Reklama

Reklama

Srdce v Atlantidě

  • USA Hearts in Atlantis (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Fotograf Bobby Garfield dostává zprávu, že jeho přítel z dětství Sully se zabil při autonehodě. Vydává se na jeho pohřeb do Bostonu a doufá, že tam potká Carol Gerberovou, poslední z partičky tří nerozlučných jedenáctiletých dětských přátel. Na pohřbu se dozvídá, že Carol je již také po smrti. Vzpomínky na mládí ho vedou k domu, kde bydlel. Je to již stará polozbořená ruina, ale dětství bylo nezapomenutelné: Bobby žije sám se svou matkou a ta pronajme první patro domu Tedovi Brautiganovi. Zatímco matka je vždy zaneprázdněna, hlavně sama sebou a svou prací, Ted začíná brát Bobbyho pod svá křídla. Vzniká mezi nimi vztah jako mezi otcem a synem. Brzy se ukáže, že Ted má jakousi telepatickou schopnost číst v myšlenkách a částečně ji předá Bobbymu, když se ho občas dotkne... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

Rover 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Mychael Danna - jedna z horších filmových hudeb, hrozně nudná a nicneříkající. Ovšem to podobné se dá říct o filmu samotném - vztah starého muže a chlapce je nastíněn příliš nepřesvědčive a rychle, vadil mi také překlad záporáků jako nízcí muži, daleko lepší je překlad v knize - ničemní muži. Jedním z plusů byli rozhodně dětští herci, ti byli vybraní vskutku skvěle. Z filmu se úplně vytratila nadpřirozená atmosféra tolik obdivovaná v Kingově předloze. Rovněž konec byl pokažený, úplně vypadla paralela s Temnou věží a bořitely... ach, chudák King, kdo nezná jeho knížky, musí si myslet, že je úplně blbej ()

cross 

všechny recenze uživatele

Tento film měl předpoklady k tomu, aby byl opravdu krásný. Bohužel, výsledek zůstal někde na půli cesty a těžko říct, proč. Nevím jestli Kingova knižní předloha byla sama o sobě výrazně slabší, nebo jestli pochybyl režisér a hlavně scénárista, ale každopádně je viditelné, že vyprávění je příliš táhlé a opravdové okouzlení příběhem tak přichází až v samotném závěru.Škoda... ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Predlohou pre tento film bola kniha Stephena Kinga Srdce v Atlantídě, ktorá bola zostavená z pôvodne vôbec nesúvisiacich 5 poviedok, ktoré však King upravil tak, aby spolu aspoň trochu súviseli. Film však spracúva len jednu z nich - Ničemní muži v žlutých pláštích, ktorá síce bola nosnou poviedkou celej knihy, no mne sa viac páčila poviedka Srdce v Atlantídě, ktorá sa zamerala na Bobbyho vysokoškolské obdobie a ktorej sfilmovania sa už určite nedočkám, vzhľadom na to, že jej názov prebrali tvorcovia tohto filmu. Pri Kingových adaptáciách veľa záleží na režisérovi. Keď sa toho chopí kvalitný tvorca (Kubrick, Reiner, Darabont, Singer), vznikne majstrovské dielo, no v rukách slabého režiséra môže aj vynikajúca predloha dopadnúť katastrofálne (To, Řbitov zviřátek...). Scott Hicks určite patrí do prvej skupiny a vzhľadom na to, že predloha bola z tých slabších, film ma milo prekvapil. Síce sa počas celého filmu nič zaujímavé nedeje, no celý čas na vás dýcha príjemná retro atmosféra, vďaka čomu film pokojne plynie a nedovolí vám nudiť sa. Príjemný film, po ktorého skončení nebudete nadávať, že ste premrhali hodinu a pol svojho života, no na ktorý si o týždeň-dva ani nespomeniete. 70% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Film o hledání přátelství a důvěry v dusivé atmosféře amerického "honu na čarodějnice". Mr. Brautigan se zdá býti "tak trochu telepatem a léčitelem"; my, kdo známe Temnou věž, máme jakousi nejasnou představu, že kdyby chtěl, mohl by rozplést předivo reality nebo alespoň otřást naším vnímáním skutečnosti. Jenomže nechce... Touží po klidu a normálním životě, leč není mu přáno. Okolí začne tohoto podivína záhy vnímat jako ohrožení obecně daných pravd a morálky. Velmi komorní (zároveň však multifokální), nostalgicky laděné, a především hořké drama o tom, že se nevyplácí být jiný. Příběh o tom, že věci tušené a ukryté pod povrchem, jsou mnohdy důležitější než záležitosti zjevné a snadno vysvětlitelné. Co překoná "Sršně" alias "Žlutokabátníky"? Sounáležitost? Sdílené tajemství? Zachování si dětského pohledu, tedy ráj srdce vprostřed labyrintu světa? Vědomí vnitřní svobody? Nejspíš nic, ale stojí za to vzdorovat jim. Alespoň se pokusit. Možná. Snad. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

King sa veľmi rád hrá s detským pohľadom a perspektívou. Neviem, ako je to možné, ale zdá sa, že ten 69-ročný chlapík jej veľmi dobre rozumie. No popri detskom hrdinovi a Hopkinsovi, aka kúzelnom deduškovi film zabúda na ostatné. Na vyhrotenejšie situácie a precíznejšie budovanie atmosféry. Namiesto anglických autorov by som sa radšej dozvedela viac o tajomných mužoch ktorí prenasledovali Hannibala. Nečítala som knihu, neviem na ktorej strane sa stala chyba - či sa stratil King vo svojom príbehu alebo Hicks vo svojom filme. Je to škoda, pretože ústrední hrdinovia sú veľmi sympatickí. No sympatie nezabránili môjmu zmätenému pocitu na konci. Čo presne mi bolo sprostredkované? Posledné čarovné leto, kedy bol Bobby Garfield dieťaťom. No to čaro už mi sprostredkoval Rob Reiner so štyrmi chlapcami. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • Bronislau Nagurski, o kterém vypráví Ted ve filmu, byl skutečný hráč amerického fotbalu. Událost, kterou Ted popisuje, se opravdu stala v roce 1943, kdy fotbalové týmy měly nedostatek hráčů. Nagurski se vrátil ke svému bývalému týmu Chicago Bears na jednu sezónu a dal tento legendární touchdown na finálovém zápase proti Washington Redskins. (Othello)
  • Chlapec, který v jedné scéně rozváží noviny na kole, je ten samý, který si předtím prohlížel v obchodě vysněné Bobbyho kolo, ale bylo mu to rozmluveno Carol. A vida, noviny rozváží na skutečně jiném kole. (Othello)
  • Konec filmu je opět převzat z jiné Kingovi povídky a to z „Heavenly Shades of Night Are Falling“ (česky Nebeské stíny noci padají, též vyšla ve sborníku Srdce v Atlantidě). V původní verzi se dospělý Bobby ještě jednou setká s Carol, která se účastní násilných protestů proti válce ve Vietnamu. (Othello)

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama