Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Začalo to hřejivě a bylo to docela hřejivé. Jak má pohádka být. Škoda, že se to nevyhlo chybám. Ale hned od počátku příjemně překvapil pěkný vizuál a až Ladovská stylizace. Hvězdné prostředí je zase v české pohádce docela originální a nenapadlo mě se mu vysmívat, kvůli jiným fantasy. Přesto (i když chválím snaživě vypadající hvězdné kulisy) scény na nebi působily sem tam trochu kostrbatě a více se mi líbily ty pozemské, kde pěkně fungovala chemie mezi milým Kotkem a hlavně Terezou Rambou jakožto Deničkou, což byla taková příjemná správně pohádkova éterická  postava, která dodala pohádce šmrnc. Moc se mi líbila a trochu pro mě nahradila německou princeznu. Ta sice nevypadala špatně, ale podle mě byla trochu tuhá a vzhledem k jejímu původu se ji nevyhlo trochu křečovité předabování a snad i proto, nedostala moc prostoru a zůstala taková pasivní. Škoda, že i hvězdičku Deničku pak zavřou a trochu vymizí z děje, Kotka zase učarují, zatímco více prostoru dostává hvězdná zápletka s několika láskami najednou apod. To už bylo trochu moc zamotané a kdyby se vše neslo v duchu začátku, asi by mi to nevadilo. Závěrečná řešení jsou zase trochu moc uspěchaná. Chtělo to trochu zapracovat na prostoru pro skoro všechny postavy a jejich vztazích, aby to bylo ještě trochu romantičtější, ucelenější a bylo by to ideální. Takhle po solidní první polovině následuje trochu slabší dojezd, ale v rámci novodobých pohádek tohle určitě patří k tomu lepšímu a připadalo mi to i docela svěží.  Tak jsem si u hodnocení tak trochu zahrál na 50:50 a vyšla mi lepší varianta - tedy čtyři hvězdy. A to budu brát jako hvězdné znamení. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O vánoční hvězdě, která má z hvězdného prachu jen ten prach. Popravdě, to pořád není špatné, třeba z mojí vánoční hvězdy, kterou jsem mj. dostala od zaměstnavatele, není prach ale byl z ní kompost a to slušně smrdutý, což v kanceláři opravdu nechcete. Tady tedy hvězda nespěla k zamoření okolí puchem, ale ke zkratu v mozcích těch diváků, kteří by se třeba snažili opravdu najít logiku jak v jednání postav tak v jejich mimovolných projevech (i když chyby typu "meč nesvítí ač by měl" se objevil i ve spektáklu nepoměrně nákladnějším, jako byl Pán prstenů). Celkově tedy nechť hvězdy září, tady jsem rozzářila tři. Ó jaký jsem to světlonoš. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Klady: slušný vizuál a sem tam povedený vtip. Zápory: Prakticky všechno ostatní. Dej je (i na pohádku) nepravděpodobně napsaný, hloupě polopatický, krajně nepřekvapivý a současně poněkud překombinovaný (nevěřil bych, že to lze). Herci většinou nehrají, jenom tak nivě čučí (snad s výjimkou pro změnu trapně přehrávajícího Ondřeje Sokola). Výsledek je naprosto sterilní a dokonale zapomenutelný. Karel Jandák je vážně špatný režisér a od dob kdy točil Rafťáky či Snowborďáky se navíc zjevně vůbec nic nenaučil... Celkový dojem: 55% ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Karlem Janákem, že pro každou svou pohádku dokáže vymyslet jinou výtvarnou a dobovou stylizaci, a i tentokrát si vyhrál s ladovskými kulisami i nebeským prostředím. Bohužel postavy a jejich schopnosti jsou představovány tak dlouho, že až po padesáti minutách se s příjezdem Proximy na Zemi teprve začne něco dít. Děj se pak uzavře už 15 minut před koncem a zbytek už je jen takový "dojezd". Je to škoda, protože obsazení je (až na nucené úlitby slovenské a německé koprodukci) sympatické a herci si příležitost účinkovat v pohádce viditelně užívají, především skvělá Tereza Ramba. Předchozí Princezna a půl království se mi ale líbila víc. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Volný remake Vaughnova Hvězdného prachu bez mrdání, zabíjení a přitepleného Roberta De Nira, kterého vystřídal přiteplený Ondřej Sokol. I na poměry Janákových pohádek pro Českou televizi vyloženě slabé a vyložené promarnění solidního castingu, především roztomilé Terezy Voříškové. PŘÍŠTÍ ROK VÁM TO URČITĚ VYJDE ČT (HEHE!). ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill (princezna Amélie) o kostýmech uvedla: „Bože můj, ty kostýmy! Byly prostě fantastické. Ještě nikdy předtím jsem na sobě ve filmu neměla nic tak krásného. Šikovná paní kostýmní návrhářka (Michaela Horáčková Hořejší) odvedla skvělou práci a její tým vytvořil kostýmy, které mi perfektně padly. Jakmile jsem si je oblékla, opravdu jsem se cítila jako princezna – bylo to jako splněný sen!“ (SONY_)
  • V době natáčení nebyl v okolí zámku Žleby žádný přírodní sníh, a tak si filmaři museli vystačit s umělým. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama