Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U druhé série mi přijde, že se toho snaží míchat až moc, natolik, že některé zápletkové a dějové linie (třeba mimozemskou) prostě nestíhá uzavřít a nechává je nedořečené nebo doslova zbytečné. Tématicky a mikrozápletkově přeplácaný mišmaš, který ani moc nepůsobí horrorově. Občas mi to přijde až jako karikatura. 2.5* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hororový eintopf se spoustou ingrediencí a hustou konzistencí. Ufoni, experimenty na lidech, ďábel, brutální vraždy, intriky a to vše za zdmi Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. A ono to překvapivě funguje, protože postavy jsou skvěle napsané i zahrané, dialogy nemají chybu a jakkoliv je to místy zvrhlé, násilné a zvrácené, scénář je chytrý a postavy mají hloubku a uvěřitelnost. Není to pomalá atmosférická strašidelňárna, ale spíše na události i postavy bohatý thriller s mnoha hororovými prvky. Postav a různých odboček bylo tolik, že by mohlo vzniknout klidně třicet epizod, ale tvůrci si byli vědomi formátu a v druhé polovině začali "uzavírat", což někdy vyznělo trochu unáhleně. Když někdo pět epizod vykresluje postavu a vztahy, je pak pro diváka trochu kách, když se jí tvůrci zbaví jedním máchnutím. Je to ale uzavřená série, takže se hold nedá nic dělat. Jsem příjemně překvapený. Z těch třinácti epizod byly slabší jen dvě, jinak vysoce nadprůměrná podívaná. Tak jako byla Penny Dreadful gotická brakovka nejvyšší kvality, je Asylum velmi kvalitní zlobrak americký. ()

Reklama

Caminzind 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série ze začátku hodně nadupaná se zapeklitým a vykombinovaným scénářem, ve kterém však není problém se orientovat. Od půlky ztrácí dech a mění se v rutinu. Poslední cca 3 díly jsou místama ubíjející, přičemž ten závěrečný je už jen natahovaná prázdnota. Veliká škoda je to tím spíš, že vám zůstanou ještě plné hrsti otázek. 2. série podle stejného vzorce, ne lepší nebo horší než ta první, avšak s lepším závěrem a vykrádačkou Nietzscheho. Se 3. sérií kvalita upadá, respektive prohlubuje se syndrom prázdné slámy a já o celou tuhle okázalou bublinu možná už na dobro ztrácím zájem. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pekelný taneček na hraně mezi HODNĚ, HODNĚ povedenou hororovou můrou a černěhumornou sadistickou fraškou o několika fluidně se prolínajících dějstvích. Děje, postavy, jejich přesuny v čase a prostoru, kdo je kdo a co je co a co je a co vlastně není ... to vše je vážně vychytrale naservírované. Zapadá vám to do sebe postupně s každou novou epizodou jako úchylná mozaika, u které se občas dílky samy pošoupou na dost nečekaná místa, a nikdy si nejste jisti, jestli to náhodou celou dobu nemáte úplně blbě. No, ono je to vlastně šumák, něco tak napínavého a strašidelného se totiž hned tak nevidí. Jsem unešená. Plné skóre. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum. Hmm, tak rozjezd velmi slušný, máme tam všechno - emzáky, démony, excorsisty, šílené vědce, nacisty, vrahy, psychopaty, kurvy i jeptišky. Až by z toho jednoho rozbolelo bříško. Ale zhruba v polovině tomu dojde dech, tvůrci se potácejí z kouta do kouta, epizody jsou dějově roztříštěné a nastupují vatové vycpávky. Kočkopsí dortík nakonec explodoval a v poslední epizodě jsme akorát stírali zbytky ze stěn. Pro příště, méně drog, více talentu. Jo a když se Jessica Lange obnažuje, je mi proti srsti ještě více. Chyběla mi tam ta pěkná hospodyňka z první sezóny. Byla tam jen ta škaredá, převlečená za havrana. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)
  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)

Reklama

Reklama