Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (392)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Právě jsem zjistil, že u nás v Československu existoval nějaký odborník na dětské filmy. Nějaká Věra Plívová-Šimková. V televizi ixkrát běžel Krakonoš a lyžníci, v kině jsem jako dítě byl na Nefňukej veverko. Až teď se ke mě dostává její opus magnus Páni kluci. Zpočátku jsem moc netušil, která bije. Nějaký ucelený děj zde totiž chybí. Hlavní hrdina má trošku problémy, doma, často bývá s klukama venku. Trošku návrat do dětských let se nakonec dostaví. Rozumím tomu, že pro někoho mají Páni kluci větší význam. 65% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sled scének, který je celkem příjemný a víceméně i humorný, tudíž svůj cíl to plní celkem dobře. Úplně nejvíc se mi na tom stejně líbily ty poetické lokace, ale fajn je i ta hudba, která se sice opakuje pořád dokola, ale naštěstí se neomrzí. Hodně se mi líbily i herecké výkony (a to i u dětských herců, kteří skoro všichni působili překvapivě přirozeně) a nejednou jsem se i pobavil, ačkoli je to spíš na takové pousmívání než záchvaty smíchu. Je to fajn, ale i tak mi nějakou dobu trvalo, než jsem si na postavy zvykl a "oblíbil" si je, pak to na mě občas působilo trošku utahaně a co mi vadí snad nejvíc je to, že to je fakt jen sled scének a žádný děj to nemá. Dokonce ani z bodu A do bodu B to nejde. Možná právě to je ten důvod, proč z toho nejsem tak nadšený jako asi většina uživatelů tady. Možná to bude chtít čas, třeba to docením později, ale prozatím to vidím na slabé 4*. Ale i tak, je to fajn film. ()

Reklama

kagemush 

všechny recenze uživatele

Výborné ztvárnění starých dobrých časů. A to včetně kostýmů,ragtimových námětů,interiérů i exteriérů.(Mám to na Úštěcku dost prošláplé a je úžasné jak je tu krajina zakonzervovaná /což je dobře!/ jakoby z počátku dvacátého století. Nádraží ještě stojí (jako rodinný domek),jen ta trať tu bohužel už není. -A proti atmosféře filmu by Twain určitě neprotestoval. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Kouzelné převedení díl Marka Twaina Dobrodružství Toma Sawyera do prostředí fiktivního českého meštečka Levín v rakousko-uherském mocnářství na začátku 20. století. Snad by se to Marku Twainovi líbilo, protože mě ano.  Jak by asi v podobném duchu stejní tvůrci převedli Dobrodružství Huckleberryho Finna? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli tentokrát Tomáše příkladně nepotrestáš, tak bych si musela myslet, že se na tom chlapci dopouštíš vážné výchovné chyby." Jako konzervativní maloměšťák nesnáším tyhle nevychovaný parchanty. Ovšem v době vzniku tohoto snímku jsem byl taky tak trochu nevychovanej parchant, kterej si užíval pohybu na čerstvým vzduchu. Byl jsem pan kluk a s kopií Tomáše, Huberta a Jožky jsem si to dost užíval. Na zasnoubení s Blankou jsem tedy v tý době nemyslel, za což se její kopii omlouvám. Mě prostě stále baví "fikanej" Štrůdl, podpantoflák Václav a samozřejmě duo učitel a řídící. To jsou dokonalý figury. Takže Nestůj a pojď ... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (28)

  • Michael Dymek, představitel role Tomáše, uvedl, že nemá hezkou vzpomínku na natáčení scény, kdy má za trest natírat plot. Když si z něj pak v dané scéně kluci dělají legraci, podaří se mu je přesvědčit, aby za něj nejenom natírali plot, ale ještě mu za to mají zaplatit pochvalnými lístečky. Svoji část scénáře tehdy nedokázal vyslovit tak, aby se to režisérce zamlouvalo, takže scéna se opakovala stále dokola, až se při natáčení Michael doslova rozbrečel. (Nick321)
  • Když Štrůdl (Bohumil Luxík) přijde k Tomášovi (Michael Dymek), který zrovna natírá plot, má v ruce štrůdl, který je ovšem jiný než ten, se kterým uteče domů pro lístečky o chvíli později. (SONY_)
  • Vlakové záběry se natáčely na trati Velké Březno – Úštěk, hlavně pak v obci Levín. 3 roky po natáčení byl provoz na této trati v celém úseku ukončen. Dnes je provoz na trati obnovován a funguje v úseku Velké Březno – Zubrnice – Týniště. (tommahol)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama