Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mě zaujalo jediné, auto, černý sporťák, o jehož výrobu se postarala Škoda a dala si záležet. Jinak jde o nevšední krimánálku s nějakou tou erotickou scénou a hudebním doprovodem Petra Hapky. Juraj Herz je sice velký mistr hororu, ale tehdejší režim mu jeho film pěkně zneškodnil. Když to vezmu kolem a kolem, v jakém filmu můžeme vidět upíři auto? O žádném jiném nevím. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Český (nebo spíše československý) pokus o horor nedopadá až tak špatně jak by mohl. Zajímavý námět a zvučné herecké obsazení by měli film dostat až ke hvězdám, bohužel nestalo se tomu tak. Díky zásahům komunistických nůžek byli s chirurgickou přesností odstraněny přesně ty scény, které by dokázaly film trochu vytáhnout, a v té době kdy byl natočen by se jim určitě podařilo i šokovat. No buď jak buď autoři se s komunistickou cenzurou museli vyrovnat a vypořádali se s ní v rámci možností jak nejlépe to šlo. Jistě, hororové scény a moderní automobil jsou dnes spíše k pousmání, ale jako diváci bychom si měli všímat převážně jiných věcí, důležitějších. Staré české filmy jsem nikdy neměl nijak moc v lásce, ale nechat si ujít fantaskní příběh o škodovce, která pije krev svým řidičům, a to doslova, to jsem prostě nemohl... No herecké výkony nebyly nijak moc oslnivé, na druhou stranu bych je však mohl označit za dostačující. Horší je to však s poněkud kostrbatým a ne zrovna fungujícím scénářem, zrovna tak mi neseděla nehororová režie - ale to může býr dáno dobovou neschopností točit cokoli jiného než komedie - a hudební doprovod pana Hapky. Každopádně si však cením snahy o průlom české kinematografie a s nervozitou očekávám další český horor Srub, od kterého čekám ale mnohem více než SCI-FI podívanou ve styl Upíra z Feratu... ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"Nic si z toho nedělejte. Lidi to prostě šokuje." Ferrari nosferatu? Originální, snaživý a hlavně český hybrid hororů o upírech a vraždících autech, zasazený do prostředí automobilového průmyslu a závodů s očekávatelnými nočními výlety do márnice nebo na hřbitov. Na upíra na kolech neplatí denní světlo, kříž, česnek ani svěcená voda, ale stejně jako skutečný upír se živí krví oběti-řidičky, která se na něm stává závislou. To potkalo i mařenovitou Veškrnovou a tak se ňoumovitý Menzel se střeleným parťákem vydávají po stopách biologického stroje i jejích až do dekadentního kapitalistického vedení krvavé automobilky zosobněného lesbickou madame. Ferat samotný spolu s Hapkovou hudbou, sexy Janou Břežkovou a scénou, v níž se motor Feratu pokouší pozřít Menzelovu ruku (dva roky před Cronenbergovým Videodromem s podezřele podobnými scénami), zachraňuje co se dá. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nevšední film s hororovými prvky, dávkou napětí a lehkou nadsázkou. Lékař záchranné služby Marek (Jiří Menzel) je na stopě novodobého upíra, snaží se odhalit tajemné nebezpečí skrývané tajemnou agresivní kapitalistickou automobilkou Ferat, aby nakonec zjistil, že se stal obětí jejich rafinovaného reklamního tahu a zvýšení zájmu o jejich nejnovější model. V dalších rolích zaujmou řidička sanitky Mima (Dagmar Veškrnová-Havlová), s neukojitelnou touhou po závodním ježdění, závodní jezdkyně Luisa Tomášová (šarmantní Jana Břežková), záměrně motající Markovi hlavu, navigátor a závodní instruktor Kříž (dobrý Petr Čepek), spoluvytvářející tajemno kolem auta, záhadný dr. Kaplan (dobrý Jan Schmid), rafinovaně donucujíc Marka jít po stopě, neúprosná madame Ferat (Zdenka Procházková), majitelka automobilky, a její prohnaný tajemník (Zdeněk Ornest), stará Luisina babička (Blanka Waleská), falešný lékař z pitevny (Ilja Racek), a Drákula v němém filmu (sám režisér Juraj Herz). Zajímavé, zábavné, plno napětí, hrůzné snové scény, tajemství a žádostivost. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Začínám nabývat přesvědčení, že Spalovač mrtvol byla prach sprostá náhoda a Herz se jen svezl na tom, že mu s filmem pomáhal samotný autor luxusní knihy Jaroslav Fuchs. Odmítám chodit kolem horké kaše a dávat usrané hvězdičky vycucané z prstu. Upír z Feratu je další z filmů Juraje Herze, který je úplně o hovně. Po 30 minutách jsem snímek zrychlil a sledoval 1,5 násobkem rychlosti a stejně se na tu nudu nedalo dívat. Naprosto nepochopím, proč v záplavě dobrých scénářů a dobrých nápadů, je někdo schopný investovat svůj drahocenný čas a natočit snímek o úplném nezajímavém hovně. Menzel je vynikající režisér, ale takřka neherec. Nepochopím trend 70. a 80. let v jeho obsazování do podobně šílených rolí. Snímek by se dal charakterizovat nejlépe slovy "nuda" a "stereotyp", protože nic jiného zde není k vidění. Tedy když nepočítáte kozy a kousek bobra Havlové a Břežkové, což je to jediné, za co ze sebe vymáčknu nějaká procenta. Úplně zbytečný film zpracovávající nesmírně nezajímavé téma. [5 %] ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Auto při natáčení najezdilo 1 500 km a většinou za volantem seděl testovací jezdec automobilky Stanislav Cinkl. Herci Petr Čepek nebo Jana Břežková, kteří ve filmu s autem také jezdí, totiž ve skutečnosti neměli řidičák. [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)
  • O Feratu, tedy voze, byl poměrně obsáhlý článek v tehdejším časopise MOTORistická současnost. (Robbi)
  • Snímek „Upír z Nosferatu“, který promítá RNDr. Kaplan (Jan Schmid) dr. Markovi (Jiří Menzel), byl vyroben pro potřeby filmu. (sator)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama