Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

castor 

všechny recenze uživatele

Trefit se do vkusu diváků se štědrovečerní televizní pohádkou je pokaždé zatraceně náročnou misí. Troufám si tvrdit, že nemají moc rádi experimenty, raději něco tradičnějšího a laskavého. Podstatný je samozřejmě humor a výhodou, že se odehrává na sněhu. Zatímco k nadabované německé princezně rozhodně nepřilneme, k roztomilé a energické idealistce Tereze Ramba ano. Potěší i žárlivá mrška Aňa Geislerová, rozčesaný (a po letech zase jednou vtipný) Ondřej Sokol i povedené kostýmy. To, co udělali trikaři tam nahoře (hvězdná říše), také není k zahození, dobová vesnička má rovněž své kouzlo. Druhá polovina pak už lehce drhne, rozhodně bych přidal i víc humoru. Každopádně celkově spokojenost. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Klady: slušný vizuál a sem tam povedený vtip. Zápory: Prakticky všechno ostatní. Dej je (i na pohádku) nepravděpodobně napsaný, hloupě polopatický, krajně nepřekvapivý a současně poněkud překombinovaný (nevěřil bych, že to lze). Herci většinou nehrají, jenom tak nivě čučí (snad s výjimkou pro změnu trapně přehrávajícího Ondřeje Sokola). Výsledek je naprosto sterilní a dokonale zapomenutelný. Karel Jandák je vážně špatný režisér a od dob kdy točil Rafťáky či Snowborďáky se navíc zjevně vůbec nic nenaučil... Celkový dojem: 55% ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Hezký vánočně-pohádkový příběh se zajímavým námětem o lásce mezi lidmi i hvězdami, relativně humorným zpracováním s využitím vtipných narážek na vesmírná tělesa, nádherně vyhraněnými postavami včele s naivním děvčetem a vypočítavou mrchou a též jejich do sebe zahleděným pitomcem, skvěle hrajícími protagonisty zahrnujícími kromě zmíněných i vedlejší úlohy bílého trpaslíka či obou zamilovaných mužských hrdinů, opravdu krásnou výpravou, velmi dobrými triky a moc pěkným zpíváním navozujícím milou sváteční atmosféru. 75 % ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Načančaná a rozvleklá nuda. V rámci české tv tvorby se jedná o neotřelý námět o jedné hormonálně ovlivněné hvězdě, co spadla na Zemi. Holka z oblaků a spol. jsou mizerně napsané postavy, vrcholem špatného pojetí je kreace Ondřeje Sokola coby ženitby chtivého krasavce v dlouhovlasé blond paruce, který bojuje se svou trapností. Nutno přiznat, že chyba byla opětně ve scénáři, nikoliv v jeho hereckém projevu. Relativně totiž (téměř) sahal po zábavném až vtipném pojetí. Příběh v podstatě nedosáhl příliš dramatické konfliktnosti. Dlouho se nic neděje, dej v podstatě absentuje a nastupující nudu rozčeřila pouze Aňa Geislerová ve své záporné kreaci. Kotek nemá možnost být ani zábavný, sice by rád spočinul v klíně (úděsně nadabované) sličné princezny německého původu, jen jaksi prodlužuje bezvýznamně svůj pomyslný koitus. Provedení a vizualizace nebeských scenérií je potěšující, je znát, že koprodukce byla v rámci výpravnosti užitečná. Karel Janák si natočil další vánoční "čtyřiadvacítku", okázale plýtval prostředky a výsledkem je scenáristický flašinet, který je nastaven na jeden nudný a jednotvárný režijní způsob. A o pevném režijním vedení také nemůže být řeč. O trvalku mezi pohádkami to ani nezavadí. 5/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Koukatelné, ale mělo to končit tak o půl hodiny dříve, když našli hvězd na zemi. Pak by to byl milý vánoční příběh s nápady. Natahovanost neoriginalitou z toho udělala dost velkou nudu. Chvíli od nalezení hvězdy na zemi si totiž osazenstvo před televizí začalo luštit sudoku, blíže prozkoumávat dárky a já přebíral balící papíry a dárkové tašky, které má smysl si nechávat a co vyhodit. Prostě každý nějak smysluplněji (!) využil ten čas u "tradiční pohádky". Možná by bylo lepší tuhle tradici změnit na Štědrý den a večer o tichu - povinné vypnutí televizního i rádiového vysílání. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Na začátku filmu lze u jedné z ovcí zahlédnout žlutou ušní známku. Tímto způsobem se však hospodářská zvířata v té době neoznačovala. (rublik05)
  • V čase 57:29 lze ve scéně, kdy Proxima (Aňa Geislerová) s Vaškem (Vojtěch Kotek) odjíždějí na velkém voze z nádvoří, spatřit v pozadí za keřem modrý plastový odpadkový pytel produkce filmu. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama