Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

H34D 

všechny recenze uživatele

Málo ambiciózní, dobové béčko, které je však mistrnou režií povýšeno na poměrně kvalitní zážitek. Spielberg už ve svých začátcích věděl kam umístit kameru a jak snímat tento hektický závod kočky s myší, aby navodil téměř až hororovou atmosféru. Ač není hlavní postava zrovna dvakrát charismatická (divácká identifikace tedy nebude maximální), jeji vnitřní monology a vykreslení procesu uvažování dodává filmu to správně napětí - anebo "co se to děje?", "co jen si dál dál počnu?"... 8/10 ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

V roku 1971 natočil televízny režisér Steven Spielberg nenáročný, nízkorozpočtový TV film Duel, ktorý sa stal nečakaným hitom, dostal sa do kín a celosvetovo zaujal. Jedná sa o napínavú, atmosférickú thrillerovú drámu, pri ktorej pozeraní si človek vo viacerých scénach spomenie na mnoho jej následovníkov (Joy Ride, Hitcher, Breakdown, Hush...) a uvedomí si, ktorý film dal právoplatný základ road suspense thrillero-horrorom. Bola to bomba vtedy a je to bomba aj teraz, takže pokiaľ vás neodpudzujú staršie kúsky a obľubujete napínavé road-movies, rozhodne odporúčam. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dlouho před tím, než Tarantino přišel se svým grindhouse béčkem Death Proof se odehrál na jedné americké dálnici duel mezi zlověstně prastarou a zrezavělou cisternou a osobákem - tak trochu jak od Stephena Kinga, ale ve skutečnosti od Stevena Spielberga. A už i na tomto konceptuálně omezeném a komorním projektu prokázal budoucí mistr režisér svůj talent pro soustředěné a pevně uchopené vedení příběhu, skvělou práci s kompozicí scén, důmyslné a atmosférické užití detailů a celků a budování napětí. Nikdy bych neřekl, že se dá znepokojivé, a hlavně nepříjemně otravné a neodbytné monstrum vytvořit i z něčeho tak "obyčejného" jako je náklaďák (scéna vyčkávajícího predátora v tunelu by se klidně neztratila mezi mnoha ikonickými momenty jiných kultovních filmů). A zároveň přes určitou jasnou absurditu námětu film ani na chvíli nepůsobil jako nějaká hloupá parodie, naopak měl možná až (v rámci své jednoduchosti) překvapivě velký společenský přesah se svým komentářem k měnící se Americe, střetu starého s novým, zániku tradiční (a/nebo toxické) mužnosti. Škoda jen, že úplně poslední část duelu před vyvrcholením se začala trochu táhnout, jakoby došel trochu dech a na pár místech přece jen trochu haprovala logika... asi jako když ti v tropickém horku nefunguje chlazení. Poslední scény filmu ale toho vrcholu znovu dosáhly krásně výstižným ukončením celé metafory. 7,7/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Kto by sa čudoval, že Spielberg dosiahol to, čo dosiahol po tom, ako dokázal v TV produkcii to, čo nedokáže drvivá väčšina tvorcov ani v kino sfére? Skvelé kamerové sekvencie, v ktorých je jasne citeľný režisérov celoživotný rukopis, výborný strih, hudba, primitívny a pritom tak účinný scenár, ktorý jasne poukazuje na to, že aj jednoduché veci v šikovnom spracovaní a následnom prevedení dokážu divy a sebaistá réžia, v tom čase ešte len, režisérskeho ucha. Nemôžem si pomôcť, osobne v tomto projekte vidím len samé pozitíva a nespornú genialitu jednej z vodcovských osobností súčasnej kinematografie. Za kvalitatívnu čiaru, ktorú Spielberg preťal už v začiatkoch, sa markantná časť tvorcov z fachu nedostane nikdy. A to treba oceniť. U mňa 100%. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Minimalismus, který dokonale funguje a současně jasné vítězství formy nad obsahem. Napětí "na každom kilometri" z filmu sálá urputněji než pouštní slunce, a koncert pro jednoho cesťáka a démonický kamión je natolik virtuózní, že člověka ani nenapadne sledovat po cestě všechny ty drobné lapsy, kterými je vykoupena neuvěřitelně hutná atmosféra a gradujcí napětí. Bez příběhu, bez vývoje, přesto parádní a fungovalo to i po letech. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Přestože jde o televizní film, v Evropě byl promítán i v kinech. (Karlos80)
  • Ve scéně, kdy Mann (Dennis Weaver) telefonuje z budky, je možné ve skle vidět odraz Stevena Spielberga. Režisér téměř po třiceti letech přiznal, že něšlo o záměrné cameo, ale o chybu. Když byl film uveden do kin, byl změněn i formát a údajně se poté Spielberg objevil v záběru až osmnáckrát. [Zdroj : Cinema] (Terva)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama