Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se najde detektivka, kterou lze označit za půvabnou. Tento krásný kousek patří mezi nejlepší krimi 60. let a to hned z několika důvodů. Určitě je to laskavý humor, který celý příběh provází až k závěrečné třešničce na dortu. Půvabný chaos ztělesněný Gabrielou Vránovou a Jiřím Valou je okořeněný o nádhernou postavu intelektuála v pobodbě vosatého Jiřího Sováka a starostilvým otcem se svézárným Josefem Kemrem. Právě skutečnost, že nejde o urputné stíhání záludného vraha, činí z Pokladu byzantského kupce příběh spíš humorný nežli napínavý. A to určitě není na škodu. Scenář je dotažený do konce, všechny postavy mají smysl, dialogy plnou přirozeně. Vtipné reakce spolu s komickými situacemi jsou rovnoměrně rozprostřeny do celého příběhu. Filmy, který mám rok od roku raději. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá a vtipná detektivka z šedesátých let, ve které kapitán Exner pátrá s pomocí mladé dívky po ukradeném pokladu, který měl být zničen za druhé světové války a je zřejmé, že jej někdo spíše zcizil. Půvabné herecké výkony Valy a Vránové včetně všech dalších zúčastněných jsou zárukou kvality a dobré zábavy. Hudba: Zdeněk Liška ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Svěží komedie s krimi zápletkou, točící se kolem údajně zničeného pokladu z raného středověku. Řada skvělých herců, např. archeolog Jiří Sovák, kpt. Exner Jiří Vala ad. Mezi vtipnými gagy a scénami je nejkomičtější návštěva příslušníků v muzeu, kde si chtějí "zapůjčit" repliky jim nic neříkajících (a přitom velmi známých) artefaktů; nezapomenutelný pohled Vľadimíra Šmerala (v roli profesora) na policajty, stojící před kopií římského nápisu na trenčínské skále z 2. stol. a tvářící se, jakoby ani základní škole neměli hodiny dějepisu... Jak nadčasově vtipné a pravdivé! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poklad byzantského kupce je poctivá detektivka, ovšem zpestřená úpornou snahou o vtipnost celého díla. A tak nám tvůrci naservírují Gabrielu Vránovou v roli ztřeštěné studentky, která dostává klidného detektiva občas do varu. Místy ta snaha o vtipnost až překáží, ale vcleku vše drží pohromadě jak má. Kolektiv vyšetřovaných pánů profesorů z univerzity je vskutku povedený, a že ženy nelze podceňovat se dozvíme v samém závěru...70% ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi doposud nebyl znám. Až jsem tak jednou večer měl náladu na československou krimi, tak jsem na něj narazil. Děj a zápletka jsou tu už dostatečně probrány, co ale nikdo nezmínil je to páně Exnerovo auto. Je docela netypické, aby policejní komisař v Československu poloviny šedesátých let jezdil v naprosto unikátní Bugatti v hodnotě několika desítek miliónů korun! Cennější auto snad nikdy neřídila žádná hlavní postava ve filmu, co si pamatuji. Ani James Bond, ani Steve McQueen. Zajímalo by mě, kam se pak bugatka poděla, jestli je stále v ČR anebo ji nějaký mizera nezašmelil mimo vlast. Nicméně v hlavě mi zůstanou i jiné vzpomínky, než na tohle unikum. Skvělou epizodní roli otce si zahrál Josef Kemr, pohodář Sovák s vousem a pistolí a taky úžasně popletený Lubomír Lipský se zavázanýma oběma rukama, který si ani nevzpomene na tvář své bývalé milenky, se kterou aniž by to věděl, zplodil syna. Film hodnotím 4* a odpustím mu i tu nabouranou pragovku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)
  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)

Reklama

Reklama