Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Monggol 

všechny recenze uživatele

Prvý diel bol výborný, interakcie medzi postavami paráda. Druhý už trochu kríval, ale šlo to. Tretí diel to "zazdil", ako keby bol z úplne iného seriálu. Skrátka Strach  nie je Bebjak a tak to aj vyzeralo. A tá urevaná a sprostá postava "kriminalistky", ktorú hrala Ramba, bola až nerealistická a verím, že nie som jediný divák, ktorý si želal, aby tú hlupaňu ten psychopat zaslúžene vykuchal. No a úplne to dorazilo to hľadanie páchateľa v hospode. Kuurrrva, už len z titulu svojej práce si ten policajt (Hádek) musel všimnúť ŠPZ a zistiť kto to je a bol by uňho za minútu a nie to dohľadávať v lekárni a pod. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré. Je vidět, že v tom má prsty Josef Mareš a tak se to nese v duchu 1.oddělení nebo Devadesátek. Jiří Strach se zřejmě nechal inspirovat dánskou sérií se dvěma "nechtěnými" detektivy Morckem a Assadem, kteří pátrají po odložených případech a mají úspěch. Jedinou výtku bych měl k Ondřeji Vetchému, kterého jinak mám moc rád, ale svého plukovníka Šeru zahrál v podstatě jako permanentně nasraného majora Kozáka. Naopak Ivan Trojan i Terezka jsou výborní! Nejlepší vtip je určitě ten s umělcem Renčem! ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

POLICEJNÍ RODINA JE ZÁKLAD POLICEJNÍHO STÁTU. Nikdy jsem si nemyslel, že budu souhlasit s verbalem, rád bych taky poslal pár vzkazů, ale fakt to nechci takhle hrotit. Stačí totiž číst pár recenzí a člověk se nestačí divit - brněnská seriálová "festiválka" neopomene připomenout klišé dívky v košilce, prchající tmou lesem a není si schopná všimnout, že jsou to šaty. Mladý progresivista musí zmínit, že sérii napsali muži (kvůli jediné ženské postavě), ale jaksi mu vypadne, že zrovna Fousová si v mužském prostředí chce vybojovat své místo a taky se oprostit od svého dominantního otce. A že občas někdo řve? Proboha, je nám snad pět let? --- Nezastírám, že na Docenta jsem se jako fanda Mareše, potažmo Malindy velice těšil a Jirku Stracha si cením už roky, ale je na místě přiznat seriálu jeho kvality. Postupné, s metodami policie kongeniální budování atmosféry, stará verusu nová škola, teorie proti praxi. Režie tohle všechno ctí, nevyčnívá, poprvé se mi líbila (hlavně v minimalistických částech) Brzobohatého hudba. Alios Švehlík. Jemný humor, narážky na skutečné osoby v pořádku, jen bez toho Renče bych se obešel. Na druhou stranu pomalost vyprávění je trochu na škodu, ve třetím díle se totiž všechno propojí až moc rychle a není čas na nějaké větší finále - o to je ale realističtější. 90%. ()

Puddle 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan naprosto válel ve Světě pod Hlavou a já hledal další seriálovou pecku, kde si střihnul nějakou silnou roli. Našel jsem. Nebudu se dlouho rozepisovat, ale vypíchnul bych brilantní casting. Spousta známých herců v trochu nezvyklých polohách. Hádek jako skvělý policajt ale tak trochu namyšlené hovado. Vetchý jako kapitán, kterého nechcete na*at. Pro mě fantastická Tereza Ramba v roli podceňované holky, která musí neustále něco dokazovat a její chemie s akurátním docentem Trojanem. Spousta vhledů ohledně toho, jak funguje policejní práce. Našlapané a trochu dojemné finále. Tohle se fakt povedlo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

DOCENT v mnohém připomíná MOST! Evidentní vývoj postav, brilantní výkony Trojanův a staršího Švehlíka a velmi dobré Voříškové-Ramba, Klimové a Vetchého spolu s velmi kvalitním scénářem otevírají prostor pro zajímavý detektivní příběh na pokračování. Na jednodušší povahy to může působit jako překombinovanost a rutina, ale v produkci České televize DOCENT působí jako dílo nadprůměrné a zralé. Nepochybně i zásluhou režie Jiřího Stracha. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Herec Otmar Brancuzský se odvysílání seriálu již nedožil, zemřel o čtvrt roku dříve – v říjnu 2022. (fallrock)
  • Natáčelo se i v kavárně Kabinet v pražských Dejvicích. (Winster)
  • Když policisté počítají vesty ve skladu filmařů, visí na zdi chodby za producentem plakát z filmu Laputa (2015) s tváří Terezy Ramba, která v seriálu hraje kapitánku Moniku Fousovou. (PenelopaW)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama