Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 3

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (176)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Moje druhé setkání s režisérkou Anou Lily Amirpour. U filmu " The Bad Batch " jsem napsal, že jde o nesourodej mix žánrů. Stejně tak je tomu i u tohohle snímku. Jenže tady to kupodivu na rozdíl od " The Bad Batch " fungovalo. Zaškatulkovat tenhle film je nemožné. Každopádně se ale nejedná o horor. I přesto se celým filmem táhne taková podivná, temná atmosféra. Velkým plusem filmu je určitě černobílej look, herci, skvěle zvolená hudba ( stejně jako u The Bad Batch ) a nesmím zapomenout na dobrou práci kameramana. I přes moji nečekanou spokojenost bych byl s doporučováním tohohle snímku opatrnej. Myslím si, že tenhle film moc lidem nesedne. Kdo čeká horor bude zklamanej na plný čáře. PS. Zpočátku jsem si myslel že pasák Saeed je Ninja z kapely " Die Antwoord. Později jsem poznal, že jde o jakousi jeho kopii. A nakonec se tady v zajímavostech dozvídám, že se A. L. Amirpour při navrhování vizáže pasáka inspirovala právě frontmanem kapely " Die Antwoord ". ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ana Lily Amirpour má prima okoukané nápady, ráda si hraje se světlem a tmou a pouští nám svou oblíbenou muziku... škoda, že je to asi tak všechno. Film zpomalenější než zpomalený a divnější než divný, jestli to nebude nerovným spojením Leoneho a Lynche a mě, jako diváka, který ani jednomu z nich zpravidla netleská. Spíš ale soudím, že na žánrový mix musí mít autor extra chuťové buňky, aby přes všechny ingredience dosáhl lahodného buketu, a to myslím, že Ana Lily nemá, alespoň prozatím. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Upírska romanca/dráma mixnutá westernovou atmosféru a natočená čiernobielo a v perzštine? Na artovej scéne tento rok asi nič podivnejšie nevzniklo, ale obávam sa, že v tomto prípade bude skôr Director Walks Home Alone at Night, pretože po projekcii tohto filmu ju asi ťažko bude prenasledovať stádo oddaných fanúšikov. Tu sa očividne niekto chcel inšpirovať Jarmuschom (Only Lovers Left Alive), ale na toho mu ešte chýba veľa režijných skúsenosti a na debut to bol až príliš odvážny počin. Takže zatiaľ čo je Jarmusch elektrizujúci, vťahujúci, hĺbavý je Amirpourovej A Girl Walks Home Alone at Night len nezáživný, obsahovo dutý a o ničom film. Miestami síce formálne zaujímavý, ale nijako inovatívny a len mechanicky na seba vŕši motívy príznačné pre indie scénu. Je to taký „art for art's sake“ utopený v sebe samom, zahľadený do vlastnej prázdnoty. Póza pri ktorej som mal v prvej polovici pocit, že hľadá samú seba a postupne by mohla mať nejaký zmysel, pridanú hodnotu. Bohužiaľ nemá a druhá polovica pokračuje v monotónnosti a už len svojou formou ubíja. Tu totiž niekto chcel až príliš vypočítavo natočiť nezávislý klubový hit a táto prvoplánová snaha je prehliadnuteľná od úplne počiatku. CELKOVO: 2* (4/10) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre kaviarenských intoušov, ktorých skúsenosť s upírskou tematikou začína pri Murnauovi a končí pri Jarmuschovi, to bude relaxačné osvieženie pohľadu na iránsku kinematografiu. Všetci ostatní si vytrhajú vlasy nudou. Film tak záživný a všeobecne prínosný, ako by bola Carpenter / Rodriguez verzia Kiarostamiho Chute čerešní. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Poměrně zvláštní snímek nešetřící snahou o umělecký dojem, která se zcela nemíjí účinkem v jednotlivých scénách, jimž dominuje vynikající kamera, často podmanivé souznění obrazu s hudbou a někdy i kocour s uhrančivýma očima. Celkově to však, díky střídání poloh a naopak přes slušnou amtosféru, působí trochu nesourodě, jako kdyby ty dílky sice na sebe pasovaly, ale zároveň tak úplně netvořily jeden obrázek. 60 % ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v kalifornské poušti v opuštěném městečku. (Zdroj: Cinema). (M.B)
  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)
  • Film byl zvolen druhým nejlepším filmem roku 2014 serverem Indiewire a o jeho režisérce mluví Indiewire jako o „nejhustší režisérce současnosti"." (Zdroj: Aerofilms)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama