Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Váhavým střelcem se tu stává bázlivý mladík, z něhož teprve vojna udělá opravdového chlapa. V komediální agitce, která má zlidštit vojenské prostředí, jsou velmi zřetelné výchovné tendence, které nezměkčil ani Jan Tříska v hlavní roli - své první. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

Robbi 

všechny recenze uživatele

Dovolím si polemizovat s obsahem, byť je přepisem z oficiálního periodika. Rozhodně bych film nebral jako agitku, určitě jde o komedii dobrou, která samozřejmě ve vojenském prostředí má svá specifika. I ono "nekamarádské jednání" spíš vzbuzuje úsměv než mentorování. Obětavý tatík v podání Jaroslava Marvana je také kouzelný, zvláště když se snaží uplatit husou velitele posádky a zajistit tak synovi klidnější vojnu v kuchyni. Což se mu sice povede, ale Martin musí na výcvik i z kuchyně. Můj názor je, že jde o snímek oddechový, který nebude nikdy aspirovat na film roku 1956, ale rozhodně se u něj pobavíte víc, než u některých rádoby zaručených děl. Jen těsně to nebyly čtyři, protože určitá schematičnost tu je a přeci jenom tomu něco málo ještě chybělo. Ale tři jsou poctivé - prostě dobré. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vojna není kojná, ale tahle to v ní nevypadalo ani dnes ani tehdy. Nebyl jsem na vojně a ani bych nikdy nešel, ovšem tohle má fungovat jako propagace armády. Více by o nám o tom mohl říct dřívější komunistický agent a současný prezident Pavel. Toho by snímek jistě bavil o dost víc. Nicméně z tohoto idylického pohledu je zřejmé, že jde o 50. léta, seriál Chlapci a chlapi teda o vojně vypovídá pravdivěji. Na druhé straně je pravdou, že Jaroslav Marvan mohl hrát v sebevětší pitomosti, ale vždycky podal poctivý výkon a stojí za to se na něj koukat. Pro Jana Třísku šlo o první roli... ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Tak trochu srandovní film. V každém případě se dá na to dívat a to zrovna pan Tříska nepatří k mým oblíbencům. Ale je to zajímavé i z hlediska vojny, tehdejší paragáni jsou dobří. Herci hráli to, co měli, nic zvláštního nebylo k předvedení. A jen tak mimochodem, jasně, že je celý příběh nesmysl. Ale zábavný. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vcelku neškodná agitka, která sem tam koketuje i s odvážnějším pojetím, ale žádná sláva to není. Velkou zásluhu na tom, že film si drží příjemnou komediální úroveň má bezesporu vynikající Jaroslav Marvan v roli starostlivého venkovského otce-holiče. Po jeho boku si svůj filmový křest ohněm odbyl také dvacetiletý Jan Tříska, později jeden z nejlepších českých herců, sehrávající zde roztomilou instruktáž o tom, jak teprve vojna udělá z chlapce správného hrdinu. Vhodné i pro ryze dokumentární účely (vojenská technika z padesátých let). ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie z vojenského výcviku, který byl do roku 1989 pro všechny zdravé kluky povinný. Na vojnu se vždycky nadávalo, ale taky mezi chlapy často vzpomínalo. Kluci se tam naučili pořádku a disciplíně. Nepovažuji to za agitku a nemám představu, jak by nás dnešní zpohodlnělí počítačoví bojovníci v případě nutnosti ubránili. Herecké výkony byly dobré, Marvanův nejvíc. Na filmu jsou roky znát, technická kvalita nic moc, ale příběh nenudí i když je určen hlavně pro ty, kteří tu dobu pamatují. ()

Galerie (4)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama