Reklama

Reklama

Planeta Česko

  • angličtina Planet Czechia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi! (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (183)

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

Než jsem napsal komentář, tak jsem oproti svým zvyklostem nahlédl do komentářů, které tu už jsou (především jsem na filmu byl s rodinou, se kterou obvykle do kina nechodím, a názorově jsme se strašně neshodovali a tudíž jsem byl přehnaně zvědavý, co na to uživatelé zde). Nu a zde jsem nalezl - hned první na stránce - komentář uživatele Rover , který vše smysluplně sepsal uplně přesně tak, jak jsem to chtěl učinit. Neumím sem přidat odkaz na jeho komentář, ale jděte a přečtě si ho. Já tedy pouze bodově: 'dějová linie', posloupnost objevování zvířecího světa, proč Kryštof Hádek? Možná bych celkově koncept položil jinak, možná víc edukativně, ne tak naivně, očekával bych to spíš jako sérii kratších logicky uspořádaných filmů než tento celovečerní film. Možná se mi vlastně nelíbila ani propagace filmu, která s ním nekorespondovala a čekal bych k sloganu 'divočina začíná za vašimi dveřmi' něco jako 'tak nám to ukažte i Vy - sdílejte to na Instagram pod hashtagem #PlanetaČesko,' nebo tak něco. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Natočit kinofilm o české přírodě po dlouhých desetiletích je záslužné, potřebné a skvělé. Je proto škoda, že Planeta Česko hned v několika aspektech selhává. Nepopírám, že snímek si najde celou řadu nadšených divaček a diváků, u mě však převážily spíše výhrady. Předně koncept filmu je dost nepřehledný, skáče se od tématu k tématu bez jasnější motivace a logiky. Orámování dokumentu potřebou autora ukázat dcerám "českou divočinu, kterou má každý za humny" je pro Mariána Poláka a jeho okolí jistě legitimní, já jsem na tuto linii však zvědavý nebyl a zbytečně ukrajovala čas jinak velmi pěkným obrazům přírody. Komentář je Kryštofem Hádkem namluvený v ich-formě, přesto se ve filmu velmi často objevuje sám tvůrce (=vypraveč) a mluví přímou řečí sám za sebe. Je to možná maličkost, ale takové nedotažené momenty film zbytečně sráží. Představení české přírody a její divokosti na reintrodukovaných zvířatech (bobři, lososi a zejména v milovické oboře chovaní zubři, divocí koně a vyšlechtění pratuři) mi přijde přinejmenším zavádějící. Sice je stále možné v okolí našeho domova pozorovat dříve běžné živočišné druhy (o rostlinách Planeta Česko není), jejich počty však jdou rapidně dolů, což autor srováná s vlastní dvacet let starou dokumentací mokřadu u jeho bydliště. Proto spíše pozitivní vyznění snímku trochu překvapí. Hudba je velice doslovná, ale poměrně nápaditá. Při závěrečné písni jsem se však styděl i za tvůrce. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Marián Polák si názvem, který pro dokument vybral, na sebe ušil bič. Hodně lidí to bude srovnávat s Planet Earth, což je nejspíš top přírodopisný dokument ever. Planeta Česko se samozřejmě svými kvalitami nepřibližuje a vzhledem k očividně nízkému rozpočtu ani nemůže a takové ambice zjevně nemá. Ale co má, tak je srdce a naprosto evidentní nadšení a zapálení autora pro věc. A to se cení. Jediné, co bych vytknul, je, že autor sám není vypravěčem, nebo že když už vybral Kryštofa Hádka, tak ten neměl mluvit v 1. osobě, působilo to trochu rušivě. Každopádně nic takového tu dodnes nevzniklo, přitom česká příroda má evidentně hodně co nabídnout. Z těchto důvodů za mě spokojenost a pěkné 4 hvězdičky. (TV ČT2 HD) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obrazově to je krásné. Od syslího hemžení mezi paneláky přes ptačí sněm na parkovišti až po miniaturní projevy nového života v bývalém vojenském prostoru. Vlaštovky ovládající automatické dveře v nádražní hale překvapí asi nejvíce. Hlavně děti, které se mohou v kině bavit skoro stejně přirozeně jako režisérovy dcery na plátně.Rodinný motiv sice posouvá Planetu Česko k upovídanosti snímku Aldabra: Byl jednou jeden ostrov, ale to by vadilo méně než sám obsah komentáře, kde se opakují zbytečná klišé o nezdolné síle přírody. Trochu ruší osobní komentáře autora. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

I přes kostrbaté vysvětlení neskromně pojatého a nelogického názvu dokumentu jsem litoval absence skutečně unikátních krajinných míst ČR. Některé záběry živočichů byly velmi pěkné, celý dokument však, podle mého soudu, moc nedržel pohromadě a jisté postoje ohledně biodiverzity by asi vyžadovaly diskuzi. Vzhledem k luxusnímu TV načasování a upoutávce spíše zklamání, fandím objevitelskému nadšení. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Ne vždy měli filmaři na zvířata, která chtěli natočit, štěstí hned napoprvé. „Natočit dobře bobry žijící na mnoha místech naší země byl docela oříšek, protože jsou to noční zvířata s vynikajícím čichem. Trvalo nám mnoho dní a nocí, než se nám podařilo jejich příběh pro film zachytit,“ vysvětluje Marián Polák. (Zdroj: Aerofilms)
  • Jedná se o první celovečerní film o české přírodě. (Duoscop)
  • Podle slov režiséra Mariána Poláka trávil ve stanu na jediném místě kvůli pořízení záběrů až 20 hodin. (Jaroslaf)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno