Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tahle odpočinková komediálně laděná detektivka s originální a svérázně napsanou postavou kapitánem Exnerem (Jiří Vala) mě celkem chytla. Spousta vtipných scén i trochu napětí, a to hned od začátku až dokonce. Spousta výborných českých herců zvučných jmen, dobrá režie, pěkná Liškova hudba i samotná pointa. Film byl natočen podle románu od Václava Erbena, kteří si tenkrát rychle získaly širokou čtenářskou základnu.O trochu lepší než Smrt talentovaného ševce (1982) v hlavní roli s Jiřím Kodetem. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem že si trochu spravím chuť po Smrti talentovaného ševce, ale nakonec jsem vážně pošilhával po dvouhvězdičkovém hodnocení. Bylo by to k filmu hodně kruté, jenže Poklad byzantského kupce nefunguje ani jako kriminálka, ani jako komedie. Humor je suchý jak vítr nad pouští a o nějakém pátrání se pořádně nedá mluvit. Dojem zachraňují jen vynikající vedlejší role. Jiří Sovák se udělal téměř hlavní postavou a na úsečného Josefa Kemra asi jen tak nezapomenu. Samotný Exner jimi byl úplně uhlušen a upozaděn. ()

Reklama

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

Vala a jeho křečovitý seladon s obrnovým úsměvem. Nateklá kebula, dvojitá brada. Opravdu nemá daleko do Libíčka. To už je mnohem lepší vyšetřovatel Kodet. Erben jako scénárista se opět vyznamenal. Není náhoda, že to byla protěžovaná spisovatelská celebrita. Za slávu ovšem musel zaplatit. Toto je vykonstruovaná, rádoby vtipná, nesmyslná a nudná kriminálka. 15 minut před koncem vypnuto. Nezájem kdo ukrad / neukrad vybájený poklad roztavený / neroztavený při náletu jedno koho a zda byl vrah vědec, který zkoumá naše blízké příbuzné vymyšlené neandrtálce, nebo kdokoli jiný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pro mne docela zklamání. Je znát, že se to snažilo být odlehčeným filmem, ale kvalit pozdějšího Ševce to nedosahuje. Vala i Vránová jsou sympatičtí, stejně tak třeba Sovák, ale ostatní nemožně přehrávají, včetně Šmerala, který se snaží být démonický i směšný současně, což tady nějak nefunguje. Lipský hraje svůj komediální standard, Řehoř nemá moc šancí se projevit, a tak za zmínku ještě stojí svérázná postava v podání pana Kemra. Ani kamera moc nekouzlí, třeba ten úvodní záběr zcela nevyužívá celé panorama Prahy, jak by mohl (třeba hned úvodní záběr má ze třetiny pohled na kus střechy a za ní nějaké komunistické baráky). Ani z archeologického místa jsme toho příliš neviděli. Celé se to snaží být rozverné, ale n to je zde málo vtipů - když to srovnám s pozdějšími Aférami mé ženy, kde je za deset minut tolik hlášek, co tady snad ani za celý film, je to tristní. Pro mne takové rozvleklé a vtipů málo. Přitom mi přijde, že hodně věcí bylo vystřiženo, u pár scén jsou odkazy na něco nebo na dialogy, které chybí. Samotná vražda a krádež jsou v Erbenově duchu, tedy vlastně nezajímavé a nudné. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Spíš humorný než napínavý detektivní příběh. Zvláště díky postavě kouzelné Gabriely Vránové, která kapitánovi Exnerovi (navzdory jeho výslovným instrukcím) "pomáhá" v řešení případu vraždy. A taky díky hlavnímu rozvernému hudebnímu motivu Zdenka Lišky, který se ale do detektivky moc nehodí. Když ale k filmu takto přistoupíte, tak vás čeká vcelku příjemná (a hlavně zábavná) podívaná. I když ta samotná detektivní linka mi místy připadala maličko nudná. A co dost nechápu je divně ustřihlej konec (příchod Sováka k Exnerovi s demižonem vína). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)
  • Natáčelo se v obci Miškovice a na zámku Roztěž. (nylo)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)

Reklama

Reklama