Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

A taková pěkná pohádka to od Erbena je. Bohužel hned od počátku zaujme hudba, která je míchanicí techna s operním zpěvem, docela zajímavý kontrast. Pták Ohnivák je sice zobrazen pěkně, ale není zrovna ústředním středobodem pohádky. Povedlo se i stvoření nestvůry. Avšak zatímco čaroděj Skeleton je jen temný stále dokola vyhrožující metalista, ústřední dvojice hrdinů, jež chtějí zachránit princeznu jsou málo charakterní natolik, aby zaujaly jakékoliv diváky. Naprosto nevýrazné je pak téměř vše ostatní. ()

Elenor 

všechny recenze uživatele

Propánakrále, jak hluboko mistr Vorlíček klesl! Ani nevím za co dávám tu hvězdičku. Necharismatický princ, šílený scénář, scény v jeskyních jsou tak temné, že z nich nevidíte nic a celé je to tak HROZNĚ NAZVUČENÉ (stejně jako Kouzelný měšec), že dost možná ani nic neuslyšíte (což je možná vaše štěstí). A když už se to jmenuje Pták Ohnivák, tak by ten magický opeřenec mohl taky za něco stát! Vycpanina, která se za celou pohádku NEPOHNE. S láskou vzpomínám na svou oblíbenou televizní pohádku O ptáku ohniváku (1980, r. L. Koutná) a na roztomilou loutku Iva Houfa... PS: Ta * je za věčného záporáka Karla Rodena, Horsta Buchholze (-když já si vždycky vzpomenu na to staré ,,Řekl mi: "Tleskni!" :-)), Jiřinu Bohdalovou, a za půvabnou (i když ne nějak zvlášť dobře hrající) Tinu Ruland coby princeznu. ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ pohádky, která našim dětem nemůže nic říct. Temná atmosféra, ne moc kvalitní triky. Nevím. Sice kvalitní obsazení slibuje velké dílo, ale pro mě tedy určitě není. Takto si já pohádku rozhodně nepředstavuju. T. Ruland je sice hezká princezna, ale myslím, že českých hereček máme hezčích spoustu. K. Roden sice tradičně herecké kolegy převyšuje, tady to ale stejně nemá váhu. Ne, opravdu ne. Jestli někdy budu mít děti, tohle od nich budu držet pořádně daleko... ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Tak strašně nesympatickou pohádku jsem dlouho neviděla. Dlouho jsem neslyšela tak dementní jméno pro prince, jako je Afron, který je navíc škaredý jak noc. Mé ideály prince na bílém koni fakt nesplňuje. Roden je správně máklej, ovšem je to přehnané. Smrt princova bráchy (princ mladší) je trapná, stejně jako Tina Ruland. Ach jo. Tuhle pohádku nemám ráda. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Erbenova pohádka z dnešního pohledu trpí několika dramaturgickými problémy, především nevysvětlitelnou liškou Ryškou a notorickým opakováním motivů, takže látce jistě prospělo údernější přepracování a především výtečný padouch K. Rodena. Skeleton ostatně platí za největší klad snímku, protože je radost sledovat jeho dětinské třeštění a zlovolné přehrávání. Zbytek jaksi nepřekonává průměr televizní tvorby, nicméně zároveň v ničem nestrádá, takže jako odpočinková záležitost na sváteční dopoledne pohádka funguje výtečně. Navíc se zde ještě nevyskytují žádné nemístné aktualizace archetypů a tradičních pohádkových klišé. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)

Reklama

Reklama