Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film není v žádném případě špatný, atmosférou odpovídá foglarovkám. Jestli mi tam ovšem něco vadilo, byla to ta strašlivě nepřirozená spisovná řeč kluků. Vím, že se tak ve Foglarovkách většinou mluví, ale ve filmu to působí divně (stačí porovnat se seriálem z roku 1969, kde nic za uši netahá). Stejně tak herecky to nebylo ono, zejména právě u Šípů, já vím, kluci, ale kluci ve starém seriálu z 60. let hráli o několik tříd lépe. Bohužel asi hlavním kritériem výběru nebyly herecké dovednosti, ale podobnost s komiksovými předlohami. Výjimkou je Matěj Hádek, který už jako kluk hrál dobře. Pochválit zato zaslouží vynikající  hudba Petra Maláska, dobře vybrané lokace a též výborná kamera, což všechno dohromady tvoří dokonalou atmosféru. Dohromady velmi dobrý dětský film, přičemž naneštěstí právě tento žánr byl Záhadou hlavolamu uzavřen, alespoň v té kvalitě, na jakou jsem byl z dětských let zvyklý. Jako kluk jsem si přál, aby někdo zfilmoval Dobrodružství v zemi nikoho, jednu z pozdějších foglarovek. Ty jsou drsnější a realističtější s lépe propracovanými postavami a zrovna tahle je vůbec první knížka, kterou jsem kdy přečetl. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hodnotím plným počtem hvězdiček podle toho, jak na mne film zapůsobil, když jsem ho viděla poprvé jako dítě :-) Tenkrát jsem s našima jezdila často do přírody, později jsem chodila do turistického oddílu, kde knižní příběhy Jaroslava Foglara zaujímaly velkou část mé knihovničky doma, "hltala" jsem jeho knihy a ztotožňovala jsem se s jeho postavami, v tomto případě konkrétně Rychlé šípy byly pro mne prostě jednička :-) ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se ve filmu povedlo stvořit to, o čem jsem nejvíc v oblasti zfilmování pochyboval - prostředí je perfektní, ohnilé domy ruku v ruce s pochmurnou hudbou vytvářejí slušnou atmosféru Stínadel. Bohužel, herecké obsazení je katastrofa, všichni dětští herci jsou prachbídní a to i přestože je předabovali jiní dětští herci. A k tomu vizáž většiny dětí ala gay modelové, zejména Jindra Hojer jako totálně teplý nácek. Jinak jde ale o jeden ze zajímavějších a zdařilejších filmů "kapitalistické" české kinematografie, tři a půl hvězdičky. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

To se nedá. Možná, kdyby si režisér prosadil tu černobílou verzi, tak to bylo stylovější. I když se snažil barvy utlumit, tak atmosféra Stínadel chybí. A vůbec - Červenáček je Roman Skamene, Tleskač je Jaromír Hanzlík, Mažňák je Václav Sloup, Losna je Ivan Vyskočil a basta. Tak jako vždycky volím Bahňáka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jsem zcela za interpretací Petra Kotka a užívám si Foglarova Stínadla právě v této temnější verzi. Bylo jich pět - Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka - a stejně jako jsem je milovala v comicsovém podání, prožívám jejich touhu po ježkovi v kleci velice spokojeně zas a znovu. A skutečně mnohem realističtěji, nežli za doprovodu všech těch Sloupů, Třísků, Vyskočilů a Krampolů ze seriálové verze. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)

Reklama

Reklama