Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (507)

movie 

všechny recenze uživatele

50% V jádru vlastně skvělý film, který je do sebe ovšem strašně zahleděný, špatně dávkuje informace a pracuje s tak slimáčím tempem, že to bylo náročné i pro mě. A to jsem si nedávno pustil "Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles", takže bych měl něco vydržet. Kdyby se Peele rozhodl udělat čistou žánrovku a nacpal ji do 90 minut, tak by to asi bylo lepší. NOPE je naopak těžká nadžánrovka, která ale podle mě záměrně nepromlouvá k divákovi. Má pár dobrých komediálních momentů, je dobře obsazená. A vytáhnout z devadesátek zapadlého akčního klasika Michael Wincotta byl skvělý tah (ten člověk vypadá skvěle a má skvělý hlas). Ale to je pro mě tak všechno. Pardon. Jinak předchozí Peelovi filmy se mi líbili hodně. Tohle mě bohužel minulo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele  nevyrovnaně přeskakuje v žánrech a svoji kreativitu nepodporuje svým tradičně výrazným směrem. Farma černých krotitelů koní se děsí mraku, co ukrývá nevysvětlitelný jev. Létající talíř z jiné galaxie číhá na své oběti. Na filmu je velice zvláštní jeho dramaturgická kostra. Naprosto nesouvisející retrospektivní linie s agresivním šimpanzem z dávno zapomenuté televizní show je zcela zbytečný tah. Peele se režijně chtěl předvést, že šimpanz potřísněný lidskou krví zvedne divákům tep, když film globálně v podstatě na hororové scény rezignoval. Daniel Kaluuya v hlavní roli je pro mě velkým zklamáním. Předvedl naprosto nesympatickou kreaci. Keke Palmer, Brandon Perea a Michael Wincott byli jen o něco málo zajímavějšími akvizicemi. Je naprosto nemístné film označovat za horor. První hodina je poměrně rozvláčná, téměř nevzrušivá, hororové bylo maximálně to, jak se v ní nic extra napínavého neodehrálo. Čestnou výjimkou byl právě ten výše zmiňovaný šimpanz, který vzdáleně upomínal na cosi hororovějšího. Ve druhé hodině se to dějově více rozpohybovalo, ovšem UFO si oblíbilo "vcucávání" pozemšťanů, takže kdo čekal explicitní masakr, bude muset hodně fantazírovat. Režijně jsem čekal, že se Peele rozhodně více vyřádí. Nějaká originalita i technická finesa se v jeho filmu rozhodně najde, i tak jeho počin působí poměrně nezáživně, rozeklaně a nenapínavě. Chtělo to prostě se do toho více opřít, urvat se ze řetězu, prostě cokoliv divokého až nejapného. Takhle ten nevycizelovaný celek inklinoval k nudě a jednotvárnosti, kdy se občasně nebe zachvělo a divák na nějakou chvíli zpozorněl. 6/10 ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Uklidnění na začátek. Tento komentář je pouze souhrnem dojmů bez toho, aniž by jakkoliv vyzrazoval obsah filmu. Mám totiž pochopení pro každého, kdo u Peeleho nechce dopředu nic vědět. Já sám jsem před projekcí viděl jen první trailer a zbytku se svědomitě vyhýbal. A udělal jsem dobře. Nejlépe totiž fungují první 2/3 filmu. Jste poměrně rychle vrženi do víru podivností, které hned v úvodních minutách vyvolají řadu otázek (bacha na opice). Tempo potom sice mírně opadne, ale to není problém, jelikož v tu chvíli začíná houstnout atmosféra, která je umocněna výbornými hudebními motivy a vy jen čekáte, co přijde příště. Jordan nepoužívá laciné lekačky a opět se vyhýbá standardním klišé hororového žánru, což musí ocenit snad každý. Problém však nastává, když se příběh přehoupne do části, kde už jsou záhady víceméně vysvětleny a jde se do finále. V tu chvíli začne být Nene poměrně generické. I přes svou poměrně dlouhou stopáž navíc uspokojivě neuzavře všechny příběhové linky (Jupeho zejména) a začne být svým vlastním nepřítelem. Minimálně jedna z replik vznesená „náhodnou“ postavou těsně před závěrečnou akcí odpovídá tomu, že jde o záměr, ale to nic nemění na tom, že divák na tuhle hru nemusí přistoupit. Netvrdím, že jsou u Peeleho netradiční finále něčím vzácným, ale závěr Nene bych přirovnal spíše k posledním filmům od Shyamalana (to ani nemluvím o tom, že úvod má podobný nádech jako Znamení – čímž tyto dva filmy nechci vůbec srovnávat). Je to zvláštní, přepálené, někdy možná až hloupé, ale myšlenkou pořád velmi originální. Takže proč ne? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, na které se chodí do kina a filmy, na něž to není třeba. A pak jsou filmy, na které člověk do kina jít měl, ale...neudělal to. Téměř třetina filmu je pomalejší a možná bych ho zkrátil, avšak bezchybný vizuál a stupňující se atmosféra vše vynahradily. Mraky se honí, jen jeden stojí. Jenže to, co vypadá jako mimozemská loď, je něco daleko strašnějšího. Skvělý nápad s nafukujícími se paňáky připomněl tak trochu Čelisti a ty jejich barely, samotná návštěva z vesmíru dala vzpomenout na Evoluci a závěr? Tak nějak jsem si vzpomněl na Ghostbusters 2. Zdařilé triky, některé obrazy byly vyloženě krásné - třeba závěrečný lov na OJ, kdy se z návštěvy stal smrtící exotický květ plující zvolna oblohou. Nu a kulturní vložka se šimpanzem? Ta byla jak z jiného světa... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Po přehnaně domýšlivém Us, v němž sociální kritika a metafory válcovaly fungování filmu jako celku, se u Nope Jordan Peele vrací k jednoduchému nápadu zasazeného do funkční žánrové podívané, jako tomu bylo u Get Out. A má to přesně to spielbergovské kouzlo údivu nad nadpřirozeným elementem, prvky dobře odměřené komedie, chvilky mrazivého hororu a hlavně taky dobrodružství. Takhle epicky dobrodružný film i s tím pocitem, že to exkluzivní dobrodružství prožíváte společně s postavami, tu dlouho nebyl. Za mě palec nahoru! Je Jordan Peele tím filmovým géniem a hororovým mágem, jak se nás zejména americká média a kritici snaží přesvědčit? Vůbec. Ale je zajímavým a schopným filmařem, jehož tvorbu se oplatí sledovat? To rozhodně je. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • V originální verzi zazní slovo „nope“ desetkrát. (KaterinaSkop)
  • Jordan Peele se prostřednictvím svého účtu na Twitteru krátce po uvedení filmu podělil o celé intro k filmu „Gordy's Home“. Video, které je zasazeno do skladby „Strange Animal“ od Gowana, paroduje podobná intra sitcomů z 80. a 90. let a zároveň předznamenává zlověstnější události zobrazené ve filmu. (TheEvilTwin)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno