Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Usedám ke klávesnici a plavím se stále na vlně nostalgie; hodnotit pouhopouhý fenomén zajisté nejen mého jinošství, totiž Rychlé šípy, to jest pro připomenutí Mirka Dušína, vzor všech ctnosti, Jarku Metelku, Jindru Hojera, Rychlonožku a Červenáčka a vše, co s nimi souvisí, vytasil bych se s absolutním, leč mnohdy naneštěstí - a platí to i v tomto případě - kniha není filmem a film není knihou. Foglarův bytostně klukovský svět zasluhuje důstojnější převedení, chlapštější přístup; ku příkladu, mluvme na rovinu, komu z nás utkví v paměti tvář aspoň jednoho z hereckých představitelů pětice, okolo které se celý příběh točí? Mdlejší Mirek D. tu vskutku nebyl, nemluvě o vedlejších úlohách - dvanáctiletý usmrkanec Jan Tleskač, jako vážně... a co teprve M., našel či nenašel elixír mládí(?); chlape proradná, na něm bys trhl víc než na nějakém létajícím kole! 50% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

64% (ku Štědrému dni létá páně 2007) se mi zdá jaksi málo pro jeden z nejmilovanjších filmů mého dětsví...Petr Kotek výborně vystihl ducha Foglarových komiksů a očividně neřešil, že si tím zároveň hodil pořádný klacek pod nohy. Jak je vidno i ve zdejších komentářích, málokdo dokáže překousnout obrovsky naivní vyznění tohoto filmu, ve kterém jsou hochům vkládány do úst úsměvně škrobené dialogy (stejně působí i sami herci, většinou stojící v pozoru a jasně hledící vpřed jako čerstvě nastoupená vojenská četa) a celý jejich klukovský svět je ostře separován od toho rodičovského. Jistě, kdyby se Mirek Dušín místo za nějakým blbým ježkem v kleci honil za holkama, bylo by to realističtější. Ovšem pro někoho jako jsem já, pro někoho, kdo ve dvanácti hltal foglarovky jako na běžícím páse a dodnes mu ukápne nostalgická slza, když se náhodou v Olomouci zastaví na místech, kde se natáčel tento film, jde o unikátní a velmi atmosferický výlet do světa, který sice není zrovna reálný, zato je plný vysněného a laskavě odvyprávěného dobrodružství. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká urbánní legenda, jejímuž převodu z komiksových okének na ta filmová pomohla stínadelská atmosféra pražských exteriérů přelomu 80. a 90. let. Slušný smysl pro atmosféru, přestože rytmus vyprávění má rezervy, sympatická dramatizující tajemnost hudby. Ve Stínadlech ale nebude klid, dokud někdo nenajde sílu i při zachování amatérského herectví udělat pomocí nových postsynchronů z tohoto polotovaru celkem bezbolestně o kus lepší film. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

ako vacsina mladych chlapcov som foglarovky hltal (i ked som mal radsej chlapcov od bobrej rieky ako rychle sipy) a bol som nadseny faktom ze zo zahady hlavolamu vznikol film (o to vacsie bolo moje sklamanie ked sa nakoniec film u nas v kine nepremietal pre nedostatok zaujmu...). i dnes ma film dobru atmosferu (polorozpadnute budovy v stinadlach) ale je dost casto vidiet ze ide o rezijneho debutanta. skvelu kameru a slusnu hudbu zhadzuju dole neskutocne slabe herecke vykony vsetkych zucastnenich, ktori i ked su typovo presny su herecky tragicky... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velice špatné zpracování, které postrádá tajemnou atmosféru Stínadel a hlavně vše kazí strojené dialogy, které bijí do uší a nepřesvědčivé tváře nejen Rychlých šípů nebo Bratrstva kočičí pracky, ale i Vontů. Hudba Petra Maláska to totálně sráží dolů a tak snad jen úvodní mluvené slovo Petra Čepka má nějakou tajemnost. Zlaté seriálové provedení Hynka Bočana z 69. roku. Tam bylo vše. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)

Reklama

Reklama