Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Tigerlandu jsem se delší dobu vyhýbal, protože nejsem zrovna fanda Colina Farrella, ale musím říct, že role Bozze mu neuvěřitelně sedla a zahrál ji bravurně. I když se film odehrává pouze v prostředí výcvikového kempu amerických vojáků a do samotného Vietnamu se nepodívá, tak nabízí zajímavou akční podívanou a hlavně perfektně zvládnutou psychologii postav. Jeden z mála filmů podobného charakteru u kterého bych ocenil pokračování, protože příběh hlavních hrdinů jakoby nekončí a neodhalí plně jejich osudy. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Kleopatra má v tý šablonovitosti Bozze naprostou pravdu, ale přesto je mi ta šablona sakra sympatická. Já se ale jen divím, jak se mohlo lampasákům povýst, aby se normální (a tím myslím jak obyčejný, tak psychicky nenarušený) kluci chechtali při instruktáži mučení. Věřila bych, že nováčci, když přijde na boj, střílí nejdřív do vzduchu, jelikož nechtějí nikoho zabít...ale jen do okamžiku, než to koupí kámoš vedle. Mám ráda válečný filmy a paradoxně čím míň v nich je skutečný války, tím je mám radši. On už výcvikovej tábor o ní a o psychice postav totiž pěkně vypoví. ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

Rebelskej příběh, kterej nehláškuje ani nepronáší moudra a veškerou pozornost věnuje potyčkám mezi vojínama. Ne, to mě nezajímá. Fanaticky roztřepanou kameru, na který jako by si amatér v jednom kuse zkoušel, co že všechno vlastně dokáže, a brutálně neinvenční scénář, co si navíc vůbec netyká s gradací, bohužel v konečnym součtu nepřebíjí ani tradičně skvělej Farrell. Ten sice umí kdekoliv a kdykoliv, jak jsem se milerád přesvědčil, že ale navrch umí vysekat kdejakýho poseru z armády, to už jsem se dozvědět opravdu nemusel. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo si myslel (i díky coveru), že uvidí další filmeček z Vietnamu bude řádně zmaten. Z něj totiž neuvidí nic. Příběh se odehrává ve výcvikovém táboře v USA kdesi v bažinaté Louisianě. Válka ve Vietnamu se nevyvíjí dobře a americká armáda povolává další a další mladé kluky z celých Států do výcvikových táborů, kde je starší seržové učí přežít v džungli. Po výcvikovém kurzu jdou totiž všichni bojovat s Vietcongem na druhou půli světa... Řada z nich jen nepředříkává moudra z armádních příruček, někteří si své nasazení tam v rýžových polích už prožila na vlastní kůži během prvních turnusů a tak dobře vědí co je džungle. K nepříteli mají sakra respekt a nsaží se to nacpat do hlav odvedencům. Mezi odvedenci jsou kluci vzdělaní i ti co nedodělali základku. Bozz se nad ně vyjímá, protože je to průserář a nectí autority, což je v běžném životě problém, ale v armádě je to přímo katastrofa . Díky průserům, ale zná dokonale armádní předpisy a víc co si může dovolit a co ne. Díky dírám v paragrafech a svým znalostem armádní byrokracie pomůže několika kamarádům z čety dostat se domů. Ví, že by tam na druhé straně světa neměli šanci přežít. Velitelé jsou na Bozze nasraní a nejraději by jej rozmačkali bagančatama v blátě. Uvědomují si však jeho vůdčí skrytou sílu i to, že jej muži respektují kvůli jeho přirozené autoritě... Jenže Bozz chce zdrhnout do Mexika a výcvik se chýlí k nástupu do AC130, kdy další stanicí bude Vietnam. ---- Ačkoliv to nebylo z Vietnamu, příběh zněl zajímavě. I Full Metal Jacket nebo Biloxi Blues se odehrávají ve výcvikových táborech a jsou to skvělé snímky. Já jsem tu měl problém s Colinem (Buzzem). Ne že by mu khaki mundůr a ježour neslušel, ale nějak jsem nevěřil tomu jeho vyjebávání se seržantem a jeho drzost k veliteli čety. Myslím si, že takovéhle hošany uměla armáda při výcviku tak sesoustružit, že na konci řvali jen YES SIR ! Podivná byla i ona náhlá proměna Buzze v leadera. Zajimavé, ale ne dechberoucí. Tři krytky na M16. * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nejak ma táto, akože myšlienková "fajtovačka" rádobého hrdinu, ktorý oponuje všetkým a všetkému mimo jeho ideály - minula. Asi som sa "prebojoval" do filmového stereotypu. Poslednú dobu (neviem, čo mi šmykol "remeň") som siahal na samú vojnovačku, a tak ma zrejme už tie "očakávané" deje v rámci žánru nijak nedojímali. "Končím, prepínam .. ", je čas na "Jozefínu Mutzenbacher". ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Pro dosažení větší autenticity se režisér Schumacher rozhodl natáčet na 16mm film místo pro Hollywood typičtějšího 35mm. Snímek díky tomu také částečně působí, jakoby byl skutečně natočen v 70. letech, do kterých je situován jeho děj. (Teabag)

Reklama

Reklama