Reklama

Reklama

Pět nocí u Freddyho

  • USA Five Nights at Freddy's (více)
Trailer 10

V kůži Mika (Josh Hutcherson), hlavního hrdiny Pěti nocí u Freddyho, byste určitě být nechtěli. Sám pečuje o desetiletou sestru Abby a dosud se nevyrovnal s neobjasněným zmizením dalšího sourozence před více než deseti lety. Čerstvě bez práce a s perspektivou, že přijde o Abbyino opatrovnictví, přijme práci nočního hlídače v uzavřené pizzerii Freddyho Fazbeara. Na první pohled se to může zdát jako pohodová a nenáročná práce, jenže Mike záhy zjistí, že Freddyho restaurace skrývá četná překvapení a že většina z nich není ani trochu příjemná. Nevysvětlitelné události, do nichž se Mike zaplétá čím dál víc, ho postupně zavedou situace, která připomíná tu nejděsivější noční můru, jakou si můžete představit. Zdánlivě nudná šichta se tak mění v boj o život, ve kterém soupeř nehraje ani trochu podle pravidel. (Cinemart)

(více)

Videa (4)

Trailer 10

Recenze (236)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Fanoušci videoher mohou být s letošním rokem spokojeni a Five Nights at Freddy's v trendu kvalitních adaptací pokračuje. Zároveň je ale bohužel nejméně "přístupná" pro širokou veřejnost. Emma Tammi spolu s "otcem" celé FNAF série Scottem Cawthonem za zády převedla na velká plátna první z chystané trilogie příběhů o oživlých animatronických loutkách s hodně temným pozadím. Film je doslova prošpikovaný odkazy na bohatý svět původních her (knih a komiksů), je sympaticky obsazený a zahraný a vše podtrhuje výborný soundtrack. Vzhledem k fanouškovské základně i původním videohrám nebylo zapotřebí "R" ratingu, protože i původní hry se soustředily spíš na atmosféru a lekačky než na krvavou lázeň. Zde se ovšem dostáváme k největšímu kameni úrazu - film má jen hrstku slušných lekaček a obecně moc strašidelný není. Mnohem víc se zde sází na humor a "srdíčko", což pro mě osobně nebylo na škodu (spíš naopak). Jenže pokud se nesnažíte podbízet neznalému publiku a propagujete se jako horor, nemůžete očekávat nadšené recenze. Tvůrci jsou si ovšem dobře vědomi kupní síly své fanouškovské základny (a jejich rodičů), takže jim to může být šumák. Obecně jde o velice slušnou retro žánrovku pro mladší publikum, která ale neurazí ani jejich starší doprovod. Nutno smeknout před dílnou Jima Hensona, která stojí za parádními loutkami ve filmu. Praktické efekty CGI prostě nikdy nenahradí. Pro fanoušky FNAF série je to naprostá povinnost. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Potenciál na mysteriózní vyvražďovačku s groteskními zabijáky, creepy dětmi, tajemnými sny a osmdesátkovou nostalgií to mělo, ale zpracování je sterilní a nezábavné. Hutchersona mám rád, ale faktem je, že hraje pořád stejně a ani tady žádný herecký koncert nepředvádí. A i to povolání Lillarda z hororového důchodu je vlastně zbytečné. ()

Reklama

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Fanouškovská mekka zoomerských a oddaných fnafkařů, kteří na tenhle fanservis čekají od roku 2015, že to kurva trvalo, ale stalo to za to. Blaženost od začátku do konce, a možná to s těmi Jásonovími Bludy ještě nezanevřu. Schvaluji, že by z frančízy udělali fastfoodový hotwheels Fast and Furious sračku, hlavně ať se každý part drží stejné příběhové laťky jako u her, jsem překvapený a hodně potěšený. 🎵Five Nights at Freddy's, Is this where you want to be i just don't get it, why do you want to stay?..🎵 #podzimnísklizeň [2023] 🐻🐔🐰🦊 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dětský horor jasně určený pro danou vrstvu diváků. Původní počítačová hra, která se proslavila hlavně díky streamerům, byla o statických obrázcích, ve kterých občas vyskočí robotické zvířátko. Ve filmu sice statické obrázky nejsou ale vlastně ani to strašení. Zbyla bída, která je hororem asi jako před časem Gremlins, jen bez jakékoliv zábavy, kdy se absolutně kašle na to, že by měl mít film nějaká daná pravidla. Vznikl pouze na efekt natočený fan service a naprostá a velice špatná zbytečnost, která však vydělá tolik, že nás čeká x dalších dost možná i příšernějších dílů. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Pět nocí u Freddyho trpí mimo jiné na to, že cílí primárně na dětské publikum. Kvůli ratingu totiž odpadá možnost jakýchkoliv brutálních smrtí, pro které by prostor určitě byl a potenciálně by to mohl být asi jediný aspekt, který zaujme dospělého diváka, jenž se takhle bude většinu času nudit. Na vině je třeba přepálená stopáž. Nesmyslná zápletka s odhadnutelným zvratem a nezajímavými postavami by totiž stěží utáhla optimálních 90 minut, fakt ne takřka dvě hodiny. Do toho se film snaží ne moc úspěšně rozvíjet i osobní linky hlavních hrdinů a zapomíná na to, že by měl třeba taky budovat atmosféru. Místy určité náznaky jsou, ale tvůrci jako by nechtěli děti příliš děsit, takže tenhle prvek hodně upozaďují. Animatronici díky praktickým efektům působí opravdu dobře, ale budu se opakovat – kvůli přístupu nenaplňují svůj potenciál. Novinka tak pravděpodobně uspokojí pouze fanoušky, kteří ocení odkazy na hru, případně diváky, kteří moc hororů neviděli a nepocítí častá žánrová klišé. 3/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Pro film byli vytvořeni skuteční animatronici, kteří byli taktéž ve filmu použiti, mělo to však své nevýhody. Animatronici se během natáčení často přehřívály, či museli být pro některé scény nahrazeni kaskadéry převlečenými za animatroniky, jelikož některé scény animatronici nedokázali zrealizovat. Pro animatronika Foxyho byla zase nevýhoda udržet stabilitu, aby nespadl, či že ho musel za ním jistit obrovský stojan. (Raichu.Cz)
  • Věta, kterou pronesl Steve Raglan / William Afton (Matthew Lillard): „I'm Always come back,“ odkazuje na samotnou postavu Springtrapa, který se poprvé objevil ve videohře „Five Nights At Freddy's 3“ a v dalších dílech měl vždy jinou podobu: Plushtrap („Five Nights At Freddy's 4“), Scraptrap („Five Nights At Freddy's 6“), Glitchtrap („Five Nights At Freddy's VR“) a Burntrap („Five Nights At Freddy's Security Breach“). (DominatorCZ)
  • V závěrečných titulcích zazní píseň „Five Nights At Freddy's“ od kapely The Living Tombstone. (DominatorCZ)

Související novinky

Scorseseho Zabijáci nevydělávají

Scorseseho Zabijáci nevydělávají

06.11.2023

Zabijáci rozkvetlého měsíce, epický western Martina Scorseseho za 200 milionů dolarů, za sebou mají tři víkendy v kinech, a za tu dobu vydělali celosvětově 119 milionů. Béčkový horor s pětinovým… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Horor Pět nocí u Freddyho boří rekordy

Horor Pět nocí u Freddyho boří rekordy

29.10.2023

Producent Jason Blum (Neviditelný, Uteč) si může mnout ruce, má totiž čerstvě na kontě další ohromný hororový hit, který navzdory slabším reakcím zaznamenal pro Blumhouse vůbec nejlepší otvírák v… (více)

Reklama

Reklama