Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer

Recenze (687)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmařsky natočeno nadprůměrně, až na roztěkanou kameru, to už snad není ani postmoderní, jak je to otravné. Scénář, detaily, uvěřitelné herecké výkony, určitá syrovost, lokace, to vše je dobře. Ale netuším, zda je dobře, že jsou zde policajti za pitomce, a to má jít pěkně prosím o 1. oddělení! Starý a zkušený kriminalista, který už podobné případy řešil, nemá ani poradní hlas, dva detektivové se mezi sebou hádají, kdo je vrah, místo, aby si prošli fakta, a když se policisté dozvědí, že je v bytě možné vraždy nově vytapetováno, ani je nenapadne hledat možné důkazy pod tapetami. Kde je tým techniků, proč sem nenaklusal hned v úvodu se svými infračervenými lampičkami a neprohlédli třeba gauč? Proč se zkoumá odpad umyvadla, ale ne odpadkové koše? Apod. Pokud bych však měl hodnotit uvěřitelnost typů a vztahů na služebně, pak bych musel dát plný počet. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tak jo, viděl jsem tři díly, u všech třech jsem pointy a zvraty odhadl asi tak 15 minut před kriminalisty a následně jsem byl nucený sledovat tu zvláštní provinční operetu, promiňte, velký pitaval z malého města plný krásného přehrávání, nesmyslné akce, která je totálně statická, ale hudba ji tlačí dopředu málem jako futuristický thriller. To rozkoukávání se do světa je zajímavé, ale scény typu rozhovor poldy a novinářky na studeném pustém parkovišti prostě pořád vypadají jako křečovitý derivát, kterému se divák zběhlý v estetice scandi-noir musí jenom lehce pousmát. Něco mi říká, že kdyby k údajně realistickým případům (občas o míře realismu silně pochybuju, resp. některé zkratky ve scénáři dost vraždí logiku dění) zkusili tvůrci zvolit syrovější přístup, nemuselo to zase působit až tak nejapně. Ale ten kontrast přiblblých peripetií a rádoby-osudového důrazu je na hlavu padlý. Ale chápu, že fenomén "pondělní detektivky na čété" a místní normalizační tradice "poldů s turkem, stařenou a rohlíkem" diktuje méně přísná kritéria. Po pár dalších rutinních dílech přihazuju hvězdu, dá se na to koukat jako na neurážlivou kulisu. Pro cukráře Enšpígla: když jsem naposledy mluvil s kamarádem detektivem, vyšteřoval skutečné případy, ne epizody seriálu. A když jsem posledně pustil telku, dávali tam epizody seriálu, ne skutečné případy. Mimochodem, Případy si dotyčný kriminalista velmi pochvaloval. Prý je to ze života. ()

Reklama

Dellamorte

všechny recenze uživatele

..ak by mal niekto problém objektívne tuzemsky ohodiť bodíkmi tento na svoje CZ pomery suverén, nech okúsi SK Hip "MESTO TIEŇOV" Hop suterén. Okopírovaná skopírovaná prekopírovaná a smutne snaživá CSI F*ck- S*K mutácia, ktorá ( aby toho nebolo málo) zbytočne a nedôstojne prebúdza pánov hercov ( Bindas / Krivosudský...) z ich zaslúženého hereckého dôchodku. Tento koment bez hodnotenia rada pridám tejto cz partičke. Hele, ale Dobrakov si ukousl motív ze SHERLOCKA, nebo ee ? Parta říká že yo. No nic, i tak dobrý. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem na tom podobně jako uživatel Jara.Cimrman.jr, seriál si mě získával postupně, od prvních váhavých 70% až k 90%, které uděluji teď. Za moje váhání může částečně i to, že jsem neznal zajímavou osobnost  Josefa Mareše. Definitivně přehodnotit Případy mě přiměly Devadesátky, bravurní majstrštyk. Poznal jsem, jak jsou Případy skvěle vystavěné, lpí na detailu, každý díl má několik dílčích point, jsou jako skládačka, která do sebe zapadá, za doprovodu hudby čím dál lepšího Juraje Dobrakova. Samozřejmě, téměř vše má své chyby a velitel Prvního oddělení VV je v psaní přece jen samouk, ale mám seriálu vyčítat takovou blbost, jako že každý z hlavních postav je nositelem nějaké výrazné charakterové vlastnosti? Nebo si vymýšlet (kdo ví, z jakého důvodu), že parta ze seriálu jsou všichni klaďasové?? Možná by to chtělo nečíst jen propagační materiály a hodnotit povýšeně po dvou dílech, že. Třetí řada Případů je můj nejočekávanější seriál letošního roku, takže uvidím. A pak by měl přijít Docent, tak se, chlapi, ukažte!! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Seriál ma príjemne prekvapil svojou autenticitou, absenciou krkolomných zápletiek a choreograficky dokonalých bitiek. Sústredil sa viac na trpezlivé, praxou overené pátranie po zločincoch a na kvalite mu pridali aj neúspechy a ľudské zlyhania, ktoré sa pri takejto práci nutne vyskytujú. Po zhliadnutí troch sérií upravujem hodnotenie na silné tri hviezdičky. Seriál si udržal vyrovnanú úroveň všetkých dielov. Kriminalistická práca sa nenásilne prelínala so vzťahovými otázkami, ktoré boli neraz výbušnejšie než pekelné stroje. O pozitívach píše väčšina nadšených užívateľov, ja spomeniem aj negatíva, ktorými boli postavy stvárnené Vladykom, Štěpánkovou a Remundovou. Nepochybujem, že neschopáci typu Sršňa existujú, ale skôr prežívajú vo väčších kolektívoch, kde sa stratia. Pri postave Drápovej tlačenie na pílu viedlo k jej nereálnemu skarikovaniu. A Remundová demonštrovala, že herecké vlohy sa dedia iba výnimočne. Skončil seriál, na ktorý sa bude spomínať. Prinajmenšom do doby, keď sa stane zázrak a niekto nakrúti seriál porovnateľných kvalít. ()

Galerie (831)

Zajímavosti (269)

  • Postava policisty extrémisty Landy (Martin Hofmann) má předlohu ve skutečném policistovi z odboru terorismu a extremismu, Mjr. Davidovi Jandovi. Změna počátečního písmena v přijmení je vtípek tvůrců, kteří tak odkazují na jméno zpěváka Daniela Landy a jeho vztahu k extrémismu. (Šéfik)
  • Inspirativním předobrazem soudního znalce v oboru psychologie Vladimíra Hubáčka, kterého hraje Václav Helšus, se stal soudní znalec PhDr. Slavomil Hubálek. O záměru scenáristů věděl, natáčení se však bohužel nedožil. Zemřel náhle 5 dní před premiérovou klapkou seriálu. (fallrock)
  • Policista z ÚOOZ David Hegner (Stanislav Majer) je v epizodě Klíčový důkaz (2014) kapitánem, v epizodě Sladký vyděrač (2014) už má hodnost plukovníka. Děj první série se odehrává během jednoho kalendářního roku (2013) a povýšení o tři hodnosti za tak krátkou dobu není příliš pravděpodobné. (melica)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno