Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Tuš dobře to zrobili synci. Ondřiček sic od Samotařu nenatočil nic, co by stalo za pozornost, ale tadyte strašne udalosti postavil pomnik, ktery si to zasluži. Herci, tuš to je kapitola sama pro sebe- Taclik je možna s každym dalšim rokem ošklivějši a ošklivějši (až bude jednou uplně nejošklivějši), ale hereckymu ansablu tu zcela jasně vevodi. Těsně za nim je sestřenice Klary Issove. A ti dva mladi? Ob(z)jevy roku. No a Langošuv přizvuk asi tak věrohodny jako ten moj v tady komentaři, ale tak co už, s tim knirkem pornoherce z NDR mu to hraje edna baseň. Tuš televizni udalost roka, že i kinofilmy samou zavisti zezelenaly. A ještě si zaslouži zminku hudba Beaty Hlavenkove, bo tahle Baba, to je Hlava, hehe. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No, žiaden zázrak. Z nosného príbehu vytvorili tvorcovia priemerné dielo. Mohlo byť predovšetkým kratšie, aby pôsobilo dynamickejšie. Nie som odborník na ostravský dialekt, takže som to lopotenie sa pražákov s ostravčinou nebral príliš osudovo. Ale prekážalo mi to silené hranie sa na chlapákov, drsňákov. To som im jednoducho neveril aj keby používali dvojnásobok vulgarizmov. A tam, kde bolo potrebné pridať, teda bezprostredne po nešťastí, tam to prebiehalo, ako keď sa v škole rozdávajú vysvedčenia a žiaci sa dozvedajú, kto prepadol. Celkov to nemôžem hodnotiť inak, ako málo využitú príležitosť. A mimochodom, nepochopil som, prečo Hesovi namaľovali oči. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené, Ondříček je do budoucna nepochybně jedna z nadějí českého filmu, jeho prvotní režisérské počiny se mi hodně líbí a pokračuje stále ve velkém stylu, bezchybná atmosféra i vynikající drama. Také mne potěšilo, že jsem Marthu opět viděl hrát a dost dobře. Chtělo by to celovečerák se stejně kvalitní režií a precizním scénářem, pane režisére. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zatím co v současné české kinamatografii se moc nezapomenutelných filmů netočí, televizní tvorba naopak kvete. Dvoudílná zpracování nějakých událostí je rodí jako houby po dešti a mají většinou velice dobrou úroveň. Vnímám rozdíl mezi televizní a filmovou tvorbou a nepovažuji se za znalce a milovníka té televizní. Z mého pohledu by se našlo několik věcí, které by stály za zmínku. Hodně záleží na zadání. Pokud bylo účelem přiblížit veřejmosti událost z roku 1961, to se myslím podařilo. Nemyslím si, že by bylo pro příběh stěžejní herecké obsazení. Uvedení dokumentu Černé zlato ve stejnou dobu hodnotím kladně. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi slušné. Tragická událost je natočena s citem a přes televizní produkci na opravdu vysoké úrovni (podobně jako nedávný Metanol). David Ondříček umí. Není to samozřejmě bez chyb. Po dějové stránce snímek zbytečně hraje na city (hlavní postava prostě musí mít těhotnou přítelkyni) a kritika doby a režimu je možná místy až zbytečně doslovná, ovšem nejde o nic, co by vyloženě vadilo. Obsazení je dobré, ale ten ostravský dialekt by zdejším hlavním hercům neuvěřil snad nikdo. Je škoda, že si tvůrci nedali více práce a neobsadili herce pocházející přímo z Ostravska. Jsou to však detaily, celkový dojem je dobrý a rozhodně budu rád, když se ČT bude pouštět do projektů v podobném duchu! ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Zdrojem inspirace pro filmaře byly mimo jiné i historky otce herce Roberta Mikluše, který celý život dělal v Ostravě na šachtě. (raininface)
  • V 60. letech, kdy průměrný plat činil kolem 1 400 Kčs. si horníci vydělali až 4 000 Kčs. (majky19)
  • Auta, která se ve filmu vyskytují, mají všechna SPZ pro město Ostrava, ačkoliv je Havířov, kde důl leží, součástí okresu Karviná. Místo OV na značkách mělo být KA. Havířov byl součástí okresu Ostrava - Město, ale jen do 1. 7. 1960, kdy nastala administrativní změna a Havířov začal patřit pod nedaleké okresní město Karviná, i když má více obyvatel. Děj se odehrává až o rok později, a tedy po této změně. (Svatopluk.Vi)

Reklama

Reklama