Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dobré jitro, tady Vnitro." Kapitalističtí šmejdi nám zase jednou chtěli ukrást socialistický mozky a je třeba se proti tomu ohradit. Třeba detektivkou, i když ne zcela povedenou. Mně se třeba nelíbilo, jak si soudruh kapitán Marha dělal legraci ze soudruha vrátnýho, čímž znevážil jeho pracovní vytížení v poloze zhroucenýho střelce s čelem na stole. Nejpodivnější ovšem byla chvíle, kdy kapitán Marha nejprve oznámil panu Šimandlovi vraždu jeho ženy a pak mu sdělil, že si není úplně jistej její totožností. To byla celkem povedená taškařice, ale když jsem si napětím nezačal kousat nehty ani při "dramatickým" útěku z požáru, tak mám takovej pocit, že se to celý úplně nepovedlo. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Není mi to jedno, proč by mně to mělo bejt jedno.“ Kriminálka, v jejímž názvu jde o čas, by měla mít spád. Toho jsem tu bohužel nebyl svědkem, děj se vlekl jako hlemýžď a vyšetřování nestálo za nic. Podezřelých je totiž více než dost, navíc se do toho pletl jakýsi pan Syřiště, o kterém jsem se až posléze z internetu dozvěděl, že jde o nějakého komparzistu, se kterým se chtěl tvůrčí tým originálně rozloučit. Němec mi do role detektiva nesedí, pořád ho mám zafixovaného jako hodného taťku horolezce z filmů Poledňákové. Ale abych jen nehanil, tak atmosféru to má správně ponurou a sedmdesátkově dobové detaily kina světozor a jeho okolí byly velmi zajímavé. ()

Reklama

type_B 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem dočtl poměrně nedávno, takže múžu říci, že se liší především atmosférou. (Odhlédne-li se od změny detektiva.) Zatímco kniha moc nehodnotí a odehrává se v podivném letním bezčasí, kde se věci vznáší v oparu socialistického života, ve filmu na diváka dopadá tíživá realita 70. let s plnou vahou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další televizní kriminálka tak průměrná až víc průměrná být nemůže. Tedy ani špatná ani dobrá. Dobří herci kvalitu přeci jen trochu zvyšují. Kriminálka je ale zajímavá i z jiného hlediska. V ději mnohokrát zazní, že až moc zaměstnanců INDOC "zůstalo venku". A v plánu to měl i vrah. Tenhle nápad filmařů samozřejmě musí napravovat značná propaganda, ale běžné to v socialistických kriminálkách moc nebývalo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na týhle detektivce je oficiální text distributora. Autor těch textů by si to měl po sobě aspoň číst. V první větě napíše, že na ulici našli zavražděnou ženu, ale ve druhý větě už píše, že ji našli v kině. Jinak je to dost nudná detektivka, která nijak nevybočuje z Hanibalovy šedivý tvorby. Čas možná pracoval pro vraha, ale rozhodně nepracoval pro dobro filmu. Jak čas ubíhal, začínalo mě to víc a víc nudit. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)
  • Když ředitel provází Marhu (František Němec) po celém INDOCu, hned v radiologickém oddělení představuje Syřiště (Bert Schneider). V oddělení dálnopisů zavolá na Forsta (Adolf Filip) a diví se, že je Forst ještě na pracovišti, on to vysvětluje tím, že nepřišlo Syřiště, to je ale už dávno na směně. (gug)

Reklama

Reklama