandistické (scéna, kde dojde na nepotřebnost majetku je dokonale zrůdná) nic, které si ovšem v první půlce drží v solidním nadprůměru a příběh vypadá spíš jako šestákový, dobrodružný film... Kéž by tomu tak zůstalo, protože v druhé části a především po vyzrazení toho, co je kdo zač (ještě že jsem nečetl obsah, kde nějaký tupý degenerát vykecal celej film - mučit žhavým železem a činčilí močí!!) všechno upadne do hlubokého podprůměru a nudy takové, že jsem si pro vlastní obveselení v závěru začal čistit klávesnici - čiže říkám, slabé tři, které zachraňují Božidara a V. Brodský, S. Matyáš hrál celkem tužku. Kdyby místo takového špatného námětu zfilmovali cestu slepých ptáků... Jo a mimochodem, proč tam sakra jsou dlouhé pasáže hovoru v cizích jazycích rozličných bez toho, aby někdo alespoň okomentoval, o co se jedná..? Howgh ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo lze v současné době vnímat jako zajímavost historie české a československé kinematografie v žánru sci-fi. Sympatický pokus je částečně svázán komunistickou ideologií doby a nezkušeností, která nedovolila naplno využít nabízený pestrobarevný potencionál. I přes své zjevné nedostatky dokáže film zaujmout důkladně budovanou atmosférou nebezpečného dobrodružství s mysteriózním tajemnem, které přesahuje význam jedné obydlené planety. Podívaná není dokonalá a má mnoho mezer, ale díky náladě, pokušitelskému kouzlu neznáma a několika úchvatným obrazům pobaví a zaujme. Pokud od filmu nebudeme nic více očekávat, budeme spokojeni, i když ne nadšeni. Hlavní postavou tíživě fantastického příběhu je velice schopný socialistický doktor Junek (zajímavý Svatopluk Matyáš), tvůrce nespočtu technických zlepšováků a patentů. Pokušení, smyslný ženský půvab, magická síla zázračných schopností a hrdinství uprostřed špionážních hrátek jsou lákadlem pro mužného reka, který si uvědomuje možnosti a nebezpečí opojení mocí. Nakonec, vláda patří lidu a majetek omezuje svobodu. Hlavní ženskou postavou je tajuplná a sebevědomá exotická kráska Ori-Ana alias Zuzana Kettnerová (šarmantní Božidara Turzonovová), čistá podoba romantiky lásky a životní poslání jsou ohniskem osobního cíle i životu nebezpečných hrátek a existenční podstaty životy. Z dalších rolí: věrný Junkův kamarád a nadšený astronom docent Burger (zajímavý Vlastimil Brodský), dobromyslná vdova Draga Fričová (dobrá Zita Kabátová), Junkův kamarád na prahu přelomového objevu docent Nousek (dobrý Otakar Brousek st.), Ori-Anin svědomitý společník na misi Seturi (Antonín Brtoun), či nebezpečné postavy nenasytného světa imperialistů Scarletti (Václav Štádler) a Krause (Oto Ševčík). Dogma komunistické pravdy je nepříjemnou zátěží, ale i bez ní nejde o vrcholné dílo. A stejně zanechalo výraznou stopu zajímavosti v dějinách českého filmu. Snaží se zachytit stínu české národní hrdosti a dotyků s nejnaléhavější důležitostí světovosti. ()

Reklama

Leonora 

všechny recenze uživatele

Bylo by nefér srazit nějakou tu hvězdičku za tehdejší (ne)trikové možnosti nebo za to, v jakém politickém kontextu film vznikl. Ano, dneska by mohli natočit super akční trhák jako remake, ale zvolená každodenní atmosféra podle mě perfektně zapadla do daného konceptu. Má to přiměřenou dávku akce, romance, mytologie, filozofie i otázek o morálce a odpovědnosti, aniž by to ztratilo šmrnc. Kromě toho Seturi vypadá jak Spock :-D ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle československé scífko jsem viděla jako malá copatá a moc se mi líbilo, trochu jsem se obávala opakování, no naprosto zbytečně, líbilo se mi to i dnes.. Božidara Turzonovová je krásná žena a každá paruka jí sluší, Zita Kabátová jako vdova po Fričovi úchvatná, pánové Svatopluk Matyáš a Vlastimil Brodský jako nerozluční přátelé báječní.. Pochvalu ode mne zaslouží i nádherná hudba Petra Hapky.. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Kdyby takto ambiciozní scénář zfilmoval Jindřich Polák, mohlo z toho klidně být velmi slušné sci-fi, jenže film bohužel natočil zaměnitelný normalizační řemeslník Otakar Fuka. Místo fantaskní poetiky nás bohužel čeká normalizační šeď, typická hlavně pro Fukou často natáčené krimi filmy, s čímž souvisí i dost jednorozměrné herecké pojetí postav, které sklouzává až do nechtěné komedie. Matyášův hlavní hrdina je bohužel příliš v zajetí dobových klaďáckých klišé od sebejistého vystupování po lehký patos, zatímco záporáky poznáme hlavně podle jejich západního původu. Právě politický podtext filmu se v kontextu žánrového díla jeví dost rušivě, ale zas na druhou stranu dobře ilustruje způsob, jakým režim využíval svou proklamovanou podporu dekolonizace, neboť indiánský kmen Boro sice znal zázračný lék a byl obětí utlačování, ale to hlavnímu hrdinovi nezabránilo v tom, aby o jeho příslušnících spasitelsky mluvil jako o ubožácích. Lévi-Strauss ani Leopold Pospíšil holt asi na Barrandově moc v povědomí nebyli. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Vodopád, u něhož se oba hlavní aktéři objímají, se jmenuje Velický a nachází se ve Vysokých Tatrách, podobně jako (Velické) pleso, ve kterém si Zuzana (Božidara Turzonovová) vychutnává pozemské krásy. (hippyman)
  • Když jsou Ori-Ana (Božidara Turzonovová) a Seturi (Antonín Brtoun) při plavbě v Brazílii zastaveni vojáky, tak následně obeplouvají mrtvolu plovoucí na hladině. Z prostřihu na Ori-Anu je však zřejmé, že se Ori-Ana nepohybuje. (pjotri)

Reklama

Reklama