Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 2
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (337)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Příliš dobré na to, aby někdo dal méně, než 4 hvězdy. Přestože se dá frflat, že to možná šlo lépe a jinak, je to výborné - krásná výprava, dobře vyprávěné. Galadriel se mi líbila, s Chluponohy jsem sympatizoval. Pokud mám kritizovat, tak, že mi společenská korektnost v současné kinematografii už leze ušima (a o to více oceňuji asijskou kinematografii, ve které není). ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci jsou, zejména fenomenální výpravou, kostýmy a esteticky, ale i narativním obloukem, sound designem i soundtrackem, věrné ne tolik Tolkienově předloze (v těch věcech z výčtu, u kterých srovnání má smysl), jako spíš Jacksonově interpretaci (první) filmovou trilogií. Pomrkávání jeho směrem nelze vnímat jen jako uctivé pokývnutí - je to spíš někdy trochu úlisně vlezlý. ___ Bohužel, autory seriálu očividně chvilkama přepadl pocit,  že pro divácký úspěch je nezbytné narvat do vyprávění známé postavy, protkat je na sílu celým dějem, dát jim do úst několik hrozně pitomých replik a dodat dostatek epických momentů. Lore proto chvilkama zbytečně trpí (ale fakt jako zbytečně). Jindy ale, v poměrně milých detailech, jsem měl pocit, že sleduju zamilovaný fanfiction se vším dobrým, co to nese. Vcelku vlastně docela příjemný. Lepší než filmový Hobit. ()

Reklama

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je až nepřirozené, když pozorujete tento seriál a necháváte se unášet nesmírně propracovanou řemeslnou prací tvůrců, kteří stvořili nejdražší a jeden z nejambicióznějších seriálů všech dob. Vyjmenovávat, co všechno je na seriálu povedené by zabralo měsíce. Ne u každého projektu můžete vidět tak nepředstavitelnou vášeň tvůrců. Jako by vůdčí tým Prstenů moci tak moc dobře věděl, co dělá, že sílu příběhu dokázal sdělit svým kostymérkám, make-up artistům, DOP, hercům, návrhářům, zkrátka všem profesím... Takový jednotný tým je hotový zázrak, že se dokázal poskládat a stvořit takový příběh. Je neuvěřitelné vidět tu snahu o vytvoření perfektního a emotivního fantasy z Tolkienova světa a já jsem tomu v průběhu první sérii zkrátka propadl. Neexistuje podle mě jediný důvod, jediný podmět, jediná motivace k tomu sebrat odvahu byť jen trochu odvahy a kritizovat něco tak velkolepě natočeného. Úchvatné postavy, dějové linky, prostředí, hudba umocňující zážitek z dění v jednotlivých scénách... Nemám slov. Není dost slov na vyjádření mé radosti, nadšení i obdivu, který vzdává tvůrcům. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak žalostně průměrné, až to bolí. Jindy bych byl za tenhle celkem koukatelný průměr u seriálu rád, ale u pokračování tak světového projektu jako je LotR budu nekompromisní, protože takové sousto si měl ukousnout jen režisér, který si je svým výsledkem stoprocentně jistý a který měl vizi přinést na plátno další filmovou revoluci. Výsledek je bohužel „jen“ průměrná fantasy povídačka s učebnicovými, ale bohužel dosti nezajímavými kostýmy, obyčejnou výpravou a průměrnými postavami. Když pominu trend cpát všude černé elfy, černé trpaslíky i černé hobity (ikdyž je to poměrně rušivý element, neberu to jako prvek srážející hodnocení), pořád zde nacházím více negativ než pozitiv. Za osm dílů se toho moc nestane, sledování jen čtyř ras (lidé, elfové, trpaslíci a hobiti) je drasticky málo a působí to strašně omezeně, jakoby se ve Středozemi nedělo nic jiného, co by stálo za pozornost, akce je zde všehovšudy 1(?????????), což je na 10 hodinovou látku doslova urážející, a zbytek je vlastně jen vata, který mnohdy nudí a nijak neuchvátí. Stejně tak je rating filmu strašně podivný – na jednu stranu se bojí pustit se do ostřejších a krvavějších scén, při podříznutí hrdla se bojí pustit z člověka krev, ale na stranu druhou vesele zobrazuje lámání kostí o stěnu, místy krvavou řezbu mečem a o chvíli později se zase zpátky připosere a následný boj je sterilní jak Pixarovka bez kapky krve. Co naopak chválím je vizuál, dravost a zábavná inovace skřetů, protože kdykoli se objevili na plátně, byl jsem potěšen – jen opět škoda, že zde nedostali téměř žádný prostor, scén s nimi je jako šafránu a my musíme jen natěšeně prosit, ať dostaneme další skřetí scénu, a to je chyba. Ploché, nezáživné, neosobní, bez lepší akce a ikdyž jsem vyloženě netrpěl, tohle není výsledek, který jsme si přáli. Hanba tvůrcům, protože za tohle zprznění by se měli jít zahrabat a už nikdy raději nic netočit. Věřím, že extrémističtí fandové celého lore Středozemě budou kvůli Saurona jásat, ale my běžní diváci a milovníci filmové série doslova trpíme. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Nejsem zase nějakým ortodoxním fanouškem původní Jacksonovy trilogie, ale dokážu její kvality naplno ocenit, v rámci žánru fantasy nic lepšího není (a asi dlouho ani nebude). Knižní předlohy ale nemám načtené. Takže někdo možná bude považovat můj názor za bezduché tlachání laika, ale co už. První fotky, zákulisní informace a trailery na nejdražší seriál v celé historii kinematografie mě nestrhly. Něco mi tam prostě nesedělo. A to vůbec nemluvím o tom všude omílaném kastingu, to vidím jako nejmenší problém celého výsledku. Jenže když se na poli 7 dílů skoro nic zásadního nestane a tvůrci se snaží dohánět vše v závěrečné epizodě, tak se někde stala asi chyba. Herecky většinou průměrné až podprůměrné, představitelku Galadriel vidím jako největší slabinu (stejně tak i to, jak z ní udělali namyšleného fracka, co by si zasloužil pár facek). Příběhově to též nemá čím překvapit, celou linku s Chluponohými bych ze scénáře vyškrtl (absolutní zbytečnost). Všude chválený audiovizuál většinou působí na první dobrou pro divákovo oko líbivě, ale při důkladnějším prohlédnutí to přemrštěné CGI ze seriálového LOTRa dělá sterilní podívanou (tu monumentálnost LOTRa od Jacksona jsem nepocítil ani v jediném momentě). A i bitev se člověk moc nedočká. Pár pozitiv se najde (hudba, ztvárnění skřetů a vztah elfa Elronda s trpaslíkem Durinem), ale za takovou sumu peněz to je extrémně málo muziky. Za mě 5/10 ()

Galerie (810)

Zajímavosti (43)

  • Společnost Independent Casting, která hledala lidi do rolí skřetů, vydala inzerát: Pro roli jsou vhodné osoby, které splňují následující požadavek: „Jestliže vypadáte jako kožená příruční taška nebo máte trilion vrásek.“ Věková hranice nebyla určena, výška přibližně 152 cm nebo nad 198 cm. Vhodné měly být dále osoby s přirozenými zrzavými vlasy. [Zdroj: Refresher.cz] (Geralt z Rivie)
  • V královské věži můžeme za zády Galadriel (Morfydd Clark) vidět obraz muže a ženy. Jde o obraz Berena a Lúthien, kde smrtelný Beren klečí a podává Lúthien Silmaril, který sťal Morgothovi z koruny, jako dar pro svou elfskou nevěstu. Jejich manželství bylo prvním spojením člověka a elfa. (spacemaster)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama