Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva a Honzík si pro zábavu vymodelují z neznámé hmoty dvě chobotničky. Nic netuší, že hmota je živá a dokonce mluví. Kolem nich se začnou dít prapodivné věci. Film vznikl sestřihem stejnojmenného tv. seriálu, vyrobeného pro Německo. Pokračování viz Veselé vánoce přejí chobotnice. (oficiální text distributora)

Recenze (167)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V úvodu je třeba zmínit, že je v zajímavostech chyba. Jiřina Jirásková v tomto filmu vůbec nehrála. Prázdniny u dědečka se totiž ve filmu skoro neobjevují. Naopak v seriálu jim je věnována značná část. A právě tato se mi líbila hodně, proto mám raději seriál. I tak je film docela dobrou komedií. Pavel Zedníček a Dagmar Havlová excelují. Josef Bláha a Oldřich Kaiser stráví ve snímku jen chvíli a i oni se svými grimasami zapsali do paměti. Film je založen na podobném základu jako seriál a dvojfilm o Lucii, postrachu ulice, ale přiznávám, že chobotničky jako postavičky jsou mi milejší. Naopak Lucie, postrach ulice je zase lepší komedie. Celkově se ale povedla i hudba, která je nezapomenutelná a k tomuto filmu už patří. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po letech mě překvapilo, že Chobotnice jsou poměrně depresivní dětský film. Jistě, jsou tady dětsky vděčné scény s roztomilými chobotničkami (podle mě by kultovní Bohdalka dokázala hlasem oživit i děravou botu bezdomovce). Ale film je svědectvím o těžkém údělu dětí, co musí jet na dovolenou s rozhádanými rodiči a pak sledovat pomalu se blížíci rozvod. Pamětníci se pobaví při scénkách, kde žárlivá Veškrnová (výborná, mimochodem) vyhodí Zedníčkovi z auta panenku, který okamžitě brzdí a vrhá se po ní se slovy: "Bylo v ní sto dolarů, pro Krista!" Dnešní generace nepochopí. Za zmínku stojí mikrokosmos sousedských vztahů, kde přijíždějící rodinka musí předstírat, že dovolená byla perfektní, aby se jim drbny neposmívaly - skvělá studie českého společenského úkazu. Takže, když opomeneme chobotnice se super schopnostmi, svědčící o talentu a nezměrné fantazii scénáristy Oty Hoffmana a režiséra Poláka, tohle je vyzrálý dětský film, který neschovává temnotu života dítěte... Jo a sestřih 4 hodin TV seriálu do dvou 3hodinových filmů trochu očesal děj. Škoda, že tady za pade radši nevyšel seriál. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po seriálu s Panem Tau se Chobotnice z Čertovky stali dalším seriálem následně sestřiženým do filmu. Respektive naopak. Nicméně tento trend velice ráda vítám u jakéhokoli žánru. V posledních letech tak došlo například na Krev zmizelého a stále se hovoří o Bathory. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Ja si nemôžem pomôcť, ale štýl, ako je toto natočené spolu s hereckými výkonmi u mňa vyvoláva záchvaty úzkosti a depresívne stavy. A to je na rodinnú komédiu dobré, že? Ja chápem, že v 1986 boli všetci celkom v prdeli ale fakt sa tam nemusia všetci stále tváriť ako keď im niekto pred 2 hodinami oznámil, že vybuchol Černobyl... ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem jako malá měla vždycky hrozně ráda a který mám do dneška jasně spjatý s vánocema. Myslím si, že Chobotnice nejsou jen tím klasickým dětským snímkem ale že v sobě má i trošku dramatu, když tu vidíme děti, kteří musejí přihlížet hádkám svým rodičům, které se stupňují, což pak vidíme v druhém dílu. Moc se mi tu líbí i herecké výkony. Pavel Zedníček a Dáša Veškrnová jsou v rolích rodičů skvělý a i dětsští herci hrají moc dobře. A navíc je to celkově už taková klasika. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (17)

  • Oba cca devadesátiminutové celovečerní filmy (tento a Veselé Vánoce přejí chobotnice, 1986) vznikly coby sestřihy čtyřdílného TV seriálu o celkem čtyřhodinové stopáži. Za oběť padla druhá polovina druhého dílu a první polovina třetího (prázdniny u dědečka). (BoredSeal)
  • "Ropnou skvrnu" v moři vytvořil štáb pomocí cocacolového barviva, které je zdravotně nezávadné a drží se na hladině. (ČSFD)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Reklama

Reklama