Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Western
  • Akční

Recenze (371)

plakát

Žárlivé tango (1982) 

Komedie z dob, kdy svět byl ještě docela normální.  Kdy bylo ještě možné vyjadřovat věci, tak jak jsou, aniž by se někdo veřejně pohoršoval. Inteligentní dialogy, miliony konverzačních vtipů, Řím, Benátky, atmosféra Itálie v ’80s a k tomu "a real movie star, Ms Monica Vitti", která už tu bohužel mezi námi dva roky není....

plakát

Svatá (2024) (TV film) 

Po dlouhé době zase jednou smysluplný CZ film, prostý plytkého humoru a infantilnosti, na který se dá dívat. A přesto, že k hlavní představitelce necítím z jistých důvodů v posledních letech zvláštní sympatie, hluboce smekám a oceňuji její herecký výkon v dané roli. A nelze neříct, že L.V. (dcera) i P.B. (novinářka) jí docela slušně sekundují.  Děj, opírající se o reálný příběh Věry Sosnarové, před nás klade řadu mravních otázek, ale nedává právem jednoznačné odpovědi. Tohle "poselství", (nebo chcete-li moderně) "message" filmu si musí každý divák promyslet a vyjasnit uvnitř své mysli.

plakát

Slon a motýl (2017) 

Film, který vnímavou duši pohladí... Pomalý, nenápadný, plný citu, smutku, ale i naděje. O tom, co je v životě důležité, podstatné.... o lásce a jejích různých podobách.

plakát

Ztracené iluze (2021) 

Smutné ztvárnění lidské komedie - fungující tak už po tisíciletí. Obraz psychopatických jedinců, jejichž jedinou modlou jsou peníze a kteří neznají slovo morálka. Výborná kamera, dokonalá dobová atmosféra, bohatá filmová výbava. Přes neradostné konce, stojí za vidění, provokující k zamyšlení nad smyslem a skutečnými hodnotami života.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Tento film šel záměrně léta jen kolem mne. Až konečně dnes jsem se, čistě kvůli osvětě, do něj ponořil. PLUSY:  vtipné, crazy, občas zajímavě peprné;  LdiC hraje svého  psychopata snaživě a s velkým nasazením (ač ho nijak nemusím). NEGATIVA: extrémně dlouhá footage; glorifikace bezohledných všiváků (přes parodickou nadsázku), přemíra vulgarismů. ZÁVĚR:  (1) znechucující prostředí; (2) nesympatické a plytké postavy; (3) na některé scény se přesto kouká docela příjemně, ale výsledný dojem z tohoto nekonvenčního kusu rozhodně nezachrání.

plakát

Můj týden s Marilyn (2011) 

Skutečná MM byla, je a bude vždy ikonou. Ani ne tak pro svou krásu (existují spousty nádherných i ještě hezčích hereček). Výjimečná je/bude kvůli tomu, co z ní vyzařovalo (niterní něha, citlivost,  naivita, bezprostřednost,.....). Vzácný cocktail. Stačí se koukat a ponořit do děje úžasně bláznivé komedie "Some Like It Hot" (1959) nebo shlédnout její poslední film "The Misfits/Mustangové" (1961). Oceňuji odvahu Michelle Williams MM ztvárnit. Myslím, že herecky se jí to docela podařilo. S fyzickou podobou je to už bohužel horší (jak už to tak v podobných případech zákonitě bývá).  "My Week with Marilyn" ale rozhodně stojí za vidění. Dobová atmosféra, pohled "za filmařské kulisy" a hlavně - poctivý pokus o pohled do duše a mentálních "ups and downs" MM.

plakát

Hranice lásky (2022) 

Citlivě (a troufám si říci) taktně předvedená cesta do pekla rozdojení osobnosti. Oba hlavní protagonisté této z počátku lákavé story, končící depresí a bolestí, nám ji naservírovali solidně.  Za jejich odvahu a tvůrčí otevřenost musím dát 4*.

plakát

Drazí soudruzi! (2020) 

Dokonale natočená, dramatická a depresivní sonda do systému a způsobu myšlení všech jeho obětí, systémem indoktrinovaných.  A (bohužel), strašně, strašně aktuální, právě včera a dnes....

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Strhující a místy docela dojemné. Příběh výjimečného génia.  Nejvíce ale oceňuji ztvárnění atmosféry doby, kdy osud svobodné, demokratické Evropy visel (kvůli jednomu diktátorovi) na vlásku. A není důležité, zda prolomení kódu se odehrálo zrovna tak či trochu jinak. A není důležité, jak dobře, či hůře své role B.C., K.K. i jiní zvládli. Podstatné je, že film připomněl brilantně příběh, který se může v jiné formě, podmínkách a kulisách, bohužel brzy opakovat.

plakát

Benedetta (2021) 

To cut this long story short: (1) napínavé, působivě emocionální psychologické drama, okořeněné erotikou a jistou dávkou humoru; (2) pokus o rekonstrukci skutečného  příběhu starého čtyři století - viz.Wiki heslo "Benedetta Carlini";  (3) barevný náhled (ovšem v několika momentech přehnaně drsný) do reálií a zvyklostí dané doby; (4)  film kladoucí znepokojující otázky a odpovědi na téma "manipulace, moc & vliv" platné (bohužel) universálně i dnes; (5) brilantní kousek režiséra, který vše servíruje vysoce inteligentně a s lehkostí jemu vlastní.