Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Záhada hlavolamu byla moje možná nejoblíbenější foglarovka. Už televizní verze z roku 1993 byla velmi dobrá, přesto jsem se k tomuto seriálu dostal až teď. A právě seriál je možná věrohodnější než film, na druhou stranu film mi přišel působivější. Přesto i tak se jedná o devět krásných dílů, které svojí délkou vůbec nenudí a člověk je hltá jedním dechem. Je to nezapomenutelné dobrodružství, které mě zřejmě neomrzí v jakýchkoli letech. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždy když jsme jeli s našima k babičce, krom divočiny co klukovi z města nabízela vesnice a blízký les, tam na mne za dešťů čekala tátova ABC a sešity Rychlých šípů. Miloval jsem hlavně ty kreslené panem Fischerem, kresby p. Čermáka jsem tehdy bral jako ty horší :-). Komix i všechny příběhy jsem znal nazpaměť a sám kdysi pátral jestli opravdu ta ulice kde jsem tehdá v Praze bydlel je onou Foglarovou Rozdělovací třídou. V těch ABC se psalo o natáčení RŠ a záhadě hlavolamu. Moc jsem se těšil až to dají v TV protože tou dobou už ta ABC byla desítky let stará... A pak jsem fil viděl. A byl jsem zklamán. Mirek Dušín byl hrán habánem, který se svému hrdinovi vůbec nepodobal. Pofobně tak ostatní a jejich himbajs či plantážník znělo divně a cize... Ano film to měl těžké, tak těžké jako každý film točený podle skvělé knižní předlohy. O to více se ale musí tvůrci snažit... * * * ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Klasika z dob, kdy se ještě smělo. Je nezbytné znát Foglara a mít ho v malíku, jinak je to nesmysl o bandě nějakých divných kluků, co se perou s jinejma divnejma klukama. Ale když víte o co jde, rázem je jasno. Taky dost oceňuju herecké obsazení, zvlášť trojice Moučka, Sloup, Skamene mě uchvátila:-)) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Hrají: Roman Skamene (ČERVENÁČEK), Martin Kapoun (RYCHLONOŽKA), Jiří Lukeš (kdysi Malý Bobeš, zde přerostlý MIREK DUŠÍN), Tomáš Hádl (JARKA METELKA), Zdeněk Jánský (JINDRA HOJER), Jaromír Hanzlík (JAN TLESKAČ), Jaroslav Moučka (EM), Jaroslav Satoranský (VOJTĚCH VONT), Václav Sloup (MAŽŇÁK), Petr Štěpánek (VONT), Jan Tříska (ŠIROKO), Ivan Vyskočil (LOSNA) a další. V mládí má oblíbená kniha (s ostatními dvěma díly), seriál za ní však pokulhává. Ukázka: http://www.pohadkar.cz/video/zahada-hlavolamu-7dil/ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikajicím způsobem zpracovaná knižní předloha. Úplně se zde nepromítla někdy děsivá atmosféra z knížky,ale i tak na mě působil film pěkně temně.Od Foglara jsem v dětství toho přečetl hodně,ale nejzajímavjší postava je Červanáček, kterého zde skvěle ztvárnil Roman Skamene. Tajemný Široko v podobě Jana Třísky je také skvělý.A tak nějak když se procházím koleme kostela Sv.Jakuba a vidím ty všechny ty pizzerie ,puby,prodejny s fotbalovými šálami,přemýšlím jaký to asi muselo být tenkrát, tenkrát když se stínadla ještě bouřila. Zřejmě krásné, tajemné, dobrodružné, plné klukovství, tak jako tento seriál. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • V 5. díle, při prozkoumávání podzemní chodby, kdy Mirek Dušín (Jiří Lukeš) odhrabává kameny, které se na něho vyvalí, je možné si v čase 18:34 všimnout, že kameny jsou z polystyrenu. Jeden kámen se vzpříčí, ale druhý plave na vodě. Zvuk padajícího kamení byl tedy přidán dodatečně. (San Miguel)
  • Adepti pre Stínadla sa hľadali nielen medzi detskými hercami, ale i po školách. Kvôli nakrúcaniu bolo treba, aby chlapci pochádzali z Prahy, pretože realizácia seriálu mala zabrať zhruba pol roka. (classic)
  • Na základě fotografií ze seriálu vycházel ve druhém ročníku „zábavného měsíčníku pro mládež“ Větrník obrázkový seriál (v číslech 3–5, tj. od listopadu 1969 do ledna 1970). (vypravěč)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama