Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 2
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (2 421)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $245miliónovTržby USA $936,662,225 Tržby Celosvetovo $2,068,223,624▐ ...tie tržby je riadna paľba... Tržby za predaj Blu-ray v USA $151,539,173║ Tržby za predaj DVD v USA $39,587,660║ Režisér J.J. Abrams vykročil s novými Star Wars VII ráznym krokom vpred. Dokázal prepojiť a ucelene rozšíriť pôsobenie ságy. Jasne že za týmto filmom stojí neskutočne veľký tím ale réžia to udržala krásne pokope udala smer. Tak aby to nič nenarúšalo a fungovalo. Správne začleniť do universa nové postavy. Ustáť stanovený koncept a to sa mu všetko podarilo na výbornú. Samozrejme, že priebeh deja nám pripomenie určite veci, scény z dielov minulých ale kto má rád SW tak si to zamiluje aj na x-krát. Niekoľko krát tu zažijeme príjemné zimomriavky. Hlavne keď sa tu objavia starý známy. Vtedy to má dosť silný náboj a aj mladá krv sa tu dobre zapojila. Vytvorila okolo seba čaro, hlavne nádejné trio Daisy Ridley, John Boyega a Oscar Isaac tu pekne dominuje. A každý ich part zvládajú a strhnú. Na druhú stranu tu máme Kylo Rena v podaní jemnej tváričky Adama Drivera. Toho začnete neznášať, až keď si dá dole tu mierne poškodenú masku. Čím tu máme zas podobu rozmaznaného fracka a lá Anakin Skywalker. Takže tu sympatie by ste hľadal len ťažko. Ako celok tento nový diel pôsobí dobre. Aj keď pár malých výhrad by sa našlo. Týkajúce sa hlavne toho veľkého hologramu, kde som sa fakt nechytal o koho presne išlo. A k tomu ani tá grafika tej osoby tam nebola zrovna ohurujúca. Narozdiel od zvyšku, kde bolo všetko po trikovej stránke priam úchvatné na najvyššej úrovni a v tomto ohľade je veľká šanca aj na Oscara. Veľké plus aj kamera, vizuál. Lietanie na čomkoľvek tu má neskutočné atmosférické grády. Akcia je bravúrna, bola nadmieru prepracovaná. 3D efekt silný aj keď cez tie nové 3D okuliare, čo sa musia zakúpiť za euro, to bolo občas miestami rozmazané, či robilo to obrysy okolo postáv. Slovenský dabing opäť skvelý. __/videl v kine 3D verziu Cinemax TN 2x: 100%/__ __/videl v kine 3D verziu D-BOX kreslo Cinemax BA: 100%/__D-BOX kreslo prinieslo zážitok o kus lepší, vibrácie a nahýnanie kresla podľa aktuálnej akčnej scény, prípadne nejakého zvlášť citeľného úkonu, dodá pri sledovaní silnejší prežitok a hlavne pokiaľ ide o takýto výrazný sci-fi snímok, zvuk Dolby Atmos pri Slovenskej verzii nebol tak výrazný ako v IMAX sále, tam to bola iná paľba, tam tie priestorové zvuky mali iné grády __/videl v kine 3D IMAX verziu Cinemax BA: 100%/__taktiež veľké plus pre IMAX je veľký obraz a úžasné rozlíšenie, čím vyniknú prepracované triky a celkovo malebné scénky kde sa dej odohráva, obraz-veľké zakrivené plátno sa dal bez problémov sledovať aj keď sa sedí trochu viac z boku, skôr trošku viac som čakal od vyniknutia 3D rozmeru, ktorý bol len o niečo lepší než v klasickom Cinemaxe, ale zas pri leteckých súbojoch to bol neskutočný zážitok ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Závidím všem, kteří viděli regulérní sedmou epizodu. Já viděl "pouze" nostalgií podbarvenou upravenou prvn... Ehm, čtvrtou. Naštěstí vesměs k lepšímu. Abrams je totiž lepší filmař než Lucas a má kliku i v tom, že mu George nepsal dialogy. Navíc Boyega, BB-8 a především Keira (i když tvůrci tvrdí, že se jmenuje Ridley) to táhnou již nyní lépe, než jak to kdy dokázala v mládí necharismatická dřeva Hamill s Fischerovou, potažmo C-3PO. O Fordovi to samozřejmě neplatí; táhl to minule a táhne to i nyní. Platí že první polovina lepší té druhé, kdy to částečně ztratí tempo (zbytečná pasáž s pašeráky) i tah kvůli neustálému fanouškovskému vlezdoprdelkování v každé druhé vteřině stopáže (na úkor času, kdy se mohlo objasnit více kolem nové mytologie) a z prstu vycucané jakože osudovosti. Prequelová trilogie uspěla minimálně (resp. jedině) v tom, že představila živoucí vesmír, kde jsou tisíce ras a zájmů. Tady je to krok zpět; opět jsme čistě v pustinách a případné zničení „jakési planety kdesi ve vesmíru“ nemá absolutně žádný dopad na nic a na nikoho. Přesto nesporně poctivý kus filmařiny, na který se výtečně dívá. Speciálně pak v momentech, když se nebojí vystoupit ze stínu původní trilogie a začne vrhat svůj vlastní stín. Takových momentů je sice pohříchu málo, ale jsou tam a kvůli nim to stojí za to. Tak snad to vyjde za dva roky u osmé epizody, která už třeba nebude pouze uctivě upravenou druho... Ehm, pátou. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Povedený restart i pilot k nové nekonečné Star Wars sérii, za sebe jsem ale doufal, že se do toho Abrams víc opře a vpálí nám do kůže poutavější příběh, nosnější emoce i výrazně větší porci atrakcí. Oproti Star Trekům až příliš pietní, místy přímo nostalgicky zbabělé s mnoha WTF veletoči ve scénáři... ale řemeslně samozřejmě brilantní. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Předem disclaimer pro fanoušky - komu se film líbil, budiž mu to přáno. Smůlu mám já. Hvězdné války pro mě nikdy nic neznamenaly a nijaký zážitek si pro mě přichystala i Síla se probouzí. Děj je naprosto předvídatelný, nepostřehl jsem známky ničeho originálního či zajímavého. Variování motivů předchzích epizod můž být zábavné pro fanoušky, ale samo o sobě to nic neznamená. Dialogy sestávají z prázdných nostalgických frází, postavy k sobě pociťují nevysvětlitelně hluboké pouto, ačkoli děj se mohl odehrát na ploše, kolika, maximálně pár dní? Tento aspekt nabývá občas až parodických rozměrů, jako když například Kylo Ren odhaluje, že Han solo je pro Rey "jako otec, kterého nikdy neměla" (ačkoli to z filmu působí, jako když se znají stěží pár hodin), nebo když se Finn s Poem znovusetkají a padnou si do náruče jako, jako kdyby spolu prožili minimálně vietnamskou válku, ale ve skutečnosti mají za sebou jen poloúspěšný únik z lodi, který mohl zabrat zhruba půl hodiny. Fakt to občas působí, jako kdyby to psal úplný debil, nebo někdo, kdo má za debily diváky. A tahle rakovina science fiction teď bude několik let zabírat plátna kin a bude s ní ztrácet čas velká část mladých nadějných režisérů, kteří by se místo toho mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu. Super :-/ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

V mnoha směrech jako čtyřka. Narvané výbornou akcí, i silným příběhem, ale končí to příliš brzy. Skywalker neřekne jedinou větu... Tak moc jsem chtěl, aby to byl film roku. A nakonec seděl v kině na půlnočce s třema infantilníma a ukňouranýma puberťačkama za zády a očekáváním, které prostě nebylo naplněno. Abrams se bál experimentovat, jel na jistotu a většině fanoušků doručil přesně to, co doufali. Rozkopl Sílu a rozhodil ji mezi mladou generaci. Přinesl dravou režii, oblíbené postavy a přesto udržel směr, který začíná v A a končí v Z. Síla se probouzí se bohužel až moc podobá prvním Hvězdným válkám. Jenže ty mě začaly zajímat, až Impérium vrátilo úder. Bene! ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • Stormtrooper TR-8R nazve Finna (John Boyega) zrádcem, v originále „traitor". Pěšákovo jméno se čte stejně, tudíž se jedná o slovní hříčku. (P. J. D.)
  • Natáčení probíhalo od 16. května do 3. listopadu 2014 ve státech Irsko, Spojené arabské emiráty, Anglie, Skotsko, Kalifornie a Nové Mexiko. (Varan)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

30.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

18.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama