Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Hudební

Recenze (23)

plakát

Kleopatra (2003) (divadelní záznam) 

Filip Renč, i když je pro mě režisérem jednoho filmu, tak moc dobře věděl, co dělá, když do tohohle záznamu dal jako hlavní aktérku Moniku Absolonovou. Jsem rád, že tady není ta škaredá Basiková, a hlavně ten kosočtverec s čárkou Ilona Csáková. Jediná Monča jako Kleopatra je fantastická! Je sexy, dává do toho silné emoce, její hlas je neuvěřitelný (Lucko Bílá, jdi se zahrabat!), prostě si nikoho jiného než Monču v roli Kleopatry nedokážu představit. Je prostě "vykutálená"! Co se týče hudby, tak Michalu Davidovi se povedly složit opravdu silné melodie. Jde vidět, že to nebylo děláno na kšeft a pro prachy, jak je u něj zvykem, ale opravdu dal do toho srdce a dal si na tom záležet. Samozřejmě, velkou roli v tom hraje i ta rodinná tragédie, kdy mu zemřela dcera. Všechno to tam je. Songy jako "Teď Královnou Jsem Já", "Dámy Vládnou", nebo zejména "Velká Píseň o Nilu", a další nejmenované, jsou opravdu mimořádně nádherné věci. Jediné, co mi vadilo, byly ty promluvy Bohů, ale budiž. Celkově, moc krásný muzikál se skvělou Mončou. Howgh!

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Rozhodně jedna z těch nejpovedenějších "klasických" českých pohádek současnosti určená přímo na vánoční časy. Především se mi tady líbí, na naše poměry, docela neotřelý námět a sympatické herecké obsazení. Potrhle roztomilá Tereza "Denička" Ramba, Vojta Kotek..... Naší milované i nenáviděné zrzulce Anči Geislerové jsem tu sviňu Proximu normálně z duše věřil. Ale hlavně se mi tady neskutečně líbil Ondra Sokol jako totálně sebestředný narcistický lulan Sírius, ten fakt neměl chybu! Celkově je to příjemná podívaná, samozřejmě to fakt není nic převratného, ale já si budu každé vánoční svátky tuhle pohádku rád připomínat.

plakát

Smrt stopařek (1979) 

"Pane Charvát, pusťte to dítě! Pusťte to dítě! Nemáte šanci Charváte!!" Neskutečná klasika tenhle film!!! Pro mě jedna z nejlepších "socialistických" kriminálek, ne-li nejlepší! I když... spíš než detektivka, je to více ponuré drama/thriller. Miloval jsem to v dětství, miluju to i dnes. V dětství mi tenhle film rodiče přísně zakazovali. A jak známo, zakázané ovoce chutná nejlépe, tak jsem si toho cenil ještě víc. Měl jsem to tajně natočené na nepopsané videokazetě, a když jsem byl doma sám, sjížděl jsem to neustále dokola. Nutno přiznat, že na svou dobu je tenhle film docela explicitní - s Arabelou a Xénií se tady Charvát opravdu nemazlí, to mi věřte! A samozřejmě musím zmínit skvělou muziku Karla Svobody. Tady není o čem diskutovat!

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Dlouho mi tenhle film unikal, dlouho jsem ho míjel, a teď už vím proč. Předem chci říct, že Rudolf Hrušínský je jeden z mých nejoblíbenějších herců vůbec. Ale tenhle film je nebetyčná píčovina! Nuda s velkým N. Příběh nulový (je to pouze o krásně pošahaném magorovi, kterému vymyli mozek nacistickou ideologií). Napětí nulové. Humor (pokud zde vůbec nějaký byl) jsem nepobral. A ona "morbidnost" ve mně nevzbudila žádné emoce, maximálně tak "vykouzlila" na mé tváři ironický úsměv. Svým způsobem se tady nic neděje. Jenom se žvaní, žvaní a zase žvaní. A tohle má tady téměř 90 %. Lidičky, já mám pocit, že jste si tady všichni šlehli nějakou dávku mamrdinu, a mně jste zapomněli nalajnovat, protože já teďka nejsem schopný ocenit genialitu tohohle díla! Normálně bych dal okamžitě odpad, ale prostě..... Hrušínský. Tu hvězdičku dávám pouze a pouze JEMU za jeho výkon! Jinak je to nejpřeceňovanější český film všech dob. Howgh!

plakát

Hospoda - Fotbal (1996) (epizoda) 

"Jéé, nech to tam! Pane šéf, to je Vlčko-Plčko tohle!" "Teď tam přijede taková nemocná koza!" -- "Takže já se s touhle krávou sem táhnu jenom proto, abych se dozvěděl, kdo spolupracoval na pořadu!" -- "Můžeme se tady u tebe dívat na televizi?" "Samozřejmě můžete, akorát ji nesmíte zapnout." -- "Teď v tom můžu pěstovat i křečka!" -- "Nejdřív budete chtít televizi, a pak vám nebude stačit tobogán!" Společně s "Reklamou" a některými dalšími je "Fotbal" jeden z nejlepších dílů napěchovaný hláškami, a který nese i zajímavé poselství. Tenhle díl mi vždycky zlepší náladu.

plakát

The Moody Blues: Days of Future Passed Live (2017) (TV film) 

Skupina The Moody Blues je opravdová legenda, které si já osobně neskutečně vážím, a jejich muzika je prostě pohádkově nádherná. Jejich klasických sedm alb vydaných v rozmezí let 1967-1972 patří nikoliv do zlatého, ale rovnou do diamantového fondu světové hudby. A právě deska Days Of Future Passed to všechno nastartovala. To album je špičkový monument, od kterého se začaly psát art-rockové dějiny. 10. listopadu 2017 oslavilo toto album 50. výročí, a pochopitelně se to muselo řádně oslavit! Koncert je prostě famózní s nádhernou atmosférou, která se musí zažít. Koncert jsem si tenkrát koupil na DVD v Bontonlandu, a opatruju ho jako oko v hlavě. A hrozně mě dojímalo, jak se publikum skoro po každé skladbě postavilo. Tomu se říká úcta ke klasikům! Tady je i pět hvězdiček málo!

plakát

Pějme píseň dohola (1990) 

Film, který přišel totálně s křížkem po funuse. Kdyby byl natočen o něco dříve, tak možná by se stal určitým kultem. Ale rok po revoluci se nosilo něco úplně jiného, než filmy z prostředí pionýrského tábora. Je tu pár suchých vtipů, několik humorných situací, ale celkově nic extra. Spíš nuda. Jediné, co si z toho filmu budu pamatovat, je dementní svalovec Bob, mladičký Jirka Strach a samozřejmě zejména "Tráva" Aňa Geislerová, tehdy čtrnáctiletá. Mohli jí tady dát mnohem více prostoru, v tom případě bych šel v hodnocení o něco výš. V té první polovině 90. let mám Aňu fakt rád. Jak jsem napsal jinde - tehdy byla Aňa fakt roztomilá zrzavá pusinka, podmanivá a talentovaná. Až poté se mi jaksi zprotivila, a myslím, že nejsem jediný. Ale to už je jiný příběh.

plakát

Strach nad městem (1975) 

Promiskuitní ženská: "Přece mám právo dělat si co chci!" Minos: "Zákon vám dává právo. Církev pokrytecky zavírá oči. Moderní svět vám tleská. Ale moje spravedlnost, protože nějaká musí existovat, vás už odsoudila!" Geniální!!! Minos se skleněným okem je opravdu psychopat par excellence! V mládí musel potlačovat svoje pudy, nemohl žít plnohodnotný sexuální život, tak si teď vybíjí zlost na ženských a vraždí vdovy, které si nadmíru užívají, a které se, abych ho citoval, "válejí v tom sexuálním bahně". Vlastně Minos dělá záslužnou práci. Já osobně taky nesnáším ženské tohohle typu. A každý chlap, kterého pravidelně odmítají ženské, se musí v Minosovi aspoň trochu poznat. A kdo říká, že ne, tak ať hodí kamenem! Jinak k samotnému filmu není co dodat. Skvělá kriminálka s geniálním Belmondem. Pro mě asi jeho nejlepší. Skvělá akce, kaskadérské kousky, parádní temná hudba. Má to všechno. Zkrátka klasika!

plakát

Krutý Řím (1975) 

Naprosto parádní poliziotteschi, totální klasika tohoto italského subžánru, kterou je třeba vidět. Tento snímek byl dokonce uváděn i u nás v kinech v bývalém socialistickém Československu, ale to bylo čistě z politické motivace, aby komunisté ukázali, jak se žije na tom "prohnilém Západě". A opravdu, tehdejší "Olověná léta" v Itálii nebylo nic, co bych chtěl zažít. Člověk se normálně bál vyjít na ulici. Snímek "Roma Violenta" přesně na tohle reaguje. Násilí překračuje všechny meze, občané jsou nespokojení, bouří se, policie je absolutně neschopná, a v zemi platí zákony, ze kterých mají výhody jen zločinci. Maurizio Merli jako komisař Betti je absolutně skvělý, a bere spravedlnost do svých rukou. A jako správná italská krimi, i tento snímek se pyšní surovým násilím (autobus, supermarket, banka, restaurace - pokaždé minimálně s aspoň jednou mrtvolou), přestřelkami, rvačkami a auto-honičkami. Prostě italský krimi-nářez v tom nejlepším slova smyslu.

plakát

Napoli spara! (1977) 

Drsné italské poliziotteschi filmy jsem před několika lety úplně žral, a měl jsem touhu vidět snad každý snímek z tohoto subžánru. Teď jsem z toho jaksi vystřízlivěl, protože tyhle filmy jsou většinou na jedno brdo, ale přesto se najdou klenoty, které si budu rád připomínat. Film Napoli Spara! (v překladu "Neapol střílí") je jeden z nich. Jak zde napsal zdejší znalec nejen tohoto subžánru Karlos80, je to "poliziotteschi jako podle šablony". Pro mě jeden z nejlepších v tomto subžánru. Surové násilí (kopání těhotných žen), drsné přestřelky (přepadení vlaku, přepadení továrny), automobilové honičky, rvačky, spousty mrtvol. Zejména prvních 40 minut je doslova natřískaných plnokrevnou akcí. Ale i v druhé polovině se najdou památné scény (uříznutí varlat tomu pedofilovi). Henry Silva je skvělý slizký záporák. Akorát mi vadily ty zbytečné, rušivé a komické scény s tím malým klukem, kterého můžeme vidět i ve filmu "Napoli Violenta". Za to srážím jednu hvězdičku. Ale jinak je to skvělý, dnes už bohužel trochu zapomenutý, italský nářez.