Reklama

Reklama

Panoptikum Města pražského

(seriál)
Československo, 1987, 10 h 13 min (Minutáž: 52–68 min)

Předloha:

Jiří Marek (kniha)

Scénář:

Jiří Marek

Kamera:

Jiří Šámal

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál kriminálních příběhů spisovatele Jiřího Marka a režiséra Antonína Moskalyka, který volně navazuje na oblíbené Hříšné lidi Města pražského, se vrací na obrazovky. Opět se tedy budeme setkávat s pány detektivy ze "čtyřky", jen pana radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra). Jeho muži, pánové Bouše a Brůžek (Josef Vinklář a Josef Bláha), budou s pomocí již penzionovaného detektiva Mrázka (František Filipovský) a snaživého policejního koncipisty dr. Součka (Ondřej Havelka) řešit kriminální případy, které přinesla doba hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Jakkoli to byla těžká doba, lidé hřešili stále. Neboť hřešit je tak sladké... S humorem a lidskou shovívavostí se podíváme na příběhy hříšných a nehříšných pražských občanů, nahlédneme s nimi do prostředí, která bychom v našem hlavním městě již těžko hledali, prožijeme situace, které se rovněž nemohou opakovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (149)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Geniality původního seriálu to sice nedosahuje, ale i tak patří tento seriál k tomu nejlepšímu, co se u nás urodilo. Jiří Adamíra se svým neskutečně příjemným barytonem dělá z rady Korejse hodně sympatickou postavu. Je zdatným nástupcem proslulého rady Vacátka. Potěší návrat všech starých známých pánů inšpektorů Boušete, Brůžka a Mrázka i jedna z mála rolí Ondřeje Havelky. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Adamíra a Havelka v seriálu představují nádhernou ilustraci starého filozofického principu "Jednoty v rozmanitosti". Jejich herecké výkony totiž dosahují naprosto stejné kvalitativní výše, tj. nádherné prkennosti (=jednota), zatímco hlasovým projevem se od sebe liší jak komár a jaguár (=rozmanitost). Adamíra by si mohl z fleku střihnout vedlejšák v krematoriu, zatímco Havelka by byl tvrdou konkurencí Lábusovi při dabování Márž v obzvláště vypjatých hysterických záchvatech. ()

Reklama

Wally 

všechny recenze uživatele

Pan Adamíra se role 'nového' policejního rady ujmul se vší grácií. Bohužel však při vší úctě nedosahuje panu Marvanovi ani po kolena. Možná za to může i to, že snad kromě prvního dílu nemá žádný jiný potřebnou jiskru. Neskutečně mne irituje postava O. Havelky, který by se svou rolí hodil spíše blázince pro slabomyslné a shazuje výkon ostatních (p. Vinkláře a p. Bláhy). Malou šmouhou je pro mne i fakt, že spousta herců co hrála darebáky v Hříšných lidech, tady hraje slušňáky a naopak. Ale to je asi to nejmenší...v porovnání s Hříšnými lidmi města pražského trošku Panoptikum zaostává. ()

Stoupa07 

všechny recenze uživatele

Ať říká kdo chce co, já jsem toho názoru, že pan Adamíra je důstojným pokračovatelem pan Marvana. Je to také natočeno v jiné době, ale oba seriály mám rád a každý pro něco jiného. Nejde o to, jestli je to v barvě nebo ne. Jde o to, že v té době se ještě nehrálo tak moc pro peníze jako dnes, kdy nevíte jestli herec hraje lépe ve filmu nebo v reklamě. Bohužel dnes je doba, kdy herec musí zahodit svoji hrdost a hrát i tom, v čem by normálně nehrál. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Nástupce legendárních "Hříšňáků", který má možná o něco menší kouzlo, ale i tak je atmosféra celého seriálu velice dobrá. Adamíra se snaží, přesto je asi nejslabším článkem celého seriálu, nemá potřebné charisma. I Souček v podání Havelky je lepší. O starých bardech Brůžkovi s Boušem netřeba hovořit... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (48)

  • Policie věděla, že si pachatel vraždy přijde s vkladní knížkou do Spořitelny vybrat peníze, přesto nenechala Spořitelnu hlídat, proto mohl pachatel bez problému odejít. (sator)
  • V této epizodě zazní slangová či německá počeštěná slova „mergle“, „majzl“ a „auslág“. Mergle (peníze) pravděpodobně z německého „mergl“ – „jít“ z žargonu prostitutek, tedy jít za peníze. Idiom „dát si majzla“ pravděpodobně z německého argotu „mäuseln“ – „plížit se, tajně ukrást“. Auslág pochází z německého „die Auslage“ – výkladní skříň, ale i mít okno, tedy výpadek paměti. (sator)
  • Jako asistent režie se na natáčení tohoto seriálu podílel budoucí režisér a dokumentarista Igor Chaun. (Kaleidoskop)

Reklama

Reklama