Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Král sokolů" je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, vůbec nechápu, proč má na CSFD tak nízké hodnocení. Nádherná kamera a výprava, výborně hudebně podbarvená, sympatický příběh (ano, vychází z klišé, ale v rámci daného žánru to zas takový prohřešek není), roztomilý hlavní hrdina, o kterém se ale nebojím tvrdit, že má skutečně talent a spousta nádherných zvířat, pro která mám slabost. A jako třešnička na dortu charismatický Juraj Kukura, který si svoji roli prostě užívá. Jistěže by se chybičky našly...já ale nejsem škarohlíd a rejpal a tahle pohádka mi jednoduše přirostla k srdci. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Toto je můj komentář s pořadovým číslem 1300. V případě této pohádky nemohu a ani nechci být objektivní, protože tohle je jedna z těch pohádek, které jsem v dětství miloval. Poprvé jsem Krále sokolů viděl, když mi bylo 13 let a byl jsem touto pohádkou nadšen, což se mi tehdy často nestávalo, aby mě nějaká pohádka takhle zaujala a jelikož jsem ji měl nahranou na videokazetě, tak jsem si jí pak často a rád pouštěl. Viděl jsem ji opravdu hodněkrát a pokaždé se mi líbila stále stejně. Nicméně toto období trvalo jen zhruba dva až tři roky, pak přišly jiné zájmy a já tak tuto pohádku znovu viděl až nyní po mnoha letech díky televizní repríze. A musím konstatovat, že ani v mé dospělosti pro mě neztratila nic ze své krásy a atraktivity a je to pořád ten úžasný příběh, který jsem tehdy tolik miloval. Sympatický herec v hlavní roli, nádherná příroda a krásná zvířátka, zajímavý a zároveň napínavý příběh, to je to, proč jsem tuto pohádku tolik miloval a proč mě stále dokáže zaujmout. Navíc mám i jeden osobní důvod, proč mít tuto pohádku rád. Tehdy, když jsem viděl tuto pohádku poprvé, byla mladičká Klára Jandová (zde hraje roli Formíny) zrovna v angažmá u nás v Budějcích v Jihočeském divadle a já jí tak mohl obdivovat v několika úžasných divadelních rolích, které u nás na jihu Čech ztvárnila, a dokonce jsem měl tu možnost si s ní jednou osobně z očí do očí asi čtvrt hodinky popovídat o samotě a musím říci, že i v soukromí je to naprosto milá a příjemná osůbka, takže i ona je důvodem, proč mám o této pohádce jen to nejlepší mínění. Co se týče mého hodnocení, tak to je již víceméně jasné, bez váhání uděluji pět hvězd. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jediné, o čem bych mohl kladně psát, je hudba Krzesimira Debskiho, která je pěkná, mírná, melodická. Jinak film za moc nestojí. Mladí herci své role nezvládli a působí protivně. Hlavní zápletka "milostného trojúhelníku" je snad špatný vtip, malý sokolník vypadá vedle dcerušky Baladora jako batole! Celkově zklamání... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalší z takmer až zúfalých pokusov o nadviazanie na zlatú dobu československej rozprávky. Či už pôvodnej, alebo koprodukčnej. Tentokrát to nevyšlo, ani ako koprodukcia hneď štyroch národov s bohatou klasickou filmovou tvorbou. Plus ďalším, čisto subjektívnym problémom je účasť Juraja Kukuru, ktorého, eufemisticky povedané, nemám príliš v láske. Kedy sa už takýchto márnych pokusov o vydarenú rozprávku vzdáme, keď je toľko dôkazov o tom, že to proste nejde? ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milá, příjemná záležitost, natočená v krásných exteriérech. Osiřelý Tomáš mi byl sympatický od prvních okamžiků, jeho souznění s přírodou bylo okouzlující a porozumění se zvířaty podmanivé. Oproti němu Langoš extra odporný, záporák dle mého gusta. A co nelze opominout je nádherná výprava, ptactvo, koně, vlci a to medvídě bylo ňuňu. U mě dobrý, dost dobrý. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • V titulkoch filmu ako jeden z koproducentov uvedená maďarská produkčná spoločnosť Focus Film Budapešť. V materiáloch od producenta filmu AG STUDIO je ale ako koproducent za maďarskú stranu uvedená produkčná spoločnosť Tivoli Films Budapešť. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Ve filmu nevystupuje ani jeden sokol, ptáci jsou rarozi. (rakovnik)

Reklama

Reklama