Reklama

Reklama

American Horror Story - Freak Show

(série)
  • USA Freak Show (více)
USA, (2014–2015), 10 h 44 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Kathy Bates, Michael Chiklis, Denis O'Hare, Angela Bassett, Emma Roberts, Naomi Grossman, Mat Fraser (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtá série s názvem Freak Show je zaměřená na jedno z mála posledních panoptik v Americe 50. let. Vypráví příběhy lidí a příšerek, kteří spolu putují po státech a vystupují, aby v tehdejším světě vůbec přežili. Lidé jim za vystoupení sice platí, zároveň jimi ale opovrhují a myslí si o nich jen to nejhorší, což jim dávají najevo především, když je potkají na veřejnosti. Právě lidé se mnohdy ukážou být většími netvory než samotné příšerky. Kromě tohoto životního údělu čelí ještě dvěma podvodníkům, kteří mají v plánu je zabít a vydělat si na prodeji jejich těl do muzea kuriozit a bohatému rozmazlenému psychopatovi, který je posedlý touhou získat pro sebe siamská dvojčata, která se k panoptiku nedávno přidala, a je pro to ochotný udělat cokoliv. Freak Show oproti prvním třem sériím sice funguje spíše na stinných stránkách lidské povahy, ale i tak zde nalezneme prvky nadpřirozena a dvě vyloženě duchařské epizody. (Bohnice05)

(více)

Recenze (171)

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série mě příjemně překvapila, i když jak už je zvykem, taky tam bylo hodně nesmyslnejch situací a blbejch herců. Herci totiž už začínaj být okoukaní a lepší by bylo je uplně vyměnit, než jim jenom měnit role. Za úspěch a zvýšení hodnocení zpět na 2 hvězdičky, může hlavně ten vraždící klaun bez čelisti a jeho nástupce - zhýčkanej rozmazlenej pracháč Dandy. Tyhle dvě postavy se fakt povedly a jejich řádění mě dycky pohladilo po duši. Taky účast Michaela Chiklise byla velkým plusem, protože takhle zahrát by to jenom tak někdo neuměl. Taky musim pochválit to, že některé zrůdičky hráli skutečně postižení lidé, lidově mrzáci. Jinak tady najdeme dobré a uvěřitelné tělesné vady, skutečné nebo vycházející často z historie, tak ty docela stupidní (takhle zdravy siamsky dvojčata svět ještě neviděl). Velká bota, co mi rvala uši, bylo když ten lobster boy zpíval Come As You Are od Nirvany, i když se to odehrává v 60. letech. Idioti, no. Naopak skvělá hudba zazněla vždy, když se objevil Edward Mordake s druhym ksichtem na opačné straně hlavy - super. A jak už je zvykem, Jessica Lange mi celou dobu lezla na nervy... Jo a abych nezapomněl - ta úvodní znělka je uplně vychytaná!!! Ze všech sérií je tohle ta, která mě konečně docela brala... Dnes jsem viděl film Zrůdy z r. 1932 a jde vidět fakt hodně velkou inspiraci tímhle průlomovým dílem. Až moc velkou. Hodně věcí bylo z toho okoukanejch, né-li rovnou zkopírovanejch... ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cirkus jako takový prostě nemám ráda a klauni jsou pro mě jednou z nejhorších nočních můr, takže jsem nebyla z nápadu téhle série příliš nadšená. Obzvlášť, když se nám tam mělo dostat "nejstrašidelnějšího" klauna vůbec (nakonec se ukázalo, že přeháněli, byl sice creepy, ale nic extra). Každopádně jsem se do toho pustila a od začátku jsem z toho moc nadšená nebyla. Pro mě se po druhé sérii jedná o nejslabší zápletku, příjde mi, že tvůrcům už docházejí nápady a omílají neustále jedno a to stejné dokola, herci se sice vracejí každou sérii s novými postavami, přesto jsou jejich postavy víceméně jak přes kopírák. Nepřišlo mi to ani nějak zvlášť strašidelné, ani odporné a moc mě to taky nevyšokovalo. Byla jsem ráda, že se tam objevil Neil Patrick Harris, ale jeho role byla taky příšerná. Navíc se mi nelíbilo "propojení" s Asylem, líbilo se mi, že až doteď byly všechny série separované, takže to je za mě mínus. Celkově je to pro mě takový slabý průměr. 2* ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poklona před padající oponou je atmosférická až do poslední maringotky, ale přesto po ní zůstává pocit zbytečného zklamání. Herecké obsazení je totiž ještě o něco hvězdnější, dějové zvraty vyhrocenější a některé postavy zvrácenější, ale příběhová linka působí jako hádka pěti scénáristů. Hlavním tématem totiž nezůstane ani kontrast lidských zrůd a ohavných lidí, ani konflikt Jimmyho s Dandym a nakonec snad ani Elsina touha po posledním střípku slávy. Z Freak Show je tak exhibice skvělých hostů s místy nepochopitelnou psychologií hlavních postav a prapodivnými vztahy a emocemi mezi nimi. Hlavně je ale toulavý přírůstek do AHS knihovny svázán jen velmi ledabyle. V tomhle cirkuse totiž Ryan Murphy srdce nenechal. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat k jádru úspěchu AHS. V kulisách šapitó v němž chřtán ďábla požírá osudy a životy (zkažených) lidí, zrůd a skutečných monster si to perfektně pohrává s USA kulturou zábavy (tradiční vs. moderní), vnímáním krásy/ošklivosti a umírajícím časem jednoho cirkusu. Dandy je Amerika ze vším všudy ;) . Má vzhled, peníze, krutost a chuť zabíjet na všechny způsoby. Některé epizody jsou velmi silné. Závěrečný díl výborně poukazuje na fenomén masových vražd. Co bych vytkl je úplné zakončení. Tam se vyměklo, přitom se dal vytvořit očistec jako bič...! Nevadí, celkově je to velmi dobré. 83%. PS: Songy jsou chytlavé. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vítejte na přehlídce zrůd v Americe konzervativních 50. let, kdy se všichni chtějí bavit a smát... Že American Horror Story postrádá titulního hrdinu? Neřekla bych... Podle mě je hlavním hrdinou právě show samotná: kdo v ní bude vystupovat a kdo ji bude řídt (ke konci se řeší zejména ta druhá otázka, neb věci nabírají rychlý spád). Svou bizarností a množstvím mrtvol mě zasáhla Freak Show asi nejsilněji. Za velmi povedené považuji i (značně propletené) popsanou minulost každé z postav. No a pak jsou tu díly s rozesmátým klaunem a s návštěvou z 19. století, které se povedly na jedničku. AHS je pro mě takový seriál, u kterého vím, že si na něm něco najdu. A díky bohu (a tvůrcům) za to, že v tomhle díle nebylo (skoro) žádné nadpřirozeno. Takhle to bylo mnohem strašidelnější. ()

Galerie (456)

Zajímavosti (20)

  • O Else Mars (Jessica Lange) je známo, že má dřevěné obě nohy, o které v minulosti přišla, avšak v epizodě Opona padá (2015) jde vidět, že žádnou protézu nemá. Jedná se o část, kdy se Elsa hádá s manažerem o vystupování o Halloweenu a přitom se zvedá z gauče, kdy dává nohu přes nohu a kolena v místě ohybu nemají žádnou viditelnou protézu (Elsa má holé nohy). (Agressor69)
  • Téměř všechny "zrůdy" jsou inspirovány skutečnými postiženými lidmi. (samik81)
  • Pro 4.sérii byla napsána postava vrhače nožů, ta byla nakonec vymazána v postprodukci. Některé její aspekty se však dostaly do finální verze. (Linkyc)

Reklama

Reklama