Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Blížil sa koniec režimu a aj života dnes kultového režiséra, ktorý má na konte filmy ako napríklad Limonádový Joe aneb Koňská opera, „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“, Jáchyme, hoď ho do stroje!, „Marečku, podejte mi pero!“, Adéla ještě nevečeřela. Paskvil, ktorý roztočil Lipský a dokončil Podskalský. Kaiser a Lábus tu zmäteno pobehujú a získavajú know-how k svojej neskoršej Ruskej rulete. Zbytočné mrhanie talentom a filmovým materiálom. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To sem blázen paní Moutelíková!“ - „No jo to víte, vono je dneska v našem filmu všecko možný.“ Naprosto bláznivá komedie ala z filmu do filmu, která nemá téměř žádný děj a chvílemi se mění v totální chaos. Zároveň je to přehlídka herců, filmů a jednotlivých vtipných scének. Nápadů má film nespočet (zelené autíčko, obraz s „odpovídajícím“ zvukem, promítačka), ale kvůli stylu vyprávění, (ne)důrazu na pointu a „švy“ působí snímek nesourodě, zmateně a občas skoro až amatérsky. Samotní Kaiser s Lábusem, pokud tedy zrovna jen neběhají odnikud nikam, mají řadu vtipných scének (z učitelky a především tedy jejího žactva jsem brečel smíchy), ale jistě jich mohlo být také víc. Co se týče odkazů na filmy a postavy, Velká filmová loupež jich nabízí hned několik opravdu zábavných („Pánové si přejí platit?“ a „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný“ mě rozesmály nejvíce), někdy jde spíš o herce samotné (Zázvorková a její zničující smích, nesmělý Suchánek, slovenská „delegace“) a pak je tu spousta narážek na filmový průmysl (profese, cyklistky snažící se prosadit, řevnivost mezi divadlem a filmem) a také na socialistické poměry. Na druhou stranu, jakože casting dokázal zahrnout celou řádku kvalitních herců, někteří jsou tu jen tak pro okrasu a jejich výstup je jen těžká „vata“. To se nejvíce projeví v závěru. Konec byl totiž na celém filmu suverénně nejslabší (toporný až trapný) a opravdu ho nezachránila ani „happyendová“ pocta (?) zesnulému Lipskému při závěrečných titulcích. Dávám prozatím lepší průměr a časem si film chci zopakovat, navíc jsem v tom návalu scének jistě nezachytil všechny narážky a odkazy (hodnocení případně upravím). „Majko, copak vy ve třídě nemáte žádné chlapce?“ – „A no máme, ale to sou všecko takový paka vylízaný třeba, no..já se třeba chci, třeba absolutně votevřít ve třídě a nemůžu, když se na ně podívám, tak se zase zavřu, akorát snad Dušan za něco stojí, ale teď už taky ne, no.“ ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Komedie měla sice slušný potenciál, ovšem nikdo mi nevymluví, že předčasná smrt pana Lipského tyto jasné vyhlídky zastavila. Navíc dle mě byla volba jeho náhradníka nešťastná - pan Podskalský vyznával hodně odlišný styl humoru, jeho výtvory nebývaly tak mile absurdní, tudíž scény takového druhu pod jeho taktovkou vyznívají spíše trpce. Potěší tak akorát tradičně vtipné duo Kaiser - Lábus, ovšem dle mě by se nemělo zapomenout i na malou roli Vlastimila Bedrny, se kterým hlavní protagonisté sehráli několik skvělých skečů. Kromě nich je film ale vesměs mlácením prázdné slámy, potěší akorát sebeparodie svých někdejších rolí v podání Lipského či Kopeckého. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Typický film na jedno použití, působil jako okamžitý lék na totální frustraci z nedostatku “cáklých” komedii italského typu. Ve své době mi připadal velmi cool, dnes působí jen úsměvně a trapně, jako celá “ujetá” 80’ léta doba disco, céček a videorekordéru s kazetami s rychlodabingem. Snad je to uspěchaným scénářem nevím. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Vlastne je ten film skvelým symbolom 80. rokov. Trápny pokus o bláznivú komédiu, ktorá bola najmenej 10 rokov za tým, čo letelo na Západe, natočený s gigantickými nákladmi na hercov a výpravu bez rozmýšľania o výnosoch a nákladoch, s výsledkom, ktorý sa dal čakať: prepadák obludných rozmerov. Boľševici v poslednom predsmrteľnom kŕči, bez nápadov, bez rozumu. Trpký záver celoživotného diela Oldřicha Lipského. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Na webových stránkách fanoušků značky Tatra, zejména vozů Tatra 613, jsou k vidění oblíbené scény z příjezdu delegací k paláci U Hybernů. V kontrastu s tím je prezentováno "úsporné barrandovské autíčko" Fiat 600, ve kterém se na výstavu dostavilo odhadem 20 dalších herců. (SeanBean)

Reklama

Reklama