Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (163)

duddek 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách odpudivý Menšík se cpe, pak nadhodí milenku ("Víš, proč ona ten kajak chce? Protože je koketa."), rozdává rozumy a pak se zase cpe a tak pořád dokola a frivolní Bohdalová bez něj nemůže být, ač ji démonický čert v jednom kuse zklamává... Komedii si představuju trochu jinak. "Taková přesnost! Dokonce... o deset minut přesnější!" :) ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Když nic, tak vzhledem k tomu v jakém prostředí Krumbachová tvořila, tenhle film naznačuje, že všichni ti báječní muži od Čs. nové vlny nebyli v soukromí taky žádný výrazný morální stavidla. V zásadě je to celovečerní převedení tohoto dialogu z Before Midnight, vytaženého do extrému typicky chytilovskou nadsázkou. Že to ale v této podobě patří celé do divadla se asi shodneme všichni ne? ()

Reklama

Idego 

všechny recenze uživatele

Famózní studie tradičních genderových rolí. Výsostně feministický film. Absurdní, trochu černá komedie par excellence, u které jsem se hodně smál. Bohdalová, kterou normálně nemůžu vystát, tu je naprosto k sežrání jako chytrá/vychytralá manipulátorka, a Menšík zahrál tak dokonale hnusnýho a blbýho křupana, že se může porovnávat se Suchařípovým Faunem (byť ražením filmu míň slizkým). Jako zkušená kostyméreka tomu dovedla Krumbachová dát svoji jedinečnou stylizaci. Ta kuchyň! Ty barvy! Ten nábytek! Takovou pecku jsem fakt nečekal. Jaká škoda, že jí soudruzi zakázali další tvorbu a mohla tak natočit jenom jedinej film. Ale i v něm si do nich zvládla rýpnout. "Bohouši! Někdo ohlodal v celém bytě nožky od nábytku! Jakoby tu měli nory nějací ... cizopasní hlodavci! Nenasytní! Žraví! Nestoudní! Co si mám počít? Jak mám přimět jakéhokoliv řemeslníka, aby vykonal tak ... podivnou opravu? Zvlášť v dnešních časech, kdy lidem tak zjemnělo nervstvo?" ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Desatero "českého sexu". Husička, kachnička, bůček, zelíčko, knedlíček... hádej, kdo přijde na večeři? Čert s velkým "Č" anebo čert? Zajímavá definice erotična prostřednictvím konzumace jídla. Těžko popsat o co ve filmu jde, na to nejsem dost povznesen a vzdělán, v každém případě atmosféra je výtečná a Menšík s Bohdalkou si to opravdu dávají. Bohdalka touží po teple rodinného krbu, ale ing. Čert se ukáže jako příliš velký nenasyta, asi kvůli nejasnému společenskému statutu, stále se totiž neví co je to vlastně za chlapa....85% ()

anais 

všechny recenze uživatele

Z počátku hodně krutá a celkem vtipná satira na soužití muže a ženy (a taky na otroctví, ve kterém ženy musí žít:) se postupně změní v rozvleklé opakování těch samých prvků, takže i při celkem krátké stopáži začne film brzo nudit. Sem tam probleskne Krumbachové výtvarná suverenita, ale to je všehovšudy to jediné, proč to vlastně stojí za vidění. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Poslední film ve kterém si zahrál před emigrací do Anglie režisér Jan Němec. (M.B)
  • Natáčelo se od 29. srpna do 27. listopadu 1969. (GASTON73)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) při své první návštěvě spořádal předkrm, předkrmový koktejl, hlavní chod i s kompotem a dezert. Dezert mu natolik chutnal, že snědl rovnou celý tác. Nestačilo mu to, a tak spořádal celou sklenici domácí husí paštiky z celým bochníkem chleba. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama