Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších českejch pohádek. Celkem poutavej a jedinečnej děj zmotanej dokonce s trochou Labutího jezera. Taky dobří a známí a moji oblíbení herci tam hráli, ale hlavně i ti němečtí herci nebyli takoví nesympatičtí, jak každej druhej fašista. Ale hlavně chválím použití jednoduchejch triků, tzn. ne digitálních. A taky výběr lokací. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kámen úrazu se v tomto případu jmenuje česko-německá koprodukce. Toho německého je tam víc než dost. Nemohl bych tvrdit, že je to vždy jen k tíži předkládaného výsledku. Naopak. Jiná je otázka, zda a na kolik to vyhovuje českým dětem a české škole pohádkové tvorby, jak se konstituovala a vyzrála mezi padesátými až osmdesátými léty minulého století. Tady je odpověď ošidnější a prvky mýtu, které se mohu jevit i jako až thrillerizující, nemusí nutně v českém prostředí uspět. V mnoha ohledech to platí i pro vedení herců a faktické zatlačení české herecké školy do pozadí. Jindy výrazná Bohdalová najednou působí matně a neurčitě, ve své kůži se viditelně necítí většina dalších (Táborský, Rudolf Hrušínský, Obermaierová a řada dalších). Zdá se, že tu do hry vstupuje nový, odlišný činitel: účast českých herců v zahraničních filmech a odlišně podávané požadavky nutné pro to, aby zde opakovaně mohli nalézat své umělecké, ale i existenční uplatnění. Budeme-li z tohoto hlediska posuzovat Macourkův scénář a pojetí Vorlíčkovy režie, nemůžeme nepřiznat výsledku jejich práce vlastně špičkovou úroveň; ovšem v kontextu a způsobu, který je našemu prostředí vzdálen a je z tohoto hlediska vykladatelný - ve více variantách - jako obtížně přijatelný a profesionálně nedotažený. Zhruba takto lze popsat vnitřní disonance jinak zajímavé a osobité výrazné pohádky, jejíž tvůrci se přesto nedokázali beze zbytku vyvarovat některých klišé a hluchých míst. ()

Reklama

Armin82 

všechny recenze uživatele

Kolem tohoto roku, vzniklo několik pohádek ve spolupráci s německou stranou a legendou Václavem Vorlíčkem. Jezerní královna, Pták Ohnivák či Kouzlený měšec. Kvalitativně jsou na tom všechny podobně, ale u Ohniváka je aspoň skvělý Roden a krásná Tina Ruland u Měšce opět Tina, ale k ní se přidal i skvělý Saša Rašilov, Mahulena Bočanová nebo skvělý sluha v podobě jiného Hrušínského Huhla :-) Tady jsou až na Chýlkovou výkony herců nevýrazné až tragické. Hlavní hrdina s princeznou Odettou tomu taky moc nepřidali. Jan Hrušínský hroznej jako ve většině svých rolí a dlouhodobě si myslím, že po svém otci nepodědil ani trošku talentu. Za mě 40% a jen další ukázka toho, že v 90tých letech jsme měli zlaté časy našich pohádek dávno za sebou. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pohadku jsem videl az 12 let po jejim vzniku. Moc nechapu jeji spatne hodnoceni. Pohadka ma hlavu a patu, slusny pribeh a zajimave postavy. Pochmurna atmosfera Jezerniho kralovstvi neni vubec naskodu, ba naopak. Cely prubeh dokresluje hezka hudba. Na Jitku Schneiderovou je radost pohledet. Jedna z nejlepsich porevolucnich pohadek. ()

Tercikkk 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka vždy patřila k mým nejoblíbenějším a stále je koukatelná i v dospělým věku :). Nevidím důvod, proč by všechny pohádky pro děti měly být sladký jak cumel, aby se náhodou dětští diváci nepolekali..Pro mě to tenkrát bylo dramatické, napínavé a vtipné (díky sluhovi Štěpánovi) a královský pár Viktor a Odeta byli mý oblíbenci :). Prostě pohádka jak se patří :). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • V záběrech z jeskyně, kde děti sbírají perly, je jasně vidět, že jde lidem pára od pusy, což je pod vodou nelogické. (Timak)
  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)
  • Ve scéně přibližně v 55. minutě, kdy princův sluha Štěpán (Jan Hrušínský) ve společnosti Jezerní královny (Ivana Chýlková) pojídá třešně, trefí peckou velkou mušli, která je na skříni. Pecka letí velmi rychle, při zásahu mušle vydá zvuk a pak spadne na zem. Nic z toho by se ve vodě nemohlo stát. (ČSFD)

Reklama

Reklama