Reklama

Reklama

Bratři

Trailer 1
Česko / Slovensko, 2023, 135 min

Obsahy(1)

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (305)

ibeh

všechny recenze uživatele

Film jsem neviděla. Jenom si o něm a o režisérovi občas něco přečtu. Stále se mi do shlédnutí nechce. Myslím si, že takový námět si zaslouží zcela neutrálního tvůrce, který není s postavami vůbec propojen, je jedno, jestli jako vzdálený příbuzný či známý rodiny. Na prvním místě by měl mít nadhled a být nezávislý. Z dostupné historie sama nemám na bratry dosud jasný názor. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

RECENZE: Bratři ctí řemeslo. Názor jim však až úzkostlivě chybí - Českokrumlovský deník Marná sláva. Ani očekávaní Bratři nevynášejí jednoznačný verdikt nad věčným národním sporem ohledně činnosti skupiny bratrů Mašínů. Vlastně nevynášejí vůbec nic. Film sám je totiž překvapivě plochý, doslova bez tváře. Přitom kontroverzní látka by si o pevné stanovisko říkala až běda. Tomáš Mašín se ji přesto rozhodl natočit bez soudů, bez ozvláštňujícího klíče, rádoby nezúčastněně. Není tedy divu, že psaním scénáře pověřil Marka Epsteina, jehož díla silný autorský pohled postrádají téměř vždy (Šarlatán), a raději se spokojil s jalovou cestou „od všeho trochu.“ Kupříkladu JFK vynikal intenzivním přesvědčením Olivera Stonea, že Kennedy byl zavražděn z iniciativy nejvyšších pater americké politiky. Forman zase nalezl v příběhu Larryho Flynta strhující anabázi boje za svobodu projevu. A jak praví sám Stone: „Film znamená hledisko. Zbytek jsou dekorace.“ A co filmoví Bratři? Jsou prezentováni jako hrdinové, nebo vrazi? Ani jedno. Spíš jako věční „páni kluci“ se zbraní v ruce. To stvrzuje i obsazení Oskara Hese a Jana Nedbala do hlavních rolí Josefa a Ctirada Mašínových. Ne že by snad Hes s Nedbalem postrádali charisma, přesvědčiví jsou, ale scénář jim nepřináší prostor pro hlubší vývoj. Jsou to prostě chlapečci, kteří se rozhodnou vzít situaci do svých rukou. Sic odvážně a s mladickou dychtivostí, nicméně bez rozvahy nad tím, jaké důsledky to pro ně a jejich rodinu bude mít. Z obsazení vyniká ještě neselhávající Tatiana Dyková v roli Zdeny Mašínové. Jiskru vyzařuje pohříchu jen Stefan Konarske v roli tajemného pomocníka StB, jenž kolem skupiny zprvu pouze podezřele čmuchá, ovšem s postupem času, a s přibývajícím počtem mrtvých, začíná utahovat smyčku. Ve výsledku však Bratři nejsou nutně nezdarem. Je to film, který neurazí a navzdory závažnosti skutečných událostí slibuje oddechovou podívanou. Mašín vykazuje zručnost a cit pro řemeslo, jež umí špičkově využít pro konkrétní účinek. Některé momenty, jako noční vlakový přestup, jsou vyloženě drásavé. S napětím zachází režisér vůbec obratně. Někdy snad až moc (např. zcela prázdné napínání při pasové kontrole). Kde míra sugesce přechází v nevkus, je závěr, kdy znovu zaznívají památná slova generála Josefa Mašína o nutnosti svobody. Tvůrci jako by si dopisem vypomáhali ke zdůraznění a podložení unylých tezí, jejichž význam všichni diváci pochopí i bez toho, aniž by ve scénáři musely nutně stát repliky typu „Ozbrojenej odpor je to jediný, co na ty svině platí.“ ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja teda nechcem nikomu hovoriť, koho má označovať za hrdinu, ale akosi národy trpia na to, že vždy si za akéhokoľvek režimu vyberajú na oslavu ľudí, čo boli narušení (Palach) alebo normálne rovno vrahovia (Mašínové). A ešte im udeľujú vyznamenania. Pretože nič proti odvážnemu odboju proti boľševikom, ale čo sa dočítame z pracovnej činnosti bratov Mašínov? Najprv ubili tyčou a zastrelili istého Kašíka, lebo bol špinavý komunista - ale neskôr vyšlo najavo, že to bol hlboko veriaci človek pod dohľadom ŠTB. Následne nejakého bežného príslušníka SNB Ctirad veľmi humánne podrezal dýkou, potom prepadli nejaký voz plný prachov s výplatami pre zamestnancov a zabili istého milicionára, ktorý ani nebol komunista. Za prachy si kúpili motorky či gauče. No a potom ešte zapálili stohy slamy a takmer zabili dobrovoľného hasiča. To je pravdupovediac kurva odbojová činnosť. Také guerilly by nedal dokopy ani Guevara s Castrom dokopy. Takže naozaj netuším, čo je tu hodné celebrácie, ale slniečkári si týmto stúpili do vlastného hovna, pretože si asi pred natáčaním nenaštudovali, že Mašínové urazili aj ich najväčšiu modlu - velikotočeného Vaška od Havlů, ktorého Ctirad nazval: „kretén pěstovanej estébákama“. Ups, tu sa musí správnemu vlajočkárovi zatočiť hlava, kam sa postaviť, akú farbu vyvesiť, koho teraz adorovať? Každopádne v asi poslednom rozhovore s Mašínom z roku 2010 je zároveň aj kruto veľa pravdy. Dôkaz toho, že aj vrah môže hovoriť múdro. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Docela trvalo, než někdo našel koule a natočil jeden z největších příběhů našich moderních dějin. Už jen za to zaslouží tvůrci respekt. Mise bratří Mašinů bude zřejmě navždy patřit mezi nejkontroverznější etapy české historie. Epstein bohužel úplně neprodal velkolepost ani krutost jejich počínání a naivní Akademie, která si myslela, že zrovna toto ohromí na Oscarech, tomu také moc nepomohla. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh bratří Mašínů v podstatě dobrodružném balení. Náznaky kontroverze neznatelné a utlumené. Nemá smysl rozebírat historické události a řešit jejich detailnost a objasnění. Daleko lepší bude posoudit, jak z filmového hlediska režisér Tomáš Mašín, vzdálený příbuzný rodinného klanu, s danou látkou pracuje a co se rozhodl divákům předvést. A zvolil akční cestu, kdy po počátečním komorním rozjezdu, bratři poprvé osahají zbraně a vydají se na boj s rudým terorem. Jejich cesta lemovaná krví končí ve východním Německu. Než dorazí do svého cíle, tak jsme svědky jejich řádění, kdy není radno jim zkřížit cestu, Bratři ale mají scenáristický status zůstávat  nadále neodolatelnými sympatickými hochy. Takže bez problému se jim dá fandit. Akční pasáže nejsou přímo úchvatně natočené, mají svůj řád a technickou kvalitu. A ke konci si užijeme hodně němčiny. Režisér občas vynechal natočení potenciálně zajímavých scén, takže se třeba nedozvíme, jak se Ctiradovi podařilo pláchnout z vězení. A takových nedořečených scén je ve filmu povícero. Důležitou složkou pro celkové vyznění filmu bylo trefné herecké obsazení. A Jan Nedbal a Oskar Hes splňují náročná kritéria. Jsou skvělí jak v dialogových pasážích, tak i v dramaticky akčních rejdech. Pokud si tedy erudovaný historik hystericky rve chlupy na ohanbí z důvodu laxního zpracování, tak já s tímto svižným převedením látky nemám nejmenší problém. Zajímavý film. 8|10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Scény z německých nádraží se točily v České republice. Jsou zde např. k vidění česká návěstidla AŽD, která se v době příběhu nepoužívala, a nikdy ne v Německu. (blondak16)
  • Filmová premiéra byla určena na datum 26. října 2023, tedy na výročí sedmdesáti let od společného útěku bratrů Mašínových do Západního Berlína. (Jimmy15)
  • Josef Mašín si s režisérem prošel trasu jejich útěku bývalým východním Německem. S jeho zesnulým bratrem Ctiradem se režisér osobně nesetkal. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Reklama

Reklama