Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, u kterého mi přijde, že ho režíroval někdo, kdo si občas něco dal a pak to z něho zase vyprchalo, protože film byl místy skvělej a velmi chytlavej, ale po pár minutách se zase proměnil v něco tak nudnýho... takže jak říkám, zvláštní. 🕯 Je to ale docela fajn detektivka s Jiřím Kodetem v hlavní roli, jakožto kapitánem Exnerem a Jany Bouškové, coby průvodkyní na zámku. Nenáročný snímek, který je ideální k obědu nebo večer před spaním, kdy už z celého dne chcete jenom umřít. Opět mě strašně vytáčel Karel Augusta, jakožto absolutně zažraný kunsthistorik, ale potěšil mě Vladimír Kratina se svým modrým spodním prádlem, v němž se nám tam předvedl na plné čáře. 🩲 Takže obecně, nic moc náročného, film neurazí ani nenadchne, prostě jen existuje. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Jiří Kodet mi na kapitána Exnera sedí asi nejvíc ze všech jeho představitelů, co jsem měl možnost vidět (i když Jiří Vala taky nebyl špatný). Jako detektivka je příběh trochu jednodušší, ale rozhodně nijak neurazí. Škoda, že toho s Jiřím Kodetem alias kapitánem Exnerem nebylo natočeno víc. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše jen průměrná kriminálka s jedinou ambicí nenáročné zábavy. Kapitán Michal Exner jako svého druhu legenda funguje na papíře, v téhle filmové adaptaci moc ne...navíc ona stylizace letní prázdninové ospalosti a utahanosti je spíš ku škodě... Kladem je nulový ideologický a propagandistický podtext, v české normalizační kriminálce spíše výjimečný... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kodet alias kapitán Exner mi typově vůbec nevadil. Jeho projev mám rád a třeba jeho závěrečná řeč před vrahem o zavražděném uměci byla prostě skvělá. Tohle nebyla klasická kriminálka na které jsme zvyklí i v rámci podobných snímků ze stejného období. Přesto mi vyprávění děje krapet jinou formou nijak zásadně nevadilo. * * * ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Knížky Václava Erbena o kapitánovi Exnerovi jsem četla. MIchal Exner je zde popisován jako sympatický, hezký, mladý elegán, což Jiří Kodet celkem dobře splňuje, Horší už je to u dalšího představitele kapitána Exnera a to v podání Jiřího Valy. Knížní předlohy jsou ve srovnání s filmovým přepisem o dost lepší. No, někdy se to prostě nepovede. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli Janě Bouškové (Lída) a Jiřímu Kodetovi (Michal Exner), kteří denně hráli ve 150 km vzdálené Praze, se film natáčel pouze od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. Poté štáb neměl co dělat a začala volná zábava, což se nelíbilo odborářům, kteří chtěli, aby štáb a herci jezdili domů k rodinám. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)

Reklama

Reklama