Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Australský venkov, hrstka obyvatel, závist a pomluvy na každém rohu a jeden nejasný případ "vraždy". Do toho jako vždy výborná Kate, které to mega sekne a její švadlenský um a touha po pomstě. Dressmaker je velmi ojedinělý mix humoru, černé komedie a vážného dramatu. Dlouho jsem něco podobného neviděl a musím říct, že jsme se náramně bavil! Kate je skvělá, Hugo Weaving je skvělý a příběh je místy správně absurdní jak svým pojetím, tak střídáním žánrů! Jediný, kdo mi do toho retro konceptu úplně neseděl je mladý Thor. Velmi zábavná podívaná. 4,5* ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Na to, že väčšina austrálskych filmov je "divná" som si už v podstate zvykla. Rýchle prechody z dramatických scén do komických ma vôbec nerušili, naopak bavili ma. Život je vlastne presne taký, teraz sa smejete a už o päť minút môžete plakať. Dá sa povedať, že celý film sa takmer počas celej doby svojho trvania raz tváril tak a raz onak a hlavne, že toho chce riešiť strašne veľa. Záver to však v piatich minútach spojil všetko do jedného naozaj výborného výsledného efektu. Chvíľu po dopozeraní som veru rozmýšľala aj o piatich hviezdičkách, pretože takú skvelú parodickú alegóriu často nevídať. Potom som však zostala pri štyroch, predsa len ten Liam tam fakt nesedel...Videné v rámci Challange tour marec 2016 - 30 dní so svetovou kinematografiou a v rámci projektu 52 films by women. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dojem, jako bych četla starý americký román o statečné ženě, která se sakra dobře obléká. Jenže pak tu byl mrtvý Stuart, celá ta podivná směsice vesničanů. kde každý byl buď úchyl, magor nebo záporák a silo. Poslední půlhodina je taková trochu jiná a vše se děje strašně rychle. Příjezd Tilly je ale výborný a krásné jsou zejména šaty, které nosí nebo šije. Kvůli těm šatům a šťavnaté Kate Winslett stojí zato film vidět, ale musíte si odmyslet příběh a jen se kochat. Pro někoho je to nízká cena, pro jiného vysoká. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Díky Kate Winslet jsem se dostal k tomuto malému, ovšem velice působivému dramatu, který určitě není určen pro širokou diváckou obec, což zároveň ale znamená, že zde šlo tvůrcům spíš o kvalitu, než kvantitu, což se ve výsledku vyplnilo do puntíku, každopádně, ona kvalita v případě Švadleny ale není naštěstí podána nějakými rádobyartovými pokusy o vytvoření filmového umění, ale naopak čistě jen záživnými a autorským talentem navozenými prostředky, jako je skutečně výstižná a podmanivá atmosféra nehostinného, sociálně slabšího prostředí, přirozené napětí, prvotřídně upocený, špinavý vizuál, netuctová zápletka, svěží dialogy a nemohu opomenout ani poměrně výrazně fungující emoce. A když k tomu pak připočtu perfektní casting, v čele s opět famózní Kate Winslet a nepřekonatelnou Judy Davis, tak prostě takový film nemůže nudit, a to přestože se v něm vlastně ani zas toho až tolik nestane. Nutné je i zdůraznit, jak moc se zde podařilo skloubit do opravdu funkční symbiózy žánry sociálního dramatu s nečekaně zábavným humorem, o který se zde stará především postava matky hlavní hrdinky, jejíž hlášky jsou vždy trefné a fakt vtipné. Mě zkrátka tato satira na maloměšťácké poměry, plná vážně originálních figurek, skutečně bavila, není to tedy žádná strhující jízda, ale působivě zpracovaná podívaná určitě. Objektivně bych měl hodnotit třemi *, kvůli Kate ale přidám čtvrtou :-). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malý vzorek populace na omezeném životním prostoru, v poměrně širokém spektru (místy až norských) deviací... Věčná škoda, že se kamera nedržela vskutku dokonalého flashbackového ladění i v roli průvodce vysokou krejčovinou, odměněnou nálezným kosterních úlomků jednoho velkého kostlivce, zvaného křivda. Možná by se příjemné vzruchy dostavovaly nejen při vzpomínce na plnost křivek tradičně okouzlující Kate Winslet nebo ztepilost Liama "dopůltěla" Hemswortha, případně sarkastické špindíry Judy Davis, ale i na obrazové umocnění gurmánského zážitku, ze speciality studené kuchyně s názvem pomsta, která nakonec nebyla tak sladká, jak se o ní povídá... Zda jde víc o drama či komedii, v tom Jocelyn Moorhouse evidentně nemá jasno, respektive nedokáže oba žánry sladit tak, aby se vzájemně nevystrkávaly, což jinak půvabné oddychovce ubírá body. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Červené šaty a kabát, které Kate Winslet nosí ve filmu, jsou vyrobeny z hedvábné moirské tkaniny nalezené v Miláně 25 let předtím než byla použita ve filmu. (BMW12)
  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)

Reklama

Reklama