Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (592)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Já se snad nepoučím! I tentokrát jsem doufal, že se nová pohádka konečně povede a znovu jsem byl rychle vyveden z omylu. Začal jsem tušit zradu už ve chvíli, kdy se poprvé objevila Nesmrtelná teta, představitel titulní role mi byl krajně nesympatický, svůj part recitoval stejně přesvědčivě jako před lety zámečníci a traktoristé v Aktualitách, nepotěšil ani prkenný Pavel Kříž a představitelé Pekla byli dovršením všeho špatného. Bolek Polívka byl pro roli Lucifera velmi špatnou volbou a oba čerti byli jako z dílny Mistra Trošky (nejedná se o kompliment). Hvězdičku jsem udělil za to, že nedošlo na Piráty z Karibiku. Stále nechápu, proč se pohádky změnily ve zpěvohry se zoufalou hudbou i texty, dívám se na pohádku a najednou sleduji muzikál jako od Michala Davida. Divné. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prostředí a příběh docela povedené, zajímavý děj i celý vývoj, nicméně herecky tragédie, jakoby tvůrci chtěli názorně ukázat, jak se nemá hrát, navíc to dodělají až děsivě současnými songy. I když na mladou Aničku se koukat dá, samotná zachraňuje jen velmi málo, stejně tak (nej)starší herecká škola. Žel jen další pohádkový pokus z posledních let, co opět nestojí za nic, vážně divné, jak to dnešní tvůrci vidí. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný národ nesleduje během vánočních svátků tolik pohádek jako my, takže štědrovečerní pohádky to mají ze všech televizních pořadů vlastně nejtěžší. Sama se na ně dívám s minimálně denním odstupem, protože během rozbalování dárků se logicky tolik nesoustředím. A po přečtení zdejších reakcí jsem byla překvapená, jak mi "Žito" zpočátku vůbec nevadil. Ano, v pekle byli jenom dva čerti a jejich představitelům (Vilhelmová + Liška) bych z fleku vpálila Zlaté maliny, zato se mi líbila neokoukaná mladá princezna a hlavní hrdina svoje repliky možná deklamoval bez dostatečného prožitku, ale jeho výkon pořád nedosahoval hrůznosti projevu Martina Krause v nedávno reprízované pohádce "Kouzla králů". A tak jsem si říkala, že po 30 minutách není vůbec tak zle. To jsem ale netušila, že mě čeká ještě 70 (!!!) minut, ve kterých nechyběly pokusy o muzikál s účastí Viléma Čoka, pekelná brána na hřbitově a další lahůdky. A že vlastně bylo zle, to jsem si uvědomila až v momentě, kdy jsem nebyla schopná příteli vysvětlit, o čem ta nová pohádka vlastně vyprávěla. Pana Zelenky jsem si vždycky vážila za jeho "Nesmrtelnou tetu", ale tohle zklamání vůbec nevylepšil svým vulgárním vyjadřováním o nespokojených divácích... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla obrovská bída. Příšerně dlouhá, nudná a plná takřka ochotnicky zoufalých nebo zase příšerně afektovaných kreací. Obzvlášť Taťána Vilhelmová by svým pekeln(ick)ým výkonem ozdobila nejeden film Zdeňka Trošky. Víc k tomu raději nemám, snad jen že Lucifera Bolka Polívky bych rád viděl v jiné - lepší pohádce. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Já bych Žita zas tolik nezatracovala. Pravda, mladí herci spíš deklamují, nuž hrají, jak umí, ale chybí jim přirozenost. Starší mají zase sklon k přehrávání, Právě Pavel Kříž má v sobě jakousi škatulku na zloduchy, střihá je jako přes kopírák. Tatiana Vilhelmová má také tendence někdy zbytečně přitvrzovat, ale to bych nechala stranou, u jejich rolí se to dejme tomu hodilo. To co nesedlo, je příběh sám. Chybí přímočará linka, tím rozkošacením zbytečně narostla stopáž. To, že to má být komedie jsem se dověděla až z profilu. Pohádka nemusí být zároveň komedií, ale když už jí má být, čekám nějaké komické figury (aspoň jednu!!), komické situace a komické dialogy. Nic z toho se bohužel nekonalo. Pobavila mě čertovská televize, ale nezasmála jsem se ani jednou. Na rozdíl od ostatních mě zaujaly zpěvy! Nevadilo mi moderní zpracování, spíš to, že nebyly dostatečně zakomponovány do celé pohádky. Možná by se pohádky ujala lépe jako muzikál. Jakoby se pan režisér nemohl rozhodnout, ke kterému žánru se má vlastně přiklonit. Velikou záhadou mi zůstává obsazení. U Jiřinky ne, tu Zelenka obsazuje do svých kusů automaticky. Ale zarazil mě věkový nepoměr mezi otcem králem (80) a dcerou princeznou (21). Pochopila bych to, kdyby šlo o hlavní téma - starému králi se narodí dcera na stará kolena dcera, leč jinak to postrádá smysl. Copak máme málo potenciálních tatínků králů kolem padesátky? Nebo obsazuje Zelenka výhradně své kamarádky? Kromě zmíněných zpěvů má pohádka pěkné lokace a kostýmy. Nebude patřit k nejoblíbenějším, ale do odpadkového koše také nepatří. Moc bych si přála vidět zase jednou českou pohádku, která není překombinovaná, vykouzlí úsměv na tváři a pohladí nejen děti, ale i nás dospěláky. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)

Reklama

Reklama