Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

"Slavnostní" jihlavské předpremiéře, jíž jsem 11.8. navštívil, předcházela autogramiáda tvůrců (B. Kotiš, M. Hádek, P. Šimčák a rejža), kterou moderátor stihnul za 45 minut asi 30x pojmenovat jako filmovou delegaci. Zmíněná třičtvrtě hodina byla prokládána stupidními soutěžemi typu udělej strašidlo nebo vyjmenuj tři filmy Zdeňka Trošky, načež velmi originální soutěžící s nevinným úsměvem na rtech odpovídá "Slunce, seno, jahody", "Slunce, seno a pár facek" a "Strašidla". Jako výhru si pak vybírá propagační tričko. Po 30 minutách se radši přesouvám do sálu, abych už delegaci neviděl. Za pár chvil do sálu k mé radosti znovu vstupuje delegace, aby nám zopakovala to, co už třikrát řekla předtím. Všichni se tomu znovu smějí jak pominutí. Film začíná. Úvodní lekačka vyděsí 90% sálu (protože 90% sálu jsou děti) a všechna dítka si nutně musí sdělit, jak se strašně lekla. Příjemným hereckým překvapením je Vladimír Polívka, který ztvárnil městského úředníčka, který přinutí strašidla k práci a lidskému životu. Takže vodník Bubla (skvělý Jirka Dvořák) začíná pracovat v prádelně, jejíž majitelka se pro něj stává velkou láskou. Jitřenka (Sara Sandeva) dostává práci v místním divadle, kde společně s otcem Hejkalem Adámkem (Broňa Kotiš) hrají v jedné pohádce. Celý film zdobí skvělá a trefná scénografie, hudební stránka i nasnímání je dost dobré. Baví i Carmen Mayerová a její kocour Bedna. Po Babovřeskách a Kameňácích celkem příjemné osvěžení. Asi nejlepší film Zdenála Trošky. Sice za to nebudou žádný sošky, ale neurazí. Troška překvapil. 55% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když se Troška a Kališ začnou šermovat kokotama nad scénářem, tak to zaručeně musí skončit průserem. Bylo by naivní si myslet opak, protože v posledních letech je pro ně film pouhým nosičem reklamy. Obsazení pěkných ksichtů navíc zaručuje slušný příjem z kin, i když Polívka je dřevák a Sandevě by někdo měl konečně oznámit, že není herečka. ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Pohádka nepohádka, která je ve své podstatě potroškovsku amorální, a která je pouhým pásmem fádních scének, o kterých je pan režisér skálopevně přesvědčen, že se jim bude divák od začátku do konce smát. Já se tedy nesmál! Pokud srovnám s takovými Babovřesky či Kameňáky není to tak vražedné utrpení, ale pouhý "hloupý film" s amatérskou estrádní režií, dementním scénářem a směšným product placementem. Sara Sandeva má v sobě velkou jiskru, kterou doufám nezadusí v podivných rolích podobného ražení. 10% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

O něco méně tragické, než jsou Babovřesky, ale množství trapných dialogů a scén je pořád nespočet. Opravdu nechápu některé herecké persony, jak se mohou pod touto šarádou podepsat. Strašidla působí jako nepovedená divadelní taškařice, která má aspoň světlé náznaky na začátku, než spadne do Troškovských kolejí. Proč to má proboha skoro dvě hodiny?......2/10 ()

Oralfabet odpad!

všechny recenze uživatele

On už ten samotný nápad je trapný a nepůvodní, ale mohlo to být aspoň trochu legrační. Aspoň trochu. Tenhle film zasadil slušnou ránu mým nadějím na zlepšení situace v současném českém filmovém průmyslu. Kdybych sledoval víc nových českých filmů, bylo by asi dávno po nadějích. Označení pohádka je značně zavádějící, jde spíš o filmovou telenovelu maskovanou za vcelku ucházející kostýmy. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • „Kostýmy strašidelné rodiny v rodinné komedii Zdeňka Trošky jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti. Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci,“ uvedla kostymérka Lucie Ulíková. (SONY_)

Reklama

Reklama