Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Čeština má trefné vyjadrenie TAŠKAŘICE. Jocelyn Moorhouse akoby sa nevedela rozhodnúť, ktorým smerom (žánrom) sa ubrať. Pritom by mohlo ísť o velikánsku romantickú drámu či kostýmový veľkofilm. Takto to nie je ani ryba ani rak (PJ Hogan rukopis je zrejmý). Každopádne, Kate je skvelá, vlastne ako vždy, a Judy Davis ? - v starej dobrej, čo dobrej, najlepšej forme. Pre mňa (vedľajší) ženský herecký výkon roka. P.S.David Hirschfelder - (od 1,17hod.) - už dávno žiadna kompozícia vo mne opakovane nevyvolávala zimomriavky ako táto! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když tomu dá divák šanci, získá poměrně milý dramaticko-humorný kus, kterak jedna švadlena ke štěstí přišla (respektive si to moc přála). A přišla k němu ve společnosti prapodivných figurek jednoho australského zapadákova, do kterého se po dlouhých letech vrací, aby se znovu podívala do ksichtů těch, kteří jí kdysi dávno tolik ukřivdili. Veze sebou šicí stroj i odzbrojující temperament, který se nezalekne ani těch nejhorších vidláků. A že jich tu potká. Po technické stránce je to vymazlené (úhly kamery, výrazná kostymérská práce, působivý hudební doprovod), celkově příjemně uhozené a ve výsledku vlastně i sympatické povídání. Tomu všemu vévodí opět velmi přesná a soustředěná Kate Winslet, druhou velkou jistotu pak představuje allenovská Judy Davis. Takže já tomu šanci dal a nelitoval. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zvláštní. Na jedné straně to byla komedie se situačními gagy vyprávěvějící o moderní ženě, které svým přístupem k oblékání rozmetá zažité konvence australského zapadákova a na té druhé drama provázející tragické události jak z minulosti, tak ze současnosti. Aby ten kontrast byl ještě větší, vystupuje zde řada obskurních postaviček, které vlastně v ani jedné linii nemají co dělat, ale ve finále tahle kaše jak od pejska kočičky, až na drobné výhrady, tvoří víc než solidní celek, jehož výrazným kořením jsou výborní herci. Kate Winslet s Judy Davis byly úžasné, Hemsworth mi překvapivě nebyl protivný a pobavil i parádivý seržant v podání Hugo Weavinga. Podivnost. Ale dobrá. 75% ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Nie je všetko zlato čo sa bliští a aj ja som sa nechala nalákať na hviezdne obsadenie s tajomným príbehom (že Kate).Nedostačujúce a nepríjemné prekvapenie.Asi som ešte filmovo nedospela alebo som len toto malé ,,divadelné predstavenie" nepochopila..Odpusťte mi a je mi ľúto,ale objasní mi to vlastne niekedy niekto?? ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Žánrové mixy mám ráda, i když ne vždy se podaří, aby to drželo pohromadě. Tady se to dle mého názoru podařilo a tak mi to přepínání mezi bláznivou komedií, traumatickými vzpomínkami, westernem, revenge žánrem atd. vůbec nevadí, právě naopak. Díky tomu člověk nemohl moc tušit, co přijde a jak to skončí. Do toho milovaná Kate Winslet a ty super hadry, co ušila sobě i těm čůzám, plus velmi stylové finále - prostě nemůžu jít pod ***** ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Postavy vo filme spomínajú, ako sa v mladosti (v roku 1926) hrali na Supermana. Prvý komiks so Supermanom vyšiel v roku 1938. (megajalec)
  • Na plese predtým, ako vstúpi do sály Trudy, hrá kapela pieseň "Ballad od a Teenage Queen", ktorá bola napísaná v roku 1957 a naspieval ju Johnny Cash v roku 1958. Dej filmu sa odohráva v roku 1951. (megajalec)

Reklama

Reklama