Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (227)

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, tak kam mě svezeš?" "Do hajzlu." Silnější tři hvězdičky, řemeslně je to na úrovni, a když je na scéně M. Perepeczko, všechno šlape, jak má. Buchvaldek coby vrchní vyšetřovatel se k roli nejspíš dostal jako komunistický kádr než schopný herec, navíc při výslechu oběti/svědkyně jen narušuje její osobní prostor a dokola klade otázku, proč znásilnění nenahlásila dřív. Ještě víc mě ovšem iritoval Míša Jaroš, kterého ve škole nenaučili, že čeština disponuje pátým pádem. Jeho neustálé "pane Charvát" mi trhalo uši. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve své době veliký divácký hit. Docela napínavé, mohlo to dopadnout mnohem hůř. V normalizační éře, kdy se točily samé tendenční pitomosti, či nudné nezáživné komedie, tohle byl jeden z mála koukatelných českých filmů. Dokonce ani nevadí přítomnost nechvalně známého komunistického prominenta Zdeňka Buchvaldka v roli vyšetřovatele. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je veľmi pútavo natočený. Cez profesionalitu a zručnosť, s ktorou je vytvorený, sa však niekde v polovici láme, keď sa príbeh obracia niečo iné, v príbehu vyšetrovania zločinu. A samotný záver dokonca trošku preháňa, rovnako ako zbytočné zdôrazňovanie dôležitých rekvizít, ktoré pri objavení sprevádza tak zvýraznený hudobný doprovod, že každý hneď vie, čo nastane. Tiež záver je trochu pritiahnutý za vlasy a trochu až nadnesene sa v ňom útočí na divákove nervy. 6/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jezdit si tak s náklaďákem a občas znásilnit nějakou stopařku - to je život... I když Jindřich Polák jinak točil prakticky jen samý sračky, tak tohle se mu překvapivě povedlo. Podle mě je to jeden z těch lepších kriminálních filmů made in ČSSR. A nevadí mi ani trapák Buchvaldek v roli fízla. Jinak polskej herec Marek Perepeczko se do role hodí perfektně (těžko pro tuhle roli najít lepšího herce z českých luhů a hájů) a zároveň je nadabovanej tak dobře, že to ve filmu nijak neruší. Jinak ten námět je sice tak nějak podle skutečný události, ale realita byla trochu jiná. Ve skutečnosti se onen vrah nechal normálně zatknout, takže žádný velký drama, jako ve filmu, se nekonalo... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších českých filmů svého žánru. Sice velmi jednoduchý a nikterak inovativní například ve výstavbě děje, zato však důrazný a někdy až naturalisticky působivící krimi-thriller s výborným hudebním doprovodem Karla Svobody. Palec nahoru dávám za Polákovu opakovanou schopnost experimentovat - např. realistická kamera nebo neotřelé obsazení (s výjimkou Zdeňka Buchvaldka, který bohužel dává vzpomenout na dobu natočení), kterému kraluje polská výpomoc Marek Perepeczko, jehož mimiku ale dabující Besser trochu přehrává. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Približne v 21.minute, keď si Charvát (Marek Perepeczko) prisadol k dievčaťu (Libuše Kosová) v krčme a zapálil si cigaretu a následne si pre dievčinu príde jej priateľ (Jiří Reichert), môžeme na stene vidieť plagát 85. Výročie Sparta ČKD Praha 1893-1978 a pod ním kalendár na rok 1978. Príbeh zavraždených stopárok sa ale odohrával v roku 1976. (Raccoon.city)
  • Tvůrci filmu nechtěli aby hrál český herec hlavní roli, proto hledali někoho neznámého. (M.B)
  • Skutočný vrah Miroslav Somora nebol, ako ukazuje film, slobodný. Bol trikrát ženatý a s poslednou manželkou mal dve deti. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama