Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie Ondřeje Trojana s Ivanem Trojanem v roli Bouráka, věčného frajera, kterému teče do baráku i do života a rodina už ho má plný zuby. Ale i srdce. Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. A navíc jí za matkou pálí šéf, gangster místního formátu, kterému evidentně přeskočilo. Tak Kamile dojde, že musí zasáhnout a donutit mámu konečně šlápnout tátovi na ty jeho špičatý perka! Nebo všechno poletí do luftu. Komedie  o tom, co všechno může způsobit jedna letní bouřka, jedna městská vyhláška, sada golfových holí, rock and roll a jedna hodně naštvaná dcera! Možná, že se zasmějete a jestli na to máte žaludek, třeba si i zatancujete. (T.H.A. - Total Helpart)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (299)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak vy už taky, Ondřeji...? Zdá se, že Vladimír Michálek nebude jediným režisérem, který dříve natočil několik z nejlepších českých porevolučních filmů a nakonec končí jako tvůrce zoufalých pokusů o moderní komedie. Bourák je v rámci současné české produkce na první pohled skutečně „něco jiného“, ale zanáví nevyrovnanou směsicí žánrů, primitivním příběhem a humorem na hraně trapnosti natolik, že ve výsledku nějak marně hledám něco, co bych na tom kromě hudby ocenil. Možná v souvislosti s hudbou ještě rámcový nápad s koncertem, na kterém leader kapely vypráví celý příběh. Svižné rock'n'rollové melodie v moderním hávu se povedly natolik, že na nich musím ocenit i to, před čímž by možná nejeden milovník retro hudby padl do mdlob a sice originální spojení retro muziky s texty plné moderního výraziva (včetně vulgarismů). Až si říkám, že tak blbý film si tak skvělou muziku nezasloužil... K zasmání mě občas vyprovokoval akorát Jiří Macháček, leč kdo si vzpomene na Samotáře, může snadno nabýt dojmu, že za celých 20 let se Macháček vůbec nikam neposunul a hraje pořád stejnou škatulku polotrapných podivínů, takže vážnost, kterou si i díky Ondřeju Trojanovi získal předloňským Tomanem, jde zde celkem do háje. Podobně je to s Ivanem Trojanem, který nedávno zabodoval svým výkonem v Šarlatánovi, a ve stejnou dobu se kdovíproč zoufale ztrapňuje snahou o jakéhosi stylového bouráka v celkem dost podřadné komedii. Bída, u které se mi nechce dále rozepisovat...  // EDIT 17.1.2023: Druhou hvězdičku si tento film, jakkoliv ho mám v paměti jako totální trapas, však z mé strany nadále zaslouží. K některým písním soundtracku (Bad Boy / ♫ Lady Sugar / ♫ Decent Lover / ♫ No More Today) se stále rád vracím. [40%] ()

rublik05 odpad!

všechny recenze uživatele

Zhmotnění všeho zlého, naprosto absurdní pokus o bláznivou komedii, až se sám divím, že se něco takového vůbec dostalo do kin. Od začátku je snímek jeden velký bizár, od nesympatických a hloupých postav až po pitomý příběh nenabízející nic zajímavého, nedej bože vtipného. Působilo to na mě jako slet nahodilých scén, které dohromady nedávají absolutně žádný smysl. Nefunguje zde vůbec nic, stopáž je přímo šílená, tempo mizerné, samá nuda. Doufal jsem alespoň v herce, že to nějak zachrání, ale marně. Ani Trojan, ani Macháček, nikdo tuhle tragédii nezachránil. Hrozný trapas. Takhle si teda dobrou komedii, soudruzi, nepředstavuju. 0/10. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

KDyž se podíváš na všecky filmy, který O.Trojan natočil, je to jedna pecka za druhou. Nedělá jich tolik, je vidět, že si to hodně promejšlí. U mě zatím vede Občanský průkaz, kterej mě perfektně vtáhnul do totáče. A tak sem si říkal, že přece takovejhle rejža nemůže natočit brak, kterej je takle strašně špatně hodnocenej. Je mi jasný, kvůli čemu to hodnocení je. Kvůli tý potřeštěnosti a odvázanosti. Na mě to udělalo dobrej dojem. Sice nejsem uplnej příznivce komedií, natož pak bláznivejch, ale díky super hudbě a hercům je to paráda. Dějově je to taky celkem nápaditý, hlavně teda vyšinutej zabiják Macháček je fakt skvělej :o). Adam Krofián z hradeckých The Atavists si tam pěkně zahrál s hudební smetánkou v čele s Ruprtem :o). Hodnotím rozhodně kladně a jdu tím pádem proti proudu... ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Dramaturgické selhání epických rozměrů. Ve filmu nedává vůbec nic smysl, žánrově se skáče páté přes deváté, jednotlivé scény vypadají, jako by byly natočeny podle různých verzí scénářů. Zpočátku se zdá, že příběh je "vyprávěn písní" zpěvákem rockabilly kapely, pak zase jakože ne... Hrůzostrašným způsobem se nakládá se zlem, které je zde vsazeno do dost nepatřičného komediálního rámce. Celý film působí dojmem, že si tvůrci snad i byli vědomi, že to nikam nevede, ale snažili se film nějak uplácat dohromady, aby to vydalo na celovečerák, protože zastavit produkci by se jim finančně nevyplatilo... Hvězdička za pár izolovaných skečů a za Trojana, kvůli kterému je koukání alespoň trochu snesitelné. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Další smutný pohled na bizarní svět současného českého filmu. V každé sekvenci se člověk musí ptát jestli tohle je adorace něčeho nebo parodie na něco a když tak na co vlastně. Smysl jsem neobjevil. Celé to na mě působilo jako nedodělek, který někdo zapoměl ve střižně a se kterým vyšel ven na světlo jen v důsledku nějakého náhodného omylu. Někteří by s tímto snímkem mohli prozřít a přijít na to že Ivan Trojan je průměrný herec, který ani náhodou nezahraje všechno. Zde byl vyloženě mimo. Tento pokus o film patrně chce vyjádřit nějaké názory autora, chce být umělecký a zároveň komerčné zábavný. To sice teoreticky lze spojit ve vynikající film u opravdu vyjimečného autorského týmu, ale v případě současného českého filmu lze jen zkonstatovat že v jádru těchto ambicí je už zakotveno cosi těžko řešitelného. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (11)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)
  • „Já jsem si spolupráci s Ondrou Trojanem poměrně dost pochvaloval už když jsme dokončili Tomana (2018), a to by se tady u Bouráka dalo klidně zkopírovat. My už si totiž s Ondrou žádné zbytečnosti navzájem říkat nemusíme. Oba o sobě víme, že nám jde o co nejlepší výsledek toho, co vzniká, a že všechno ostatní je až za bé. Takže abych použil Ondrův slovník, tak říkám, že naše spolupráce byla opět zalitá sluncem,“ řekl Jiří Macháček. (SONY_)
  • Bourák (Ivan Trojan) si dává dohromady vůz Ford Ka. Jedná se o nejmenší auto v modelové řadě automobilky Ford z roku 1996, vyrábí se ve třetí generaci dodnes. (sator)

Reklama

Reklama