Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvotina Vladimíra Michálka vznikla na motivy nedokončeného díla Franze Kafky „Nezvěstný“. Mladík Karel Rossman (Dejdar) si vynutí souhlas rodičů a opouští Prahu, aby odcestoval přes oceán za strýcem Jakobem (Lábus). Jakob je multimilionář, který se vypracoval díky čerpání a prodeji vody. Karel se nechá zasvětit do tajů strýcova impéria a stává se jeho součástí. Jeho slibně se rozvíjející kariéru však zničí setkání s dcerou bankéře Pollundera Klárou (Rytychová). Rossman se tak záhy ocitá v bahně přístavu, kde se seznámí s opileckým topičem (Schmitzer)... (J.Connor)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Nemuzu si pomoct, ale pro me je Amerika jeden z nejlepsich porevolucnich filmu. Vizualni zpracovani, skvele herecke vykony - Labus, Schmitzer, Dejdar. Potesila me i Terezka v podani tehdejsi a soucasne moderatorky Kateriny Kozakove. Jak zrovna nemam rad Lucii, tak tady je to ustredni tema jednou z vyjimek (druhou jsou Cerni andele) ()

Reckon 

všechny recenze uživatele

Kromě příběhu, který nejsem v hlubších souvislostech schopen pochopit a kde jsem nenašel žádné poselství (snad jen necestuj do Ameriky), je to parádní film. Hlavně nechápu, jak takoví komici jako je Lábus s Kaiserem dovedou hrát neskutečně skvěle takoví hajzly. Nesmím opomenout i hudbu, která je v tomto filmu hodně dobrá. (7/10) ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Má to tu správnou kafkovskou atmosféru, což mimo jiné znamená, že se jedná o kousek pouze těžko stravitelný. Hlavní hrdina sebou nechává vláčet a nejzajímavější jsou potom vedlejší postavy, které jím manipulují. Proč ne, Kafkovi samotnému by se to asi líbilo. Tedy až na ten závěr - nepůsobí tam ten happy end jako pěst na oko? ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Málokterý debut je tak osobitý, jako právě Michálkův. Spoustu odvahy chtělo i pustit se do Kafky a zavrhnout tak masovou popularitu snímku. Slabší hodnocení mě odrazovalo od shléduntí, protože mám filmy Vladimíra Michálka rád a nechtěl jsem, aby si to u mě "pokazil". Nyní můžu říci, že vizuální stránka, hudba i výběr herců kompletně rozehnaly moje pochybnosti a upevnily tak režisérovo postavení, mezi mými oblíbenci. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film těžce předběhl svou dobu. Co se v devadesátkách jevilo jako studené depresivní divadlo beze smyslu, se dnes ve světle rozvinutého kapitalismu jeví jako výtečné existencionální drama. Film o zásadním životním rozhodnutí, volbou mezi chudou svobodou mezi lidmi anebo bohatým otroctvím samoty. Dokonalé figurky Schmitzera, Kaisera, Landovského, Vorla či Lábuse samotného ještě podtrhují absurdnost Ameriky, země neomezených možností, kde jsou všichni vlastně omezení nejvíc. A je-li úniku, pak jedině prostřednictvím lásky. A to je ta Oklahoma....90% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o první kinematografický film podle Kafky v české produkci. (Snorlax)
  • Libor Bouček sa vyjadril, že pre neho je film: "Symbolom deväťdesiatich rokov, kedy sme si mysleli, ako to tu u nás ekonomicky rastie a dotkneme sa tej Ameriky." (Arsenal83)
  • Film vychází ze stejnojmenné inscenace Studia Ypsilon (1989), ve které už tehdy hrál Martin Dejdar hlavní roli a shodné jsou i některé další role. (NinadeL)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama