Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 8

Recenze (401)

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Hodnocení a hype kolem toho chápu, vidím i jisté kvality. Ale vůbec se mi to netrefilo do vkusu. Nejsem fanda ani sequelu s Deppem a celkově je mi celá čokoládová továrna i s Wonkou u prdele, ale Timothy je šikovnej, tak jsem to zkusil. Hudebně mě to nechytlo, Wonkův origin je sladký a originální jak Polská čokoláda, vizuálně to ale stálo za to. Neberte mé hodnocení nijak vážně, jestli Vás baví barevný muzikály tak prosím, směle do toho. 2* a.k.a 35% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Karlík a továrna na čokoládu byl burtonovsky osobitý/výrazný film, navíc stvořený dle neméně originální knižní předlohy, nabízí se srovnání. Zvlášť, když by se dal Wonka považovat za jakýsi prequel, protože pojednává o tom, jak se mladý Willík dopracoval ke své slavné továrně. Než začnu tak podotknu, že jako mlaďochovi mi ta burtonovsky pochmurná gotika velmi imponovala. Mrtvá nevěsta mě vysloveně nadchla. Ale s přibývajícími roky jsem třeba k Střihorukému Edwardovi o dost kritičtější a nové filmy Burtona mi moc radosti neudělaly. Najednou jsem v nich neviděl jen osobitý cool-funeral nádech, ale taky vlezle servírovanou dekadenci a pokřivenost...smrádek lehce tlejícího masa. A tuhle ne až tak cool mimoňovitost, v sobě má i Karlík. Takže když jsme u toho srovnání...Wonka ji nemá. Přitom je podobně barevný, fantaskní, srší moc pěknými nápady a je o sirotcích... . Kříženec Dickense a Dahla v pohádkovo muzikálovém kabátku. Jenže já nejsem příznivec slzopudičských příběhů o tom, jak osiřelé děti bojují s nepřízní osudu, nebo jak snílci bojují proti útisku a bezpráví s bezskrupulózními bídáky. Takže tahle část, společně s muzikálovými výstupy, mě neoslovila. Přesto jsem se díky pěknému vizuálu, bezelstně veselým nápadům a bizarním postavičkám nenudil. Wonka je i velmi dobře obsazený. Chalamet, Colman, Grant... kdyby měla moje milovaná Sally Hawkins víc prostoru, nejspíš bych se napojil i na tu poor orphan linku. Takže abych uzavřel tu srovnávací část. Wonka má s Karlíkem společného duchovního otce, tzn, svět R. Dahla, postavu čokoládomena Wonky a tím to končí. Tvůrci si šli svou cestou, která je z mého pohledu sice ne tak výrazná jako ta Burtonova, ale přitom je podobně hravá a originální...jen jemnější (vyznání lásky ve stylu...vaše oči jsou jako dva králičí bobky v misce pudinku, byl bohužel ojedinělý pokus, jak pobavit děti i rodiče najednou). Kdybych musel pro své dítě třeba v autobusu, vybrat jen jeden z těchto filmů, vyberu Wonku. Kdybych ale vybíral pro sebe, který z těch filmů vidět znova...volil bych mezi sledováním ubíhajících svodidel za oknem a Karlíkem. Pokud máte rádi muzikály a nedívali jste se na Wonku jen ze zvědavosti jako já, jednu hvězdu si k mému hodnocení přidejte. ()

Reklama

draggo 

všechny recenze uživatele

Problém tady začal podle mě už v momentě, kdy se někdo rozhodl, že origin Willyho Wonky bude muzikál. Nemyslím to tak, že by mi muzikály vadily nějak obecně - třeba Největší showman za mě byl skvělý - ale Wonka má jednu zásadní vadu. A to, že žádná z písniček není nikterak zajímavá nebo zapamatovatelná, jsou nudné a generické, jako kdyby je vytvořila umělá inteligence. A to samé platí i o choreografiích, které jsou sice profesionální, ale žádná nepřijde s nějakým zajímavým nápadem a ani nijak zvlášť neposouvají děj dále. A bohužel, muzikálová čísla tvoří značnou část stopáže. Příběh je jinak skutečně prostinký (byť ne prostý logických děr), po všech stránkách přizpůsobený menším dětem. To by obecně nevadilo - je spousta filmů, které si dokážou užít děti i dospělí - ale tady mi vše přišlo dělané skutečně jen pro děti, a zcela chybělo cokoliv, co by mohlo zaujmout dospělého diváka. Willy Wonka zde byl jen jako ambasador pozitivního myšlení, a jeho postavě, ostatně tak jako kterékoliv jiné, chyběl jakýkoliv rozměr kromě toho, zda jde o hodného nebo zlého. Přesto všechno se ale Wonka dokoukat dá, a nemohu upřít, že je to film pozitivní, který asi hodně lidem dokáže zvednout náladu. 45% a 2* ()

castor 

všechny recenze uživatele

PLUSY: Kouzlo viktoriánské Anglie, starosvětské uchopení, Hugh Grant, výtvarná stránka, vypočítavá domovnice Olivia Colman a její pomocník a asi i ten naivní snílek Timothée Chalamet. MÍNUSY: Absolutně nudné trio zlovolného čokoládového kartelu, nudní parťáci z prádelny, nevyužitý potenciál Umpa Lumpy, málo Rowana Atkinsona, občasná triková zaškobrtnutí, málo humoru, naivní a místy slabší muzikálová čísla. Celkově je to hravé, ale čekal jsem to hravější, zrovna jako výpravné a nápadité, ale čekal jsem to výpravnější a nápaditější. Paul King natočil feel-good vánoční pohádku pro celou rodinu, když ale budu hledat v nabitém televizním vánočním programu, zřejmě sáhnu po jiných jistotách. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Usmívala jsem se od začátku do konce a to je pro mě hlavní, protože to bylo ve správné míře kouzelný a magický, ale zároveň film nepůsobí (jak jsem se obávala) pateticky. Samotný příběh na mě fungoval a vizuál moc potěšil. Bylo fajn být po dlouhé době v relativně plném kině (což je u nás a na poslední den promítání poměrně překvapivé). A přestože je to film, který je pro menší i větší, nejsem si jistá, zda si to užily i ty úplně malé šesti leté děti, byť se tam "hezky zpívalo a mělo to hezký barvičky", kde bylo poznat, že je to na ně už moc dlouhý. Ale když se rozsvítilo, vypadly šťastný. Stejně jako my nudný dospěláci. A nenapadá mě víc, co chcete od filmu dostat... :) ()

Galerie (72)

Zajímavosti (16)

  • Timothée Chalamet priznal, že bol spočiatku voči filmu skeptický: "Ako mnoho ľudí, keď ide o remaky, cítim veľmi ochranný vzťah k pôvodným postavám a verziám, ktoré máte radi. Vaše obočie sa zdvihne so skeptickým pohľadom na to, či ide o legitímny, hodnotný príbeh alebo cynický pokus získať peniaze." (Arsenal83)
  • Timothée Chalametovi (Willy Wonka) se během natáčení několikrát udělalo špatně kvůli množství čokolády a sladkostí, které musel sníst. (Claw)
  • Chalamet vyrastal ako fanúšik oboch predchádzajúcich filmov o Wonkovi (1971 a 2005) a chcel túto postavu stvárniť iným spôsobom, ako mali Gene Wilder a Johnny Depp: "Je to úplný opak toho Willyho Wonku s bláznivým pohľadom v očiach, ktorého všetci poznáme. Je to o tom, ako by tá postava začínala, aby sa dostala na miesto, kde je ešte stále ako dieťa, ale zároveň nejakým spôsobom zlomená?" (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama