Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

kajas 

všechny recenze uživatele

Radu Vacátka si pamatuji spíš z vyprávění mých starších příbuzných a v dětství jsem o pár ukázek v televizi také zavadila. Moje první oficiální setkání nedopadlo nijak zle - hezky vystižená dobová atmosféra, herci ze staré školy (nejvíc se mi líbila Vinklářova postava - "To flambování, to bude asi pěkná prasárnička!"). Bohužel se na můj vkus vyšetřování příliš táhlo a v tomto směru bych asi víc ocenila formát hodinového dílu seriálového "Panoptika". ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Moji oblíbení filmoví hříšní lidé.... výborní pánové Marvan - slovy nepopsatelný policejní rada, Bláha jakožto inspektorský znalec nejen vztahových intimnůstek, Vinklář s nestárnoucí hláškou o flambování, Filipovský se štamprličkami a Kopecký alias ředitelské Hnízdo. A v hlavní roli prvorepubliková "morálka" (časy se holt nemění). ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nikdo nic neviděl, ani neslyšel, tak buď byli všichni vožralí, nebo lžou, jak když tiskne! Můj nejoblíbenější ze čtyř celovečerních filmů s radou Vacátkem. Co by člověk dal za to kdyby se takový detektivky točili dneska, nebo se jim v kvalitě aspoň současná tvorba pokusila přiblížit. Povídka která je předlohou příběhu pak patří k těm lepším a naštěstí asi i díky tomu, že snímek se jí věrně drží, tak se jí povedlo přetavit i ve velmi podařené filmové zpracování. Pochopitelně s plejádou skvělých herců v čele s nezapomenutelným Marvanem.80% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy jsou tak krásný a profesionálně udělaný, že by člověk až brečel, protože se to už nikdy nebude opakovat. Nemá cenu opěvovat Marvanovo a Kopeckého herecké umění, jen bych chtěl upozornit na Lohninského roli kokainisty a nerváka, ta se mu tuze podařila. Liška byl špičkovým skladatelem ale zde vás už ze Zavři očka zavři bude bolet hlava asi jak toho vožralýho Somra po vraždě své ženy... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další z příjemně zábavných detektivních filmů z cyklu policejního rady Vacátka tradičně zdobí přiléhavá atmosféra napětí, jedinečné vykreslení vznešené omšelosti doby, strhující herecké výkony a chytře vtipný nadhled. A najděte vraha ve společnosti lidí, kde všichni skrývají své přešlapy přes čáru zákonné činnosti! Hlavní postavou je pražský policejní rada Karel Vacátko (dobrý Jaroslav Marvan) a více, než kdy jindy, musí rozplétat zamotaný gordický uzel vztahů, poklesků a tajností. Principálem bizarního divadla na schovávanou je ředitel hotelu Arno Hnízdo (skvělý Miloš Kopecký). Uhýbá, mlží a především mluví neodbytně a zdlouhavě. Kde jinde nalézt ostrov klidu a pohody? Pracovně vytížený je především policejní inspektor Josef Brůžek (dobrý Josef Bláha), méně jeho kolega, inspektor Josef Bouše (příjemný Josef Vinklář). Z panoptika hotelových zaměstnanců: zmatený a hledající bývalý Vacátkův podřízený a současný hotelový detektiv Mrázek (sympatický František Filipovský), sebevědomý a blafující číšník Pepi (pozoruhodný Otto Lackovič), nervózní narkoman a hotelový pianista Krofta (zajímavý Václav Lohniský) a hotelový zpěvák pohádkové písně (Josef Langmiler, zpívá Eduard Hrubeš). Z hotelových hostů: nervózní, nevěrný a hysterický Jára Janík (zajímavý Zdeněk Řehoř), jeho pochybující a zmatená, nevěrná a žárlivá manželka Irča Janíková (dobrá Slávka Budínová), žárlivý a nevěrný opilec Polda Matouš (zajímavý Josef Somr), ctihodný a nedotknutelný perský diplomat Mohamed Rasul Zade (příjemný Jan Šmíd), utíkající a nevrlý Němec Hans-Joachim Kirchmayer (Vladimír Stach s hlasem Jindřicha Narenty) a nešťastná paní Dana Matoušová (šarmantní Milena Dvorská). Toto milé filmové dílo lze vydávat za vzor zábavného detektivního díla. Hraje si, zlobí, dovádí a vyvádí z míry předvídatelnosti. Sněhurka již šla spát a pohádka se nezadržitelně blíží. Flambování je zvrhlá zkaženost lepší vrstvy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu jako komparz vystupuje otec Lubomíra a Oldřicha Lipských – Vilém Lipský. Při jedné rozdvojené scéně si stoupnul tak, aby byl vidět za Marvanem a pak za pár hodin se točilo to samé s dalším hercem, který předtím nebyl k dispozici a pan Lipský se tam zase motal. Pan režisér si toho všimnul a musel zastavit scénu a vysvětlit mu, že když už tam stál předtím, že teď by to vypadalo, že přeskakuje s obrazu do obrazu. (cariada)
  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)
  • Scény z exteriéru byly natočeny před hotelem naproti Wilsonově nádraží. (Witta)

Reklama

Reklama